• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

På sin vis kan Francis Dickoh takke en AC Horsens-spiller for, at han nu har fået sin debut på Ghanas landshold. Det var Charles Akonnor, tidligere anfører for The Black Stars, som anbefalede FCN-forsvareren over for fodboldforbundet i hovedstaden Accra. "Godt nok spiller Charles ikke mer på landsholdet, men han er stadig en mand med stor status som én, der lyttes til, og én, der har gode kontakter," siger den snart 23-årige Dickoh. Således opmuntret ventede den unge FCNer i spænding på et opkald fra Ghana - for så alligevel "at få et mindre chok", da fodboldforbundets sekretær ringede ham op først på måneden og fortalte, at han var udtaget til testkampen i Saudi-Arabien mandag 14. november. "Selvfølgelig havde jeg inderst inde håbet på, at det kunne ske, men alligevel kom udtagelsen som ud af det blå. Landshold havde ikke været noget tema for mig overhovedet, hverken det ghanesiske eller det danske og da slet ikke det danske," fortæller Dickoh, som aldrig har været i søgelyset til nogen af de danske unglandshold. Født og opvokset her i landet af ghanesiske forældre lægger Dickoh ikke skjul på, at det har ærgret ham, at DBU aldrig har fået øje på ham og givet ham en chance. Nu dukkede chancen op fra alligevel lidt uventet kant, der skulle træffes en hurtig beslutning, men FCNeren behøvede ikke lang tid til sine overvejelser og var ikke et øjeblik i tvivl. "Det er måske den ene chance, man får, og så gælder det om at gribe ud efter den. Det er sådan en chance, man bare skal tage imod."

Af SAXoPRESS

Ghana er Francis Dickohs andet fædreland, men alligevel stod han et eller andet sted tilbage som en splittet person efter at have truffet sit valg, der er bindende og ikke kan gøres om. Han har valgt "The Black Stars" og dermed opgivet de rød-hvide farver som en potentiel mulighed for altid.

"Indrømmet at jeg stod tilbage med en lidt mærkelig fornemmelse, jeg er jo så dansk, som jeg nu engang kan blive det," siger Ghana-debutanten.

For Francic Dickoh er Ghana eller Guldkysten, som området kaldtes tilbage i kolonitiden, dog på ingen måde fremmed land. Han har flere gange besøgt det vestafrikanske land, hvor forældrene ejer flere ejendomme.

Sprogligt er det heller ikke noget problem for ham at træde ind i truppen, hvor der kommunikeres på engelsk, landets officielle fællesprog. Men takket være forældrene er han også vokset op med kendskab til et af landets store, lokale sprog.

"Du må ikke bede mig om at stave det for dig, hvad sproget hedder, men jeg kan faktisk godt forstå meget af det. Nu gælder det selvfølgelig om at smide ydmygheden og genertheden væk og komme 100 procent ind i jargonen," siger Dickoh - også sådan i overført betydning skal der "læses på lektien", for socialt og kulturelt er han immervæk vokset op i et land med et helt andet ståsted, erkender han ligeud.

Forløbet af træningslejren i Saudi-Arabien som en test er han selv ganske tilfreds med, han fik lov at spille og anbefale sig de sidste 45 minutter i centerforsvaret med Romas Samuel Kuffour som berømt makker.

Hvis indsatsen i sidste ende rækker til en plads i VM-truppen, bliver det i følge hans egen vurdering dog en udtagelse "på et af de yderste mandater."

"Man skal ikke glemme, at Ghana har et rigtigt godt landshold med mange rigtigt gode spillere. Men nu har de prøvet mig af i kamp, og det er vel et udtryk for, at de har været tilfredse med min indsats i træningspassene.

Dickoh fik ingen direkte evaluering af sin indsats fra landstræneren, serberen Ratomir Dujkovic.

"Men de sagde til mig, at de vil holde kontakten vedlige."

Selv om "De Sorte Stjerner" var uden to af sine mest lysende, Michael Essien (Chelsea) og Stephen Appiah (Fenerbahce), der begge var sygemeldte, var det alligevel en stor og spændende verden at træde ind i for den unge dansk-ghaneser, som fik det bedste indtryk af Samuel Kuffour.

"Kuffour er jo en af holdets rutinerede spillere, det var tydeligt, at han er vant til at spille med unge spillere ved sin side, og han fører sig slet ikke frem som den stjerne, han virkelig er," siger Francis Dickoh - måske den eneste dansker, der kommer i aktion ved næste sommers VM-slutrunde.

---------------------------

Se SønderjyskE - AaB og Brøndby IF - AC Horsens på Dplay med specialtilbud til Tipsbladets læsere. SE MERE HER.

Superliga

Startopstillinger:

Startopstillingerne til opgøret mellem SønderjyskE og AaB er tikket ind. Se dem her.

Optakt: AGF - OB

Der venter et traditionsrigt opgør søndag eftermiddag. Kan OB gøre op med sin dårlige AGF-statistik?

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Brøndby IF - AC Horsens

Efter sejre i de første to runder i Superligaen venter nu en helt anden type modstander for Brøndby IF - kan klubben gøre det til alle gode gange tre?

Optakt: AGF - OB

Der venter et traditionsrigt opgør søndag eftermiddag. Kan OB gøre op med sin dårlige AGF-statistik?

Optakt: FC Midtjylland - Randers FC

Midt mellem de to Champions League-playoffkampe skal FC Midtjylland passe sine pligter i Superligaen. Lørdag venter Randers, der har fået en god sæsonstart.