• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Europa League Anders Dehn

FCK risikerer halvandet år uden Europa: Det vil gøre ondt

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

I aften spiller FC København mod Atlético Madrid, og det kan blive holdets sidste europæiske kamp i halvandet år. Det er både skidt for økonomien, for tiltrækningskraften og for selvforståelsen.

Af Anders Dehn

Da Flemming Østergaard og Niels-Christian Holmstrøm ansatte Ståle Solbakken som FC København-træner for første gang i 2006, var det med ét altoverskyggende mål: skaf os et europæisk gennembrud.

Nordmanden leverede med et Champions League-gruppespil i sin første hele sæson, og siden har europæisk fodbold i den grad været til at regne med i FCK. I 12 sæsoner på stribe har holdet spillet i Europa. Selv det ene år, hvor de ikke nået et gruppespil, fik de trods alt nogle kvalifikationskampe.

Læs også: Solbakken lover startplads til reserve

Men til sommer kan Solbakken og co. stå uden hverken gruppespil eller kvalifikationskampe. Holdet er ude af DBU Pokalen, det kvalificerer sig næppe til Champions League ved at vinde Europa League, og den aktuelle femteplads i Superligaen rækker ingen vegne. Sker det, vil det være noget af et slag for klubben.

- Det er klart os, der i nyere tid har slået dørene til Europa åbne og haft mange store kampe. Det er en del af forretningsplanen at komme i Europa. Det er en del af strategien i forhold til økonomi, selvforståelse og det niveau, vi gerne vil udvikle spillere fra og til. Så det er et niveau, vi skal op på igen. Det vil gøre ondt, hvis vi ikke spiller i Europa i næste sæson, siger anfører William Kvist ifølge BT før aftenens kamp mod Atlético Madrid.

- Vi havde også et år, hvor vi røg ud til Jablonec og derfor ikke spillede Europa. Dem skal vi ikke have for mange af. Det er vi meget bevidste omkring på flere niveauer. Der er noget selvforståelse, noget sjov og ballade, nogle penge og så noget om at være attraktiv for udlændinge og udlandsdanskere. Viktor Fischer ville da synes, at det var rart for sin udvikling og for at komme videre, hvis han ikke kun skulle spille Superliga.

FC København indkasserer typisk omkring 50 millioner kroner for at nå Europa Leagues gruppespil og lidt mere, hvis de som i denne sæson går videre. Samtidig kan klubben se frem til over 100 millioner, hvis den når Champions League.

Returopgøret i Madrid fløjtes i gang i aften klokken 19. FCK har et 1-4-nederlag i Parken med i bagagen.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: FC København - AGF

FC København og AGF skal ud i en direkte kamp om andenpladsen i Superligaen. Århusianerne kan gå forbi Ståle Solbakkens mandskab med en sejr.