• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Europa League Ritzau

Solbakken før VAR i Parken: Tager for meget magt fra dommeren

Foto: Getty Images

Hverken FC København eller Celtic har tidligere erfaring med VAR - men i aften skal begge hold mærke systemet i Europa League-dysten i Parken.

Af Ritzau

Uanset udfaldet af dagens 16.-delsfinale i Europa League mellem FC København og skotske Celtic, vil kampen i nationalarenaen tage en plads i den danske fodboldhistorie. Det vil nemlig være første gang, at videodommersystemet VAR bruges i en betydende kamp på dansk jord.

Et år efter udbredelsen af VAR i Champions League er det således også kommet til Europas næstbedste klubturnering.

Fra næste sæson bliver VAR indført i både Superligaen og allerede fra gruppespillet i Europa League. Dermed får Ståle Solbakken og co. torsdag aften en smagsprøve på, hvad der venter i fremtiden. Selv om fodboldreglerne er de samme, kan VAR på bagkant fange situationer, som hoveddommeren ikke kan se. Derfor kan det blive endnu mere skæbnesvangert at holde godt fast i sin modstander på et hjørnespark eksempelvis.

Ståle Solbakken har ikke brugt tid på VAR i sine forberedelser til den første dyst mod Celtic, og han påpeger, at skotterne heller ikke har erfaringer med teknologien.

FCK-manageren er tilhænger af flere korrekte kendelser, men han mener også, at VAR til tider bruges på en anden måde end hensigten, når det handler om millimeterdemokrati frem for bare at eliminere de mest åbenlyse dommerfejl.

-Jeg kan lide idéen med VAR, men jeg kan ikke lide, som det virker. Det tager for meget magt fra dommeren.

Læs også:Celtic-profil pludselig skadet inden FCK opgør

-Det bruges ikke kun til at ændre »tydelige« fejl, for VAR dømmer mange ting, der ikke er åbenlyse, siger Solbakken.

FCK-målmand Karl-Johan Johnsson har prøvet kræfter med VAR, da han i sidste sæson tørnede ud for Guingamp, der dengang Premier League indførte VAR forud for indeværende sæson, men der har det handlet mere om millimeterdemokrati end at ændre åbenlyse fejldomme. I aften skal FC København som det første danske hold prøve VAR.

Svenskeren har selv været involveret i VAR-kendelser, og overordnet mener han, at dommerhjælpen gør spillet mere retfærdigt. Men VAR kan også bryde kamprytmen eller lægge en dæmper på jubelscenerne, påpeger han.

-Som spiller vil man bare ikke have, at det tager for lang tid, for så står man og bliver kold på banen. Det er der ingen spillere, som kan lide, men sådan er det nogle gange.

-Og så bliver alle mål kigget igennem, og hvad der er sket op til målet. Så har man jo VAR lidt i baghovedet og skal passe på med at juble for meget, siger Karl-Johan Johnsson.

Midtbanedynamoen Jens Stage skænker ikke VAR mange tanker før kampen mod Celtic, og han advarer mod at lade det tage for meget fokus.

Læs også:Karantæner - hvem er ude?

-Indtil nu har vi ikke fokuseret på det, og jeg håber slet ikke, at vi får brug for det. Man skal passe på med at lægge for meget fokus på VAR, for det er jo stadig en fodboldkamp, der skal spilles, siger aarhusianeren.

Dobbeltopgøret mod Celtic tegner til at blive jævnbyrdigt, selv om Celtic ser mere formstærke ud.

De seneste otte sæsoners skotske mestre har vundet ni kampe i træk på tværs af alle turneringer, mens FC København i sidste uge åbnede foråret i Superligaen med et nederlag i Esbjerg.

FCK-anfører Carlos Zeca er dog fortrøstningsfuld.

-Samlet set mener jeg, det er 50-50. Celtic vil give os problemer, for de har stærke spillere og stor erfaring, siger Zeca.

Dagens kamp begynder klokken 18.55. Der er returkamp i Glasgow i næste uge.

Læs også:Celtic-boss roser FCK: Taktisk smarte og velorganiserede

Læs også:FC København uden Andreas Bjelland mod Celtic

Læs også:Celtics største stjerne er i karantænefare i Parken

Læs også:Dommen er faldet: FCK-fans skal i fængsel for overfald på Brøndby-fans

Læs også:Fjendetjek: Én stjerne skiller sig ud i Celtic FC

Læs også:FCK-stopper med selvtillid før Celtic: Det er 50-50