• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

Hvor finder man en kompetent forsvarsspiller, man kan sætte op i angrebet, hvor han ikke blot skaber ravage, men også scorer mål - hvorefter man minuttet efter kan trække ham ned i forsvaret igen, så sejren kan blive kørt hjem? Svaret er: Kig på Michael Gravgaard. Den 27-årige forsvarsspiller er for alvor trådt i karakter denne sensommer. Et afgørende skridt tog han i sin landskampsdebut mod England i Parken i august, hvor han kom på banen fra 2. halvlegs start og 22 minutter senere bragte Danmark foran 3-0 på et hovedstød efter hjørnespark. Dermed fik fodbold-Danmark endnu et bevis på FCK-forsvarerens enestående evne til at vokse med opgaverne - første gang demonstreret, da han i sommeren 2002 tog springet fra Randers i 1. division til Viborg i SAS Ligaen, anden gang da han i sommer skiftede til FC København, og nu tredje gang med landsholdet, hvor han ikke blot har lukket huller i forsvaret, men i sidste uges to VM-kvalifikationskampe begge gange scorede det nok så vitale første mål. Især tre ting springer i øjnene ved Michael Gravgaard: 1) Han er i besiddelse en uimponerethed, der gør ham i stand til hele tiden at vokse med opgaverne og aldrig se forkert ud - uanset hvor højt niveauet åbenbart bliver. 2) Hans hovedspil er i absolut verdensklasse. Intet mindre. 3) Han har et fantastisk mod.

Af SAXoPRESS

Både en tidligere og den nuværende Viborg-træner har andel i "opfindelsen" af Michael Gravgaard.

Det var Søren Kusk, der som cheftræner i Randers var med til at føre ham frem efter debuten i efteråret 1998, hvor den unge Gravgaard i starten mest af alt lignede en gennemsnits bøfback. Men Kusk troede på ham og fik ham til at skifte til Viborg i 2002, hvor Gravgaard i sin debut mod FCK i Parken - naturligvis, fristes man i dag til at sige - ikke blot neutraliserede Zuma, men også luskede med frem og scorede et af Viborgs mål i en overraskende 2-2 deling.

Det var imidlertid Ove Christensen, der sådan lidt af nød opfandt Michael Gravgaard som angriber i sidste sæson, hvor Søren Frederiksen og Klaus Kærgård døjede med skader. I flere kampe startede Gravgaard ligefrem som angriber, men Ove Christensen vil ikke tage æren for Gravgaards succes.

- Gravgaard har primært opfundet sig selv. Han er en enestående universalspiller, som man fra det ene øjeblik til det andet kan flytte fra forsvaret og op i angrebet. Der går sjældent mere end to-tre minutter, før han har scoret. Man skal lægge mærke til, at han ikke kun er en forsvars-header, men også en angrebs-header, fordi han header med både perfekt timing og præcision. Ligesom han, når han bruger fødderne, ikke kun clearer bolden, men har et meget præcist spark, siger Ove Christensen, der er overstrømmende i sin ros af Gravgaard.

- Han kan være meget, meget stolt af sine præstationer. Det er så imponerende, et helt lille eventyr. Tænk at score mod England. Det beviser det enorme mod, han har. Vi har meget at takke ham for i de to seneste landskampe, hvor han i begge kampe scorer det første mål. Bare se mod Kasakhstan, hvor han læser situationen godt, stjæler bolden fra en kasakhisk forsvarer og afslutter med et fladt spark i det lange hjørne. Det var en angriber værdigt. Gravgaard har holdt os inde i VM-kval'en, og jeg tror ikke, vi havde fået scoret mod Kasakhstan, hvis ikke han var blevet rykket frem.

I Viborg prøvede Gravgaard også at spille på midtbanen, men det er i forsvaret og i angrebet, han kan bruge sine spidskompetencer.

- Begge roller magter han til fuldkommenhed. Jeg vil vove den påstand, at Gravgaard kan bruges på højeste internationale plan i hele Europa. Han vil kunne magte opgaven på alle niveauer.

Som det kan ses på tabellen, giver Ove Christensen sin gamle elev seks bolde for både fysik, hovedspil og hurtighed.

- Det er meget sjældent at se en forsvarer, der er så hurtig samtidig med, at han er så fysisk stærk. Hans fysik er jo skræmmende. Selv om bolden ikke ligger perfekt til ham, vinder han den alligevel, fordi ingen er forberedt på sådan en kraft. Den styrketræning, han har gjort i FCK, har været helt rigtig. Han har fået en god muskeltilvækst, men har samtidig bevaret sin hurtighed.

- Hans hovedspil fås ikke bedre i Premier League, og det er også dér, han skal over. Han er efter min mening stærkere end Rio Ferdinand. Han er stærkere i én-mod-én-situationerne og mere afklaret i sit spil både defensivt og offensivt. I hurtighed giver jeg ham også en sekser, for ingen kan vinde en løbeduel med Gravgaard. Han løber alle op. Derfor kan man også se, at FCK i denne sæson har vovet at lægge deres bagkæde længere op, siger Ove Christensen, der også har god fidus til Gravgaards evne som afslutter, selv om han erkender, at Gravgaard ikke er nogen fuldgyldig angriber.

Skal man finde et svagt punkt hos Michael Gravgaard er det i spillet ude på banen, og derudover mener Ove Christensen også, at han stadig kan forbedre sit forsvarsspil.

- Gravgaard er typen, der gerne vil styre tingene, men i de to seneste landskampe har vi set, at han indimellem har nogen placeringsvanskeligheder i bagkæden, hvis f.eks. en angriber løber bagom ham, siger Viborg-træner, der kun har ros, når det gælder Gravgaards indstilling og menneskelige egenskaber.

- Han går ikke og profilerer sig selv, men siger: "Jeg spiller den plads, træneren sætter mig på." Han bevarer begge ben på jorden og lader sig ikke gå på af noget. Da han var i Viborg, var han gang på gang manden, der reddede os. Jeg plejede at kalde ham den perfekte brandslukker, for han klarede situationerne overalt på banen, siger Ove Christensen.

TIPS-bladet har også bedt TV3-eksperten Poul Hansen og klubkammeraten Peter Møller om at vurdere Michael Gravgaard, og de karakteriserer begge Michael Gravgaard som en "superspiller."

- Hans indstilling er helt fantastisk, og jeg er imponeret over hans konstante evne til at vokse med opgaverne. Han var god hos Randers i 1. division, han var god i Viborg, og nu har det vist sig, at han ikke bare er god nok til FCK, men også til landsholdet. Han bevarer overblikket og vokser sig ind i alle opgaver. Det er sjældent at se en spiller, der magter at spille på det niveau både i forsvaret og i angrebet, siger Poul Hansen, der ligesom Ove Christensen giver Gravgaard topkarakter i fysik og hovedspil.

- Trods sine mange muskler er han både hurtig og springer højt. Hans hovedspil er af allerhøjeste klasse. Hans afsæt, timing og springkraft fås ikke bedre. Han timer sine spring så perfekt, at han aldrig kommer for sent op. Og så er han utrolig modig, han er aldrig bange for noget, og derfor kommer han altid foran de andre, siger Poul Hansen, der alt i alt giver Gravgaard en knap så fin bedømmelse som Ove Christensen.

Poul Hansen mener f.eks. ikke, at Gravgaard kommer over gennemsnittet, hvad angår angrebsinstinkt, og han scorer heller ikke topkarakter på hurtighed.

- Han er da hurtig, men ikke noget lyn. I det hele taget mener jeg, at Gravgaard er og bliver forsvarsspiller. Han er en okay pasningsspiller, men han laver også fejl, når han bliver presset. Det har vi set i de to seneste landskampe. Som angriber er han god, men ikke frygtindgydende. Han har ikke en angribers goalgetter-instinkt. Var han fast angriber, havde han ikke spillet i FCK, og han var heller aldrig blevet angriber, hvis ikke Viborg var kommet i nød, siger Poul Hansen.

FCK-veteranen Peter Møller har nu prøvet at spille sammen med Michael Gravgaard i snart fem måneder og er - ligesom alle andre - fuld af ros.

- Gravgaard har taget alle med storm. Samtidig med at han har fået en imponerende start, har han haft en ydmyghed overfor opgaven, som er sjælden. Han er en stille og rolig jyde, der ved, at det kræver hårdt arbejde for at få succes. Sammen med Jesper Christiansen har han overført en entutiasme, en vildskab og en parathed til resten af holdet. Gravgaard har den helt rette indstilling, og han er FCKs bedste indkøb i meget, meget lang tid. Efter min mening er det den type spiller, vi skal købe i stedet for mange af de udlændinge, vi har set i FCK i tidens løb. I dødboldssituationerne er han helt i top, og det unikke ved ham er, at han er suveræn i begge straffesparksfelter. Han vinder simpelthen alt i luften. Man kan også se på medspillerne, at de vokser med Michael Gravgaard ved siden af sig. Bo Svensson og Lars Jacobsen er vel blevet 10-20 procent bedre i efteråret, siger Peter Møller.

- Det bliver interessant at se, hvordan Gravgaard vil klare sig, når han kommer ind i en periode, hvor det går knap så godt, og succesen flader lidt ud igen, for sådan en periode kommer for alle. Den er jeg dog sikker på, at han nok skal komme igennem, for han har det rigtige hoved skruet på, siger Peter Møller, der til sidst tilføjer den tanke, vi alle tænker:

- Jeg tror i øvrigt ikke, han spiller ret meget mere herhjemme.

Grebet af stemningen drister TIPS-bladet sig til at stille de tre vurderingsmænd spørgsmålet, om Michael Gravgaard måske ligefrem er en bedre forsvarer end Per Nielsen og en bedre angriber end Morten Skoubo?

Alle tre svarer klart nej til begge spørgsmål.

Sammenfattende siger de, at Gravgaard og Per Nielsen som forsvarstyper er forskellige, men at Per Nielsen både er mere afklaret, mere aggressiv og mere rutineret i sit forsvarsspil, læser spillet bedre og også er bedre i én mod én-situationerne. På ét punkt er Gravgaard dog bedst, og det er i hovedspillet.

Sammenligningen med Morten Skoubo falder også klart ud til Brøndby-angriberens fordel. Skoubo er en bedre afslutter, en bedre dribler, bedre med fødderne, mere forudseende og bedre til at orientere sig om med- og modspillernes placeringer, ligesom han også har et bedre målinstinkt end Gravgaard, der er bedst i standardsituationerne, hvor han kan komme med tilløb til bolden.

Ingen af de tre kan umiddelbart komme på typer i hverken dansk eller international fodbold, der minder om Michael Gravgaard. De nævner forsvarsspillere som Chelseas John Terry og hollænderen Jaap Stam, men erkender, at de ikke er typer, man fra starten af en kamp kunne finde på at placere i angrebet.

TIPS-bladets desperate forslag - den tidligere B1903-spiller Ole Forsing - vandt heller ikke rigtigt gehør.

Nej, Michael Gravgaard er i en klasse for sig.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020