• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Europa League Torsten Kjems Hansen

Før FCK - Malmö FF: Ny kæmpe hjælp til Danmark

Foto: Lars Rønbøg / Getty Images

Efter tirsdagens og onsdagens Champions League-resultater er Danmark meget tæt på at sikre sig to pladser i Champions League-kvalifikationen.

Af Torsten Kjems Hansen

Det har været nærmest en perfekt Champions League-uge set med dansk fodbolds briller sat på næsen.  

Efter resultaterne tirsdag og onsdag er Danmark nemlig kommet langt tættere på at have to hold med i Champions League-kvalifikationen fra sæsonen 2021/22.

Det springende punkt er, at Danmark skal holde sig i top 15 på UEFAs koefficient-liste. Aktuelt ligger Danmark nummer 13, men flere nationer har truet bagfra. Det felt er nu skrumpet ganske meget ind ind efter tirsdagens og onsdagens Champions League. 

Tirsdag sluttede det europæiske eventyr for Tjekkiet, da Slavia Prag tabte til Borrusia Dortmund og sluttede sidst i gruppespillet. Det betød, at Tjekkiet, der aktuelt er nummer 14 på listen ikke længere kan overhale Danmark. 

Onsdag flaskede det sig så endnu mere for Danmark, da det sidste kroatiske hold i de europæiske turneringer, Dinamo Zagreb, hjemme tabte 4-1 til Manchester City og dermed også sluttede sidst i gruppen.

Samme skæbne overgik serbiske Røde Stjerne, der tabte til græske Olympiakos og nu er helt færdige med at kunne samle point til koffecientlisten. Dermed har Serbien kun Partizan Beograd tilbage i de europæiske turneringer, men da klubben ikke har mulighed for at gå videre fra Europa League-gruppespillet i aften, er Serbien dermed også sat ud af spillet i forhold til at overhale Danmark.

Lykkedes det for Danmark at ende i top 15 vil det give følgende muligheder for danske hold:
Champions League-kvalifikation: 2 hold
Europa League-kvalifikation: 1 hold
Conference League-kvalifikation: 2 hold.

Skulle det værste ske og Danmark ryger ud af top 15, vil det betyde:
Champions League-kvalifikation: 1 hold
Europa League-kvalifikation: 0 hold
Conference League-kvalifikation: 3 hold

Læs også:Økonom: Nyt klub-VM kan skabe problemer for danske klubber

Som listet er det tydeligt, at der er en verden til forskel i forhold til, om Danmark slutter i Top 15 eller ej. 

Stillingen på UEFAs koefficient-liste netop nu:

(Artiklen fortsætter under stillingen)

Land Koefficient-point Hold tilbage
13. Danmark 27,500 1 / 4
14. Tjekkiet 27,300 0 / 5
15. Skotland 26,375 2 / 4
16. Cypern 26,250 1 / 4
17. Grækenland 25,700 1 / 5
18 Serbien 25,000 1 / 4
19. Kroatien 24,875 0 / 4
20. Schweiz 23,600 3 / 5

Læs også:FCK: Vi skal hurtigere identificere interessante spillere i Skandinavien

Skåret helt ind til benet handler det om, at Danmark ikke må blive overhalet af tre konkurrenter. Nu da Tjekkiet, Serbien og Kroatien ikke længere har mulighed for at samle nok point til at overhale Danmark, er der faktisk kun fire konkurrenter tilbage at bekymre sig om. 

Og der skal ikke ret meget mere til for, at den danske placering i top 15 ikke længere kan trues. 

Lad os tage et kig på Danmark og konkurrenterne:

Danmark:
FC København er videre fra gruppespillet, hvis det bliver til uafgjort eller sejr mod Malmö FF i aften. En uafjort vil kaste 0.250 point af sig, mens en sejr vil sende 0,500 point af sig til den danske konto. 

Skotland:
Celtic er videre fra gruppespillet i Europa League inden aftenenens spillerunde, og Rangers har rigtigt gode muligheder for at følge samme vej, da en uafgjort hjemme mod Young Boys vil sikre videre adgang. Sker det har Skotland gode muligheder for at overhale Danmark. Den risiko er kalkuleret og har ingen betydning, hvis blot de andre konkurrenter ikke får voldsom medgang.

Cypern:
APOEL er allerede sikret videre adgang fra EL-gruppespillet, men selv om cyprioterne vinder og sikrer sig 0,500 point i aften, vil klubben skulle nå mindst et skridt videre i Europa League for at kunne true Danmark.

Grækenland:
Olympiakos hentede en sejr onsdag, snuppede tredjepladsen i CL-gruppespillet og dermed klar til Europa League. Afstanden op til Danmark er dog så stort, så det vil kræve at Olympiakos mindst når to runder yderligere i EL-knockout-fasen for at Grækenland kan samle point nok til at true Danmark. 

Schweiz:
Har hele tre hold tilbage i Europa League, men efter i aften er Lugano færdig, da holdet slutter sidst i FCK-gruppen. Basel er sikret videre adgang til knockout-fasen, og så er der Young Boys tilbage. Schweizerne ska vinde på udebane over Rangers for at gå videre. Sker det vil det skotske hold til gengæld være ude. 
Samlet set er afstanden fra Schweiz til Danmark heldsigvist så stor, at det vil kræve virkelig gode resultaterne fra de schweiziske hold, hvis Danmark skal kunne indhentes. 

Pointene:
Pointmæssigt er der gevinst for hver sejr eller uafgjorte kamp i både CL og EL - hvilket så skal divideres med det antal hold, som den enkelte nation har haft med i de europæiske turneringer i sæsonen. 

For Danmarks vedkommende betyder det, at de to point som FC København vil hente med en sejr over Malmö FF torsdag skal divideres med fire, da FC Midtjylland, Brøndby IF og Esbjerg fB alle har været med i kvalifikationerne tidligere på sæsonen. En uafgjort resulterer i et point, der divideres med fire i det danske tilfælde.

Derfor vil en FCK-sejr torsdag i alt give 0,500 point til regnskabet, mens en uafgjort vil give Danmark 0,250 point. FC København er videre fra gruppespillet med uafgjort eller sejr mod Malmö, hvilket vil gøre Top 15-placeringen endnu mere sandsynlig. 

Sådan pointgives der - alle point divideres med nationens antal hold fra de europæiske turneringer:
En sejr i både CL og EL giver to point. 
En uafgjort giver et enkelt point. 
Der er fire ekstra point for at kvalificere sig til gruppespillet i Champions League.
Der er fem ekstra point for at avancere til slutspillet i Champions League.
Der er et bonuspoint i begge europæiske turneringer - men først ved kvartfinalen og frem.

Læs også:FCK har slået 25 år gammel europæisk rekord: 'Det er helt sindssygt'

Læs også:FCK-keeper: Vi skal stå godt defensivt

Læs også:Dansk politi skal spotte FCK-ballademagere: Vi følger afviklingen tæt

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: FC Nordsjælland - AaB

AaB kan vinde for fjerde gang i træk i Superligaen, og de møder et groggy FC Nordsjælland-mandskab. Nordjyderne har revanche til gode efter 0-4-nederlaget mod Farum-klubben i fjor.