• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

"Alt gik godt fra start af i mit liv, men efterhånden blev jeg svigtet. Det er svært at være bøsse og kendt. Jeg krænkede ikke den fyr. Han gik frivilligt med til det, og krævede dagen efter penge af mig. Jeg afslog og blev truet. Men hvorfor stak jeg så af? Fordi jeg følte jeg ikke ville få en retfærdig behandling i retten. Jeg har skåret mine håndled og vil forhåbentlig ikke være i live, når dette brev læses. Det er en meget barsk verden. Jeg håber, at Jesus, som jeg elsker, vil byde mig velkommen hjem. Jeg vil omsider finde fred." Sådan lød Justin Fashanus sidste ord til denne verden. Selvmordsbrevet blev fundet i en garage i Londons East End, hvor den tidligere klasse-angriber udåndede 1. maj 1998. Den første prof-spiller, der erklærede sig homoseksuel, og den hidtil dyreste farvede spiller i England, blev kun 37 år. Han var flygtet tilbage til England efter et mislykket USA-ophold, der altså kulminerede med en anklage for voldtægt. Fashanu, der kostede en mio. pund ved skiftet fra Norwich til Nottingham Forest i 1981, er i det hele taget en af de få kendte sports-aktører, der åbent er stået frem og har bekendt en seksualitet, der har så trange kår i den macho-verden, som prof-fodbold er. Man må også sige, at han betalt prisen. Og som John Williams, leder af fodbold-research-centret på universitetet i Leicester, for et par år siden udtalte, så har Fashanus død intet ændret på den offentlige bevidsthed. "Der florerer de samme billige fordomme som for 100 år siden". I tilfældet Fashanus gælder i hvert fald, at omverdenen var med til først at bremse en fodboldmæsig lovende karriere og dernæst - sammen med egen destruktiv færd - at bringe ham helt derud, hvorfra der ingen vej er tilbage.

Af SAXoPRESS

Historien om Justin Fashanu begyndte ellers lovende. Sammen med broderen John, der også blev et kendt angrebsnavn og nåede to landskampe trods et mindre talent, blev han bordadopteret af moderen og fik sin opvækst i en hvid familie 35 km fra Norwich.

"You can swim or sink", som John Fashanu bagefter har sagt om de ellers kærlige og glade år i Norfolk. Til en start havde Justin det som en ål i vandet. Han var drillesyg, frembrusende og egenrådig, men også i kraft af bl.a. sin veludviklede fysik et af de største talenter den lokale træner Ronnie Brooks havde set i Norwich. En måned inden han fyldte 18, i januar 1979, fik han sin debut hos "kanariefuglene", og han var straks en succes. I den efterfølgende sæson scorede han årets mål i engelsk fodbold, og det blev i 1980-81 til hele 19 mål i 40 kampe for Norwich City. Derpå blev han solgt til Nottingham Forest. Det ændrede hans liv fatalt.

Ikke at den rå Brian Clough skal klandres for Justin Fashanus letsindige levned omkring eksempelvis bil-buler og p-bøder, som stigende selvfølelse påbød ham ikke at betale. Clough var ikke manden, der hjalp en angriber i nød. Fashanu følte sig aldrig til rette på Nottingham-mandskabet, scorede den sæson kun tre mål og blev udråbt til syndebuk af manageren efter at have opdaget dennes hyppige besøg på bøssebarer.

"Sammenstøddet med Clough ødelagde ham fuldstændig, og i forvejen havde min bror næsten mistet jordforbindelsen. Så dyre vaner havde han. Og pludselig havde han altså intet at stå imod med. På det tidspunkt tabte jeg kontakten til ham, han havde aldrig givet mig aldrig penge og hjalp mig opad, for jeg skulle selv skabe mig et navn og gøre mig fortjent til det, sagde han. Senere hjalp jeg ham, men da var det for sent. Han var mit store forbillede, men i Nottingham begyndte det at krakelere", sagde den halvandet år yngre bror i en rost BBC-dokumentar om Justin Fashanus liv.

"Han var som et skib i stormvejr. Uden kurs", sagde en bilhandler i Nottingham om Justin Fashanau, som i sommeren 1982 endnu bare er 31 år og som forsøger at finde sig selv ved at opsøge sin biologiske far i Nigeria. Det bliver kun til denne ene visit. Han begynder også at gå til nogle bibelmøder hos de "genfødte kristne". Men Fashanu kan fortsat ikke finde sig selv.

I november 1982 suspenderes han af Brian Clough, der sørger for at to betjente fører spilleren bort fra trænings-centret. Derpå bruger han oceaner af penge til specialister, der skal kurere hans knæskader, og han søger lykken i et hav af klubber, bl.a. Southampton, Notts County og Leyton Orient inden Torquay United bliver sidste station i sæsonen 1991-92. Der er store afbræk indimellem med rejser og ophold i især USA og Canada.

Det var i oktober 1990 han trådte frem frem i The Sun og erklærede sig som "gay". Det tjente han 800.000 pund på, men han havde også brug for pengene. Men også for at få sagt sandheden, for han afslår broderens tilbud om at få udleveret beløbet mod at trække historien tilbage.

Artiklen fører, selv om den ikke nævner navne, et beskidt spor efter sig. De sorte i England fordømmer fodbold-stjernen, som stærkt deprimeret trækker sig tilbage. I februar 1994 er han igen på forsiderne af tabloiden The Sun og fortæller (for 300.000 pund) at han har haft sex med to medlemmer af det engelske underhus. På det tidspunkt er Fashanus krise imidlertid så omfattende, at han ikke kan kende forskel på løgn og sandhed. Den efterfølgende research afslører, at der ikke er kød på sagen.

Justin Fashanu spiller nu for den skotske klub Hearts, der har indrettet en personlig dusche-kabine til den tidligere stjerne-angriber, som snart er væk igen.

I februar 1998 befinder han sig i Ellicot City i Maryland, USA, hvor han har fundet et job som træner for et ungdomsophold. Og det er herfra at voldtægts-anklagen tager sit udgangspunkt i en fest hjemme hos englænderen. Han føler ikke at have misbrugt den 17 år unge mand og flygter til London. Her finder politiet ham 2. maj i en garage. Han havde hængt sig. Manden, der trods alt endte med at blive en slags forbillede. I hvert fald set i bakspejlet.

Senere gjorde John Fashanu boet op:

"Det var mit livs største skuffelse, da min bror bekendte at han var homoseksuel, og i starten tog jeg afstand fra det. Set i bakspejlet var det forkert, for jeg elskede min bror, men det var et chok for mig".

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020