• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Europa League Kenneth Jensen

Hollandsk journalist: Ajax har store forsvarsproblemer

Hollandsk journalist: Ajax har store forsvarsproblemer
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Hollandsk journalist gør os klogere på Ajax før mødet med FC København torsdag aften. Jelmer van der Dussen fortæller blandt andet om forsvarsproblemer og om Lasse Schönes styrke. Og så fortæller han, hvorfor Kasper Dolberg ikke fungerer for tiden.

Af Kenneth Jensen

Der er danskermøde, når FC København torsdag aften i Telia Parken møder Ajax, Kasper Dolberg og Lasse Schöne.

Ståle Solbakken håber på at få et godt resultat med til returopgøret i Amsterdam, og det er der velsagtens gode muligheder for. Ajax kommer nemlig til opgøret med problemer, fortæller den hollandske journalist Jelmer van der Dussen, som tipsbladet.dk har talt med.

Jelmer van der Dussen er journalist på det hollandske medie VoetbalPrimeur.nl.

Hvordan er fornemmelsen i Holland og Amsterdam før opgøret mod FC København?

- Den første reaktion var: "København, ikke dårligt, kunne have været værre". Men så begyndte folk at kigge nærmere på København, og nu er fornemmelsen, at København kan være meget stærkere end forventet på grund af deres Champions League-resultater. Jeg ser kampene som 60/40 i Ajax' favør.

Hvordan spiller Ajax for tiden?

- Siden starten af 2017 har Ajax leveret meget stabile præstationer. Ajax lukker ikke mange mål ind og havde vundet syv kampe i træk i Æresdivisionen frem til sidste weekend, hvor Ajax spillede 1-1 med Groningen efter dårligt målmandsspil af Onana.

- Men det lader til, at Peter Bosz (Ajax-træner, red.) har fundet recepten i Ajax. Hans stil er ret attraktiv - hvilket ikke var tilfældet under Frank de Boer - og han spiller med et højt pres med fem-sekunders-reglen. Den regel handler om at vinde bolden tilbage inden for de første fem sekunder, efter man har mistet den.

Hvordan gør de danske spillere - Lasse Schöne og Kasper Dolberg - det?

- Den største årsag til at Ajax fungerer er, at Bosz bruger Lasse Schöne. I det øjeblik, hvor han testede Schöne som "6'er", fungerede holdet. Før havde Jairo Riedewald og andre spillere spillet positionen, men det fungerede ikke. Schöne kommer til at være på alle Årets Hold i Æresdivisionen denne sæson.

- Kasper Dolberg har det svært, og forklaringen er kantspillerne. Både Amin Younes og Bertrand Traoré går altid ind i banen for at søge afslutningen eller finde Davy Klaassen, der kommer i løb fra midtbanen. Dolberg får ingen service fra kanterne, og det er grunden til, han ikke er i sin bedste form for tiden.

- Men der er stadig øjeblikke af genialitet fra hans side, men han er ikke lige så effektiv, som da diskussionen gik på, om han eller Nicolai Jørgensen var den bedste angriber i Holland. Nu går den titel helt sikkert til Jørgensen. Jeg tror, at købet af David Neres kan hjælpe Dolberg på sigt, for Neres har øje for holdkammeraterne og kan levere fra kanterne.

Hvor stort et problem er det for Ajax, at både Davidson Sánchez og Joel Velman, forsvarsspillerne, er ude med karantæne, og hvordan kommer det til at påvirke holdet?

- Specielt Sánchez er et stort tab, for sammen med Eric Botteghin fra Feyenoord har han været den mest stabile og bedste forsvarsspiller i Holland denne sæson. Og så er der hans partner i forsvaret Nick Viergever, der missede den seneste kamp med en skade, og det er ikke sikkert, at han når at blive klar til København-kampen.

- Hvis Viergever ikke bliver klar, kommer Ajax til at spille med tre nye spillere i forsvaret. Kenny Tete for Veltman på højre back, Matthijs de Ligt for Sánchez i det centrale forsvar og Jairo Riedewald for Viergever i det centrale forsvar. Hvis Viergever bliver klar, forventer jeg, at Bosz spiller med De Ligt  og Viergever i det centrale forsvar.

- De Ligt er kun 17 år, men han er et kæmpetalent, som har imponeret på andetholdet, der spiller i den næstbedste hollandske række.Han har allerede spillet nogle gange i Æresdivisionen og i den hollandske cupturnering, og han har også spillet fra start et par gange i Europa Legaue. Han er stærk og hurtig og har allerede scoret et par gange med hovedet. Han bliver set som fremtiden for hollandsk fodbold.

- Bosz er meget forsigtig med den nye spiller, David Neres, der kostede 12 millioner euro, så han bliver bænket. Justin Kluivert er ikke rejst med til København.

Hvordan forventer du, at Ajax stiller op?

- Onana i målet. Tete, De Ligt, Viergever og Sinkgraven i forsvaret. Ziyech, Schöne, Klaassen på midtbanen. Traoré, Dolberg og Younes i angrebet.

Hvad vil være et godt resultat for Ajax i København?

- Uafgjort med et mål scoret vil være fint for Ajax. Men vi så også i 2006, at en smal sejr ikke altid er nok.

Hvordan ser folk på FC København?

- Jeg kan ikke sige, at der er en stor mening omkring København, men jeg kan sige, at det helt sikkert bliver en kamp mellem to forskellige stilarter. Den attraktive, hollandske Ajax-stil med højt pres, som Bosz har genintroduceret i Amsterdam, og så den mere fysiske, moderne og realistiske stil med højt pres, som København praktiserer.

Giv mig tre Ajax-spillere, vi skal holde øje med.

- Kaptajn Davy Klaassen topper listen med sikkerhed. Måske spiller han ikke sit bedste for tiden, men han er bare meget effektiv. 16 mål og fem assists i 37 kampe som midtbanespiller.

- Lasse Schöne er en spiller, der kontrollerer kampe og sætter holdet op fra midtbanen.

- Davidson Sánchez er en ufatteligt stærk og hurtig forsvarsspiller, men han er ikke med mod København. Så i denne kamp vil jeg sige Hakim Ziyech, den mest kreative spiller på midtbanen med otte assists og 10 mål i denne sæson. Han kan være en nydelse at se på.

Superliga

Mere Superliga

Fokus