Video : Tipsbladet
Generelle

Fodboldspillere kan ånde lettet op: Risikoen for varige mén er utrolig lav

Risikoen for, at fodboldspillere får deres karriere ødelagt af varig skade på lungerne, hvis de har haft coronavirus, er lille, siger ekspert. Der er dog stadig så mange ubekendte, at han ikke udsteder nogen garantier.

- Det her er chokerende. Vi forstår ikke, hvad der foregår.

Det var mildest talt ildevarslende, hvad forskere fra Universitetshospitalet i Innsbruck havde at dele med verden i sidste uge. En gruppe patienter viste "uoprettelig skade" på lungerne, selv efter de var konstateret raske.

Det var frygten for noget af det samme, som den mangeårige Superliga-spiller Mikkel Vendelbo gav udtryk for i Skive Folkeblad nogenlunde samtidig. Varige skader på lungerne er ødelæggende for en fodboldkarriere.

Frygten er heller ikke uden grund, men det er ikke sandsynligt, at unge, veltrænede personer som Vendelbo og andre fodboldspillere får varige mén. Selv hvis de rammes af coronavirus, siger Christian Wejse, der er speciallæge i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshospital og Lektor ved Center for Global Sundhed på byens universitet.

- Sandsynligheden for varige mén er ret lav, hvis man er ung og i god form. Den er ikke nul, men det er meget få yngre, som bliver så syge af det, at de kommer på hospitalet og i respirator. Det er primært dem, der har blivende skader på lungerne, siger Wejse til tipsbladet.dk.

Læs også:Tidligere Superliga-spiller advarer: Folk på min egen alder er døde af corona

Han tager dog det forbehold, at coronavirussen er så ny, at man ikke kan sige noget empirisk funderet om langtidsfølgerne.

- Ligefrem varige mén, tror jeg, er sjældent. Men jeg ved det ikke. Vi har ikke den type af langtidsundersøgelser, da det jo er ny sygdom.

- Dem, vi har haft igennem og haft udskrevet, og som har haft forløb med hoste og feber og måske åndenød, forventer vi ikke kommer til at få langtidsfølger. Hvis du spørger specifikt til en fodboldspiller, tror jeg da, at risikoen for, at det bliver noget, der giver nedsat lungefunktion på lang sigt, er utrolig lav.

Doktor Wejse kan dog selvfølgelig ikke udstede garantier. Covid19 giver for eksempel også flere åndenødsproblemer end en almindelig lungebetændelse, siger han. Og hvor lungebetændelsen eksempelvis tager en uge at komme sig over, tager den nye virus måske fire uger.

Læs også:Hobro-profil: Det er uvished, der fucker det hele lidt rundt

- Det kan også være kritisk, hvis man er professionel fodboldspiller, siger Christian Wejse.

Han sammenligner med SARS, der hærgede dele af verden i 2003, og som den nye coronavirus er 80 procent genetisk identisk med. Den nye virus hedder sågar SARS-CoV-2 formelt.

Dengang havde "en betydelig del" nedsat lungefunktion, også mere end seks måneder efter raskmeldingen. 

- Derfor er frygten ikke helt ubegrundet, men kan ikke uden videre sammenligne SARS med den nye coronavirus. Hovedindtrykket ved Covid19 er, at især yngre får relativt mildt forløbende sygdom, siger Christian Wejse.

Foreløbig er 8.445 personer registreret smittet i Danmark, mens 418 er døde.

Læs også:Superliga-træner frygter for skader: De tackler jo ikke nogen

Læs også:Corona-krise: FCN risikerer kæmpekrise uden transfer-millioner

Læs også:Kontrakt-udløb i Hobro: Kan blive nødt til at kigge andre steder hen