• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

Det er ydmygende, når modstanderen laver en tunnel på én, da det rammer mandigheden, lyder det fra mande- og psykologi-eksperter.

Af Nicki Reinhardt

Detaljen med at spille bolden imellem benene på modstanderen - den såkaldte tunnel - kan vække massive drillerier og hånefulde bemærkninger på fodboldbaner verden over.

Ifølge Reinhard Stelter, professor i sports- og coachingpsykologi ved Københavns Universitet, skyldes det, at der er blevet skabt en verdensomspændende fælles definition af tunnellens status.

- Der findes et væld af finter, men der er sket en social fortolkning af tunnellen, der betyder, at man fremstår mere som en tåbe. Det anses som en større svaghed eller usikkerhed, end hvis modstanderen trækker forbi én på anden vis, siger Reinhard Stelter til Tipsbladet.

Han understreger, at man kan forklare tunnellens særlige status ud fra flere forskellige teorier - især når det drejer sig om de mandlige fodboldspillere.

- Så er det nærmest som om, at man får et slag i sit kønsorgan. Mandigheden bliver ramt. Man kan også sige, at der er en større sårbarhed ved en tunnel, for man bliver ramt i centrum. Man åbner op, og det er en helt anden blottelse, end hvis modstanderen rykker forbi én, forklarer Reinhard Stelter.

Det er en ydmygelse at blive snydt
Netop sårbarheden er ifølge mandeforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet en central del af forklaringen på den følelse, der følger med, når modstanderen har held med at lave en tunnel.

- Man gør sig sårbar, fordi man selv åbner en dør. Det er en fornemmelse af at blive snydt, forklarer mandeforskeren.

- Man er simpelthen blevet afluret. Modstanderen forudser, hvad man gør - på en meget snedig måde. "Det er ikke fordi, jeg er hurtigere, større og stærkere. Det er også fordi, jeg ved præcis, hvor let du er at drible forbi. Hvor let du er at snyde. Ved at trække hoften lidt til siden, får jeg dig til at blotte dig, og så udnytter jeg det". Hvis det bare var en tonser, så er det lettere at bære over med.

Samtidig handler det om, at en del af maskuliniteten forsvinder, da man ikke selv er i kontrol, tilføjer Kenneth Reinicke.

- Man tror faktisk, at man er ved at få fat i bolden. Det er en situation, som du tror, at du har kontrol over - hvillet kan være et vigtigt aspekt af maskuliniteten - og så på en brøkdel af et sekund forsvinder den kontrol.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020