• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

En landsbyklub, der snupper det måske mest sensationelle mesterskab i Danmarkshistorien med en debuterende cheftræner og et hold uden stjerner. Det lyder som opskriften på et karrierefremstød af dimensioner, men sådan gik det slet ikke for spillerne fra Herfølge Boldklub. Tværtimod var skæbnen hård ved talenterne (fire fodboldinvalide), mens de gamle takkede af, og spillerne i deres bedste alder aldrig kom afsted til noget større. Så mens klubben gik helt bag af dansen med nedrykning året efter og økonomisk kaos til følge, blev mesterskabet heller aldrig en løftestang for de enkelte spillere, hvis man lige ser bort fra en enkelt: - Steven er jo en type, der vil gå gennem ild og vand for at få et resultat, som backen Gert Nodin beskriver sin gamle forsvarskollega Lustü, der både kom på landsholdet og skabte sig en udlandskarriere i norske Lyn. Men ellers er det ikke blevet til det store for mestrene fra Herfølge, hvilket Nodin mener blandt andet kan forklares med følgende: - En af grundene til, at vi blev mestre var, fordi vi var en gedigen og sammentømret trup, der virkelig ville arbejde for sagen. Flere af os vidste jo godt, at en medalje ville blive det største i karrieren. Sådan havde jeg det i hvert fald. Og bagefter blev folk måske lidt mætte. Man stillede sig tilfreds med guldmedaljen, og vi røg jo også ud sæsonen efter. - Desuden var vi jo altså også et rimeligt gammelt hold, og det kræver nok noget ekstra, for at en udenlandsk klub skal investere i en ældre spiller. - Endelig blev fire af de unge fodboldinvalide, hvilket jo var utroligt ærgerligt. For folk som Jesper Heyde, Jeppe Vestergaard, Michael Thomsen og Jesper Jacobsen kunne måske have drevet det vidt, siger Gert Nodin, der selv takkede af, da mesterskabet var i hus. Men da havde en af holdets fire venstrebacker også rundet de 35 år som truppens alderspræsident og kraftigt medvirkende til, at spillerne til guldfesten mod FC København den 28. maj 2000 havde en gennemsnitsalder på 29,5 år.

Af SAXoPRESS

En af dem der kunne have håbet på en udlandskarriere efter mesterskabet var den centralt spillende Tommy Schram, der i løbet af sæsonen havde vist overblik, alsidighed og skud i tordenstøvlen.

- Efter mesterskabet håbede jeg da på at kunne bruge det som et springbræt til noget endnu mere. Før mesterskabssæsonen havde jeg været til prøvetræning i Bolton, men det projekt blev der sat en stopper for på grund af en lyskeskade, og så blev jeg så dansk mester i stedet for.

- Men med Europa Cup-kampe og mesterskab havde jeg håbet på at kunne benytte udstillingsvinduet, men sådan gik det bare ikke. Tværtimod gik det grueligt galt for os, da vi rykkede ned i 1. division med det samme.

- Jeg bestemte mig så for at prøve noget nyt og tog en slags interrail-år som fodboldspiller. Jeg var en tur på Island og spillede også 14 kampe for Yeovil i den tredjebedste engelske række, før jeg kom tilbage til Danmark og Vejle Boldklub.

- Så for mig betød mesterskabet i 2000 mest, at jeg var med til noget helt vanvittigt. Det var en sjov tid med Champions League-kvalifikationskampe mod Rangers på Ibrox og masser af andre oplevelser, fortæller Tommy Schram, der også mener, at klubben måske ikke var gearet til spillersalg på det tidspunkt og så samtidig blev oversvømmet af økonomiske problemer.

Men selv om det altså ikke blev til det helt store for de danske mestre, så er der stadig god grund til at fejre den sensationelle førsteplads, og det er efter mange års snak nu blevet sat i system i form af en Klub 2000, der mødtes første gang i november måned:

- Der gik ikke et minut, før det var som at være tilbage i omklædningsrummet igen. Folk fik lynhurtigt placeret sig i de sædvanlige grupper, snakken gik og vi fik drukket os godt fulde, fortæller initiativtager Nodin om aftenen på Bryggeriet i København.

Tilslutningen til arrangementet var rigtig god, kun fire fra truppen og trænerstaben manglede, og derfor er det nu meningen, at Klub 2000 holder herreaften en gang om året, mens koner og børn også vil blive inviteret med ved en anden årlig begivenhed.

Så der bliver rig lejlighed til at udveksle minder for Herfølge-truppen, der siden mesterskabet har klaret sig sådan her:

Jakup Mikkelsen + 140870 + 31 kampe - 0 mål i 99/00-sæsonen

Efter at have "kostet" Herfølge sølvmedaljer i 1997 på grund af et manglende spillercertifikat i en sejr over AGF tog færingen revanche med mesterskabssæsonen, der også cementerede hans status som landsholdsmålmand. Var med til at rykke ned med Herfølge året efter, før han endelig fik opfyldt sit ønske om at komme afsted til udlandet. Sæsonerne i Molde gik fornuftigt, mens det kneb med spilletiden i skotske Partick Thistle, og i dag står Mikkelsen på mål på Færøerne med efterårsskifte fra hjembyen Klaksvik til B36 Torshavn.

Claus Udengaard + 090575 + 3 - 0

Reservekeeper Udengaard blev overhalet indenom af Morten Cramer, da Jakup Mikkelsen forlod pladsen som førstekeeper og efter endnu et år på bænken i først Herfølge og siden OB droslede han karrieren ned til fordel for jobbet som revisor.

Torben Christiansen + 200466 + 7 - 0

En korsbåndsskade kostede "Toast" en del kampe i mesterskabssæsonen, men centerforsvareren nåede med som indskifter til de sidste og afgørende. Var en del af truppen frem til slutningen af 2002, hvor han som 36-årig endeligt indstillede fodboldlivet til fordel for den civile karriere i hans eget el- og datafirma TC Netværksteknik.

Kenneth Kastrup + 101266 + 27 - 0

Blev dansk mester uden sin tvillingebror Jimmy efter en stærk sæson som allrounder på højrekanten. Var også blandt de bærende kræfter på holdet, da nedturen satte ind, men forlod Herfølge halvandet år efter guldfesten og efter 11 sæsoner for landsbyklubben. Efter et kortere ophold hos lokalrivalerne fra Køge tog den rygplagede Kastrup sine finter og finesser med ned i seriefodbolden, som den spilles syd for København.

Steven Lustü + 130471 + 31 - 1

Lynhurtige Lustü blev holdets største succeshistorie. Den stærke forsvarer blev den kun tredje Herfølge-spiller (efter Bjarne Petterson og Frank Løndal), der nåede på landsholdet, før han i september 2000 løftede karrieren yderligere med et lukrativt skifte til AB og siden den stærke Oslo-klub Lyn. Har spillet 8 landskampe for Danmark.

Dan Lübbers + 041272 + 24 - 0

Den solide forsvarer spillede en vigtig rolle i mesterskabssæsonen, da han kunne hoppe ind på alle pladser i bagkæden, efterhånden som skaderne ramte. Trods det gode spil havde Herfølge midt i nedturen ikke råd til at forlænge kontrakten i sommeren 2001, og derfor hoppede Lübbers rundt mellem københavnske divisionsklubber, før han standsede i B93, hvor han nu er spillende træner sammen med sin gamle Herfølge-kollega Danny Jung.

Henrik Lykke + 030470 + 23 - 2

Havde allerede udlandsopholdet (i franske Lille) bag sig, da han kom til Herfølge. Den stærke stopper holdt fast i klubben trods nedturen og var derfor også med til at spille Herfølge tilbage i den bedste række. Her blev det dog kun til et par optrædener, før den skadede akillessene satte en stopper for karrieren for et lille års tid siden.

Gert Nodin + 260465 + 11 - 1

En klassisk Herfølge-fighter, der nåede ni år som venstre back i klubben, før han sluttede karrieren på toppen: Som dansk mester anno 2000. Har i dag egen tøjforretning i Køge og er desuden medlem af sportsudvalget i Herfølge Boldklub.

Tommy Schram + 091271 + 28 - 5

Den elegante boldspiller med det hårde langskud, der gav ham tilnavnet "Tommy Tordenstøvle," kom til udlandet men ikke på noget højt niveau. Tilbragte et år med fodbold på først Island (IBV) og siden England (Yeovil), før han kom tilbage til Danmark, hvor Vejle blev arbejdspladsen frem til karrierestoppet for nylig. Nu ansat som træner i den sjællandske serieklub Skævinge.

Michael Thomsen + 090776 + 19 - 0

Efter at have startet karrieren på serieniveau førsteholdsdebuterede venstrebacken Thomsen i foråret 1999, hvor han i Parken sørgede for, at Brian Laudrup fik en hård arbejdsdag. Skader spolerede dog siden karrieren så meget, at han gav op i efteråret 2002.

Jeppe Vestergaard + 220976 + 5 - 0

Den talentfulde venstre back nåede lige med til guldfesten efter 16 måneders pause med en korsbåndsskade. Den ramte hurtigt igen, og Vestergaard nåede aldrig samme højder, som da han blev udtaget til ligalandsholdet i november 1998. Fik dog halvandet år som skadesplaget reserve i Malmö FF, før karrieren netop er blevet lukket i Herfølge med endnu en korsbåndsskade.

Morten Avnskjold + 260879 + 1 - 0

Truppens yngste mand, der som den eneste fra guldholdet stadig spiller i Herfølge, nåede kun lige at snuse til mesterskabet med en enkelt halvleg i efteråret. Har siden udviklet sig til en solid midtbanespiller med skud i støvlerne og blik for spillet, hvilket gav en del interesse fra højere placerede klubber sidste år. Valgte dog at forlænge med Herfølge, men har ikke holdt niveauet her i efteråret.

Jesper Heyde + 311073 + 25 - 2

Den hårdføre midtbanemand var ikke bange for nogen tacklinger, og det kostede så dyrt på bentøjet, at han to år efter mesterskabet indstillede karrieren.

Thomas Høyer + 200472 + 21 - 2

Mesterholdets arbejdsomme anfører nåede i alt syv sæsoner for Herfølge, før han faldt for ungdomsrevolutionen i sommer. Klubben ville gerne beholde ham i staben omkring holdet, men Høyer mente, at han havde mere i benene, og derfor skiftede han til Frem i 1. division.

Lars Jakobsen + 130470 + 26 - 4

Midtbanereserven med det store overblik tilbragte fem sæsoner i Herfølge, før han i foråret 2002 vendte tilbage til udgangspunktet i Næstved, hvor han nu er assistenttræner.

John Faxe Jensen + 030565 + 16 - 0

Den spillende træner, der både hentede karrierens niende danske mesterskab og blev kåret til Årets Træner i 2000, satte først støvlerne på hylden, da han forlod Herfølge til fordel for assistenttrænerjobbet i Brøndby i sommeren 2002.

Jens Madsen + 020170 + 27 - 3

Den offensive midtbanemand blev dansk mester med sin tredje klub (efter Brøndby og AaB), men nåede aldrig at kapitalisere succesen med et udlandsophold. Græske Xanthia sprang i målet og skotske Livingstone blev heller ikke nogen succes, så Madsen vendte tilbage til Herfølge, hvor han stoppede karrieren i sommeren 2002. Spiller i dag oldboys for Brøndby.

Jesper Falck + 041270 + 33 - 10

Kantspilleren fik en supersæson i Herfølge, hvor han både var delt topscorer og den store oplægger. Kort ind i efteråret ville AB dog gerne have ham tilbage, og sådan blev det som en del af en større handel, der også involverede Steven Lustü. Falck spillede i AB til nedrykningen i sommeren 2004, mens det nu gælder assistenttrænerjobbet i 2. divisionsklubben FC Roskilde.

Bo Henriksen + 070275 + 10 - 1

Den store target-man optrådte som angrebsreserve for Herfølge i mesterskabssæsonen og i alt blev det til fem år for fynboen i landsbyklubben, før Jan Mølby i vinteren 2002 hentede ham til Kidderminster i bunden af det engelske divisionshierarki. Her gik det op og ned, før en fejlslagen transfer til Bristol Rovers sendte ham retur til det sjællandske og en rolle som skadesplaget angriber i Køge.

Chris Hermansen + 230275 + 6 - 1

Den femdobbelte Herfølge-topscorer gik glip af det meste af guldåret, da han tilbragte et par sæsoner i AB med den tidligere Herfølge-træner Ole Mørch og først vendte tilbage til Herfølge i vinterpausen 2000. Skader kostede en del spilletid i foråret, men siden slog målmaskinen til år efter år, før han i sommer rejste til Vejle for at forfølge en civil karriere i salg- og marketing ved siden af fodbolden.

Jesper Jacobsen + 011176 + 22 - 6

Den unge angriber fik for alvor vist potentialet i mesterskabssæsonen, men desværre betød en alvorlig stafylokok-infektion i forbindelse med en akillesseneskade, at J.J måtte indstille karrieren i sommeren 2002. Læser nu til skolelærer.

Kenneth Jensen + 141069 + 31 - 10

Den tidligere OB'er og FCK'ere ramte topformen i guldsæsonen, hvor han blev delt topscorer med Jesper Falck og stod for Årets Mål i den bedste række. Døjede siden en del med specielt ankelskader og indstillede karrieren her i sommer efter en træls sæson med blot 12 kampe for oprykkerne.

Thomas Knudsen + 010173 + 19 - 5

Overtog rollen som boksangriber fra Jesper Jacobsen i foråret 2000, men fik ikke forlænget sin aftale efter nedrykningen i 2001. Har siden scoret mål for Birkerød, Brønshøj og B93.

Thomas Abel + 130374 + 2 - 0

Utilfreds angrebsreserve for Faxes danske mestre tog chancen, da den bød sig i Malaysia, hvor den tidligere Herfølge-spiller og træner Jørgen E. Larsen havde en ledig plads på holdet i Kehdra FC. Tommy Schram takkede nej og så rykkede Abel i stedet afsted, før han vendte tilbage til Herfølge i sommeren 2002. Spiller i dag i Greve.

Desuden var oldboys-målmanden Henrik Nørregaard inde at hjælpe i en enkelt kamp, mens backen Iørn Uldbjerg spillede fem kampe i efteråret, før han røg til Farum.

Superliga

Optakt: Hobro IK - Randers FC
Optakt: Hobro IK - Randers FC

Hobro har vundet de seneste tre hjemmekampe og kæmper nu for at komme væk fra sidstepladsen, mens Randers FC omvendt ...

Mere Superliga

Fokus