• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Europa League Kenneth Jensen

Optakt: AFC Ajax - Olympique Lyon

Optakt: AFC Ajax - Olympique Lyon

Vi er nået til semfinalerne i Europa League, og i det første af to opgør får danskerklubben Ajax besøg af franske Lyon.

Af Kenneth Jensen

Kampfakta:
Kampstart: Onsdag klokken 18.45
Spillested: Amsterdam Arena
Dommer: Gianluca Rocchi, Italien
På TV: Canal 9
Hashtag: #eldk

Holdnyt:

AFC Ajax:
For første gang i 20 år er danskerklubben Ajax klar til en semifinale i en europæisk turnering, når holdet over to opgør møder Olympique Lyon. Ajax slog Schalke 04 ud af turneringen. Mesterskabet er røget i den hollandske liga, og derfor er Europa League eneste mulighed for et mesterskab for Ajax, der bør gå 'all in' på at vinde turneringen og derved sikre sig et trofæ igen.

Klubben starter semifinalerne på hjemmebanen i Amsterdam, og her har Ajax været fremragende i denne sæsons europæiske turnering. Således har Ajax vundet samtlige hjemmekampe i Europa League, blandt andet over FC København, og et godt resultat vil give klubben fine muligheder for at komme til finalen.

Ajax har til opgøret to forsvarsspillere i karantæne i form af højre back Joël Velman og centerback/venstre back Nick Viergever. Førstnævnte bliver erstattet af Kenny Tete, mens sidstnævnte ventes at blive erstattet af Jairo Riedewald. Daley Sinkgraven har siddet ude med skade på det seneste, og det forventes, at han også er ude af opgøret mod franske Lyon. Angriber Bertrand Traoré, der måtte udgå af opgøret mod PSV for lidt over en uge siden med en lyskeskade, lader til at blive klar til opgøret, og så er spørgsmålet, om det sender Kasper Dolberg eller Justin Kluivert på bænken. Peter Bosz har været meget tro mod Traoré i denne sæson.

Ifølge det hollandske medie er både Lasse Schöne og Kasper Dolberg i startopstillingen, og det betyder for Dolbergs vedkommende, at han tager positionen som den forreste angriber, mens Bertrand Traoré rykkes ud på højre kant.

Få spilforslag til Ajax - Lyon her

Olympique Lyon:
Det blev nervepirrende i Tyrkiet, hvor franske Lyon og tyrkiske Besiktas måtte ty til straffespark for at afgøre, hvem af de to klubber der skulle have en plads i semifinalen. Det blev Lyon, der vandt den duel og bookede et møde med Ajax.

Heller ikke Lyon vinder en hjemlig turnering i denne sæson, hvor klubben er sendt ud af pokalen og aktuelt ligger nummer fire med hele 20 point op til Nice på tredjepladsen, og derfor - som med Ajax - er chancen for en triumf altså Europa League.

En velspillende Memphis Depay, der blev hentet i januar i Manchester United, er ikke spilleberettiget til Europa League, og så er angriber Alexandre Lacazette og forsvarsspiller Emanuel Mammana skadet. Førstnævnte er et gigantisk slag for Lyon, for Lacazette har scoret 31 gange i alle turneringer i denne sæson, og han når ikke at blive klar til Ajax-kampen på grund af den muskelskade, han døjer med.

Karantæne:
AFC Ajax: Joël Velman og Nick Viergever
Olympique Lyon: Ingen

Bud på startopstillinger:
AFC Ajax (4-3-3): Onana - Tete, Sanchez, De Ligt, Riedewald - Klaassen, Schöne, Ziyech - Traoré, Dolberg, Younes

Olympique Lyon (4-2-3-1): Lopez - Jallet, N'Koulou, Diakhaby, Morel - Gonalons, Tousart - Cornet, Tolisso, Valbuena - Fekir

Profilen:
Den franske angriber Nabil Fekir er en yderst spændende spiller, der normalt spiller lige bag Alexandre Lacazette, men nu bærer det tunge ansvar med at få scoret. Den 173 centimeter høje offensivspiller er kun 23 år, og i fraværet af Lacazette spiller han forreste mand. Han er en del af en offensiv, der lever mere af fart og finesse end af fysik og fight, og offensiven har blandt andet Mathieu Valbuena, den bare 167 centimeter høje kant, på holdet. Hold øje med Fekir, der er en interessant spiller, som har evnerne til at skabe noget ravage i det afbudsramte Ajax-forsvar.

Vidste du, at..:
Sidst Ajax vandt en europæisk turnering var det med angriber Patrick Kluivert i hovedrollen. Det var i 1995, hvor hollænderen scorede kampens eneste mål, da Ajax vandt med 1-0 oiver AC Milan. Målet blev sat ind fem minutter før slutfløjtet. Nu kan Ajax så tage et skridt mod en ny finale, og det sker med endnu en Kluivert på holdet. Blot 17-årige Justin Kluivert har nemlig vundet sin træners tillid og har spillet en del for Ajax i dette forår.

Få spilforslag til Ajax - Lyon her

Dom:
Det bliver et yderst interessant opgør, hvor to hold, der de senere år ikke er kommet så langt i Europa, mødes, og derfor kan der være masser af nerver, og spillet kan blive låst. Omvendt kan det også meget nemt blive et fremragende opgør, for begge hold vil spille fodbold, og holdene lader til at ligge godt til hinanden. Ajax, der vil spille pasningsfodbold, og Lyon, der har nogle hurtige og driblestærke individualister.

Med tanke på at Ajax har vundet alle seks hjemmekampe i Europa League i denne sæson, forventer vi også, at holdet trækker sig sejrrigt ud af opgøret, men med tanke på forsvarskvalerne er det umiddelbart også svært at se holdet holde Lyon fra fadet. Vi håber selvfølgelig på en god kamp, og det kunne da også være sjovt med et danskermål.

Ajax har lukket mål ind i syv af de seneste otte kampe, mens Lyon har lukket mål ind i otte af de seneste 10 kampe. Vi tror derfor på, at begge hold kommer på tavlen, og at hjemmeholdet hjælper Ajax frem mod et godt resultat. 3-1 til Ajax ender det.

Superliga

Mere Superliga

Fokus