2016-03-03 15:06
Foto: Jens Dresling / Polfoto

Hvordan står Superligaens tophold FC København inden torsdagens brag? Tipsbladet kiggede nærmere på fem facetter i FC København før kampen i Herning.

Bragt i Tipsbladet Tirsdag 1. marts
STÆRK START FOR SANTANDER
Nicolai Jørgensen blev Man of the Match mod Esbjerg efter en solid indsats, hvor hans store fysik flere gange gjorde forskellen i tvekampene, og hvor han kunne holde på bolden i tæt trafik. Det blev også til den afgørende scoring i kampen, som han selv stod for forarbejdet til, og som han headede ind tæt under mål omend med hænderne placeret på Daniel Stenderups skuldre, så Esbjerg-manden ikke kunne komme op i duellen, hvilket den gæstende træner Jonas Dahl selvfølgelig ærgrede sig meget over.
 
At Nicolai Jørgensen er en afgørende spiller for forløbet af FCK's forår, er der ikke noget overraskende i, mens det til gengæld var interessant at se, hvordan medangriber Federico Santander ville slippe fra forårspremieren.
For den dyrt indkøbte frontløber fra Paraguay fik kun scoret to mål i 15 Superliga-kampe i efteråret, og det var alt for lidt, også hvis han fortsat skal stå over Andreas Cornelius i angrebshierarkiet.
" Han er i en anden fysisk forfatning nu, fordi han har fået trænet godt, og det kan vi se på alle mulige parametre. Han har meget bedre forudsætninger for at kunne lave flere aktioner og ikke behøve at hvile sig så længe imellem dem. Så nu handler det om, at han bygger på det sidste: At han er farligere i boksen, og at der kommer flere afslutninger. I efteråret havde han mange tredje-assist [ afleveringen til manden, der laver oplægget] og assists men lidt for få afslutninger og mål, så det håber vi, at han kan lægge på. Det skal han," sagde Ståle Solbakken før forårsåbningen.
Og managerens forventninger blev ikke gjort til skamme.
 
Som i efteråret var den 24-årige angriber kongen i luften og tabte vel ikke en eneste hovedstødsduel i kampen, og han fik også tit lagt den fornuftigt af og sat sine medspillere i scene, men modsat efteråret var han også farlig i feltet. For han åbnede scoringen mod Esbjerg med et fornemt flyvende hovedstød, og før pausen fik han også forsøgt sig et par gange fra halvdistancen, blandt andet i en situation hvor et fremstød mellem Kasper Kusk og Nicolai Jørgensen blev stoppet, men hvor Santander reagerede hurtigst på den døde bold, rykkede med den i feltet og fik afsluttet fra en spids vinkel.
 
Det var både opmærksomt og skarpt set af angriberen, der blev sunget ud til udskiftning med et kvarter igen og efter kampen også kunne nyde lyden af sit eget navn i sang fra Stemningstribunen, hvilket han takkede for med sin kamptrøje.
 
Så selv om Nicolai Jørgensen stadig var den bedste angriber, leverede hans makker ligeledes varen, og det var vigtigt - også før torsdagens kamp mod FC Midtjylland hvor slaget også skal slås i luften.
 

VERBIC VISTE IKKE KLASSEN
En dum udvisning mod Jablonec og en drilsk lyskeskade gjorde, at Benjamin Verbic ikke fik det optimale ud af sin første halvsæson i FCK. Men i glimt så man skarpheden i dribling og tanke, så det var spændende at se, hvordan sloveneren kom fra forårsåbningen efter en vinter med god træning - specielt når han spiller samme plads som Memphis Depay, der i torsdags knuste FC Midtjylland og den stakkels André Rømer på Old Trafford.
 
Men der var langt til Memphis-magi på Verbic' venstrekant i Parken. Bevægelsen og boldfornemmelsen ser altid god ud, men der kom bare ikke ret meget ud af det. Han driblede konsekvent ind i banen for at kunne lave noget med højrebenet, hvilket er meget fornuftigt, når man har Ludwig Augustinsson i konstante overlap på kanten, men han fik ikke spillet svenskeren fri, og driblingerne kiksede også tit, når han løb ind i en blindgyde.
 
Så Verbic var en oplagt udskiftning med et kvarter igen, og efter kampen noterede Ståle Solbakken da også, at hverken han eller Kasper Kusk havde ramt deres bedste niveau.
Men ville FCK-manageren sætte Verbic til at studere Memphis Depay før mødet med André Rømer?
 
" Jeg havde sat ham til at studere Hagelskjær før i dag, så...," sagde Solbakken med et grin og en tanke på Esbjergs back-debutant, som Verbic aldrig rigtig fik overvundet.
 
Og så kan det jo også være, at FC Midtjylland vælger den mere rutinerede Kristian Bach Bak til topkampen på torsdag.
 
 
EN KORTVARIG KB-KONSTELLATION PÅ MIDTBANEN?
Det må være noget nær en drøm af en midtbane for FCK-tilhængerne, for de to centrale spillere er begge vokset op som fodboldspillere i KB, de har begge vundet " Granen" som Årets Ungdomsspiller i en af de to moderklubber, de har begge kæmpet for rollen som central midtbane på FC Københavns Superliga-mandskab og har taget den efter ture på kanterne og backerne, og nu udgør de sammen motorrummet på topholdet.
 
Så der er styr på taktikken og rollefordelingen med Thomas Delaney som den mere offensive af de to med lov til at gå med frem i feltet på jagt efter scoringsmuligheder og William Kvist som den typiske seks'er, der ligger dybere og lukker af.
 
Til sammen har de nu spillet 337 kampe i Superligaen, men faktisk er det kun en håndfuld, de har spillet som makkere på midten, for Delaney rykkede først så småt ind, da Kvist rykkede til Stuttgart, og da han kom tilbage igen, var det mest Delaney og Daniel Amartey, der styrede centralt. Men nu spiller de sammen, og straks rejser spørgsmålet sig så, hvor længe det vil vare - og ikke kun fordi Youssef Toutouh også er i spil til den offensive centrale plads, når han bliver klar igen fra sin seneste skade. For mens 31-årige William Kvist ganske givet er kommet hjem for at blive, så er 24-årige Delaney på udkig efter sit første udlandsophold.
 
Det fortalte han allerede Tipsbladet om tilbage i januar måned, og i fredags kunne manager Ståle Solbakken så fortælle til et fanarrangement, at klubben har tilbudt Delaney en et-årig forlængelse af den kontrakt, der ellers udløber i sommeren 2017, og dermed vil betyde et muligt salg allerede til sommer, hvis klubben skal tjene på den unge midtbanemand, der måske også står på tærsklen til et gennembrud på landsholdet. Og det var også et tema, der fyldte i snakken efter en kamp, hvor Kvist blev lidt låst af en meget tidlig advarsel, og hvor Delaney fightede med vanlig vildskab men dog ikke kom i feltet til scoringsforsøg.
 
" Vi vil meget gerne, at han ikke går til sommer. Vi vil gerne beholde ham og lave en aftale, hvor han går om halvandet år. Derfor har han fået det største tilbud i FCK's historie," sagde manager Solbakken om tilbuddet, som han siden justerede til at være et af de største.
 
Men Solbakken forventede ikke noget svar før til sommer, og chancerne for en forlængelse måtte folket i mixed zone hellere spørge Delaney selv om. Og da anføreren med en typisk skramme under øjet stillede sig op ved siden af manageren, var det ikke så svært:
 
" Jeg har sagt til FCK, at det ikke umiddelbart er aktuelt. Så må vi tage den derfra og se, hvad der sker til sommer. Jeg elsker at være her, men jeg har også lyst til at komme ud på et tidspunkt," sagde Delaney om sin fremtid og dermed også de længerevarende udsigter for KB-konstellationen på midten.
 
Men til Tipsbladet i januar sagde han også, at han gerne vil have et mesterskab mere med FCK, før han rejser videre, og i den forbindelse er kampen mod Midtjylland på torsdag selvfølgelig ganske vigtig. For da han blev spurgt om et ønskeresultat af kampen mellem FCM og AaB mandag aften (efter dette blad gik i trykken), kunne han da godt håbe på uafgjort, men det var ikke det vigtigste.
 
" Jeg er egentlig ligeglad med, hvordan det går i den kamp. Vi skal tage dem i vores interne kampe. Det er vores mål," sagde den ene halvdel af KB-konstellationen.

Se de to sidste punkter inden dagens topkamp - på næste side

 
SENESTE NYT...
OP | NED