Dansker efter fem VAR-mål i samme kamp: Nogle gange er det for meget

David Ousted spiller med Video Assistant Referee i den nordamerikanske MLS til daglig, og han har selv vundet en kamp med fem VAR-scoringer og otte minutter overtiden. Han kan dog godt lide idéen.

Held og lykke med at finde en sekvens på 20 sekunder, der rummer flere dramatiske elementer end den, der udfoldede sig efter fem minutters overtid af DC Uniteds 3-2-sejr over Orlando City.

Hjemmeholdet sendte målmanden med frem, selv om der kun stod 2-2; han var lige ved at komme først på hjørnesparket; Orlando havde åbent mål; verdensstjernen Wayne Rooney var pludselig 23 år igen og vandt bolden efter et defensivt amokløb; samme Rooney slog en aflevering på 40-50 meter, som en holdkammerat headede i mål og sikrede dermed sejren og sit eget hattrick; og for at toppe det hele af måtte dommeren se det igennem på video.

Klippet gik for et par uger siden hele verden rundt, og mens Rooney og hattrick-helten Luciano Acosta bestemt spillede hovedrollerne, var der en dansker i en vigtig birolle. For den fremadstormende målmand var den tidligere SønderjyskE- og Randers FC-keeper David Ousted.

- Da vi får et hjørnespark i overtiden, kigger jeg ud på bænken, og der står træneren og vinker mig frem. Det er ikke det, man normalt gør ved 2-2, men jeg har også samme fornemmelse som alle andre: Vi skal simpelthen vinde den her kamp, fortæller danskeren til tipsbladet.dk.

- Så derfor løber jeg med frem og når lige at fange øjne med Wayne og kan godt se, at han har opdaget, at jeg kommer frem. Jeg tror, han bliver lidt overrasket. Han træder så lige tre-fire skridt tilbage for at tage det yderste af feltet, og det var meget heldigt, han gjorde det.

Ja, for ellers havde han måske ikke nået at komme først på bolden på egen banehalvdel. Men det gjorde han, DC United scorede, og holdet lignede sikre vindere efter fem et halvt minuts overtid. Men så gik dommeren over for at se på sin videoskærm. Igen.

- Det var en mærkelig kamp på mange måder, også fordi hver eneste af de fem mål var der VAR på. Så vi når at juble, vi ser, han går over til skærmen og ved ikke helt, hvad der foregår, og ender så med stadig at få målet. Der var drama for alle pengene, siger Ousted.

Seks-syv gang VAR
Mens Video Assistent Referee især fyldte meget i Danmark og Europa under VM, fylder det altid meget i MLS. Både i medierne og i selve kampene. De fem VAR-mål i Orlando-kampen er ikke engang det vildeste, David Ousted har set.

- Jeg synes, der har været kampe i år, hvor det har været for meget. Der har været kampe med seks-syv forskellige VAR-situationer, hvor de var henne at tjekke ved skærmen, og det, synes jeg, er for meget i en fodboldkamp. Jeg tror også, det endte med otte minutters overtid (mod Orlando, red.), fordi vi havde haft alle de der, siger han.

Den danske målmand kan ellers godt lide konceptet.

- På den ene side får dommerne noget hjælp til at lave de rigtige beslutninger, som jeg synes er rigtig, rigtig godt. Der er simpelthen situationer i nutidens fodbold, der går for hurtigt til, at de kan nå at se det. Når det er kampafgørende ting som "Er den bold inde eller ikke inde? Eller der straffe eller ikke straffe?", der bliver rettet, så har jeg det sådan, at det er det rigtige for fodbolden, siger han og tilføjer så:

- På den anden side er det meget underligt at score et mål og juble for så fem sekunder senere at falde fuldkommen ned, fordi han skal over og kigge på en videoskærm - og så juble igen, hvis man får målet. Det tager lidt af spontaniteten af jubelscenerne.

Orlando-kampen var i øvrigt Ousteds seneste, da han efterfølgende røg på bænken til fordel FC Midtjylland-lejesvenden Bill Hamid, og han siden er blevet opereret for en albueskade.

Han undrer sig over lejemålet med den amerikanske målmand. Læs den artikel her.