Stor gennemgang: Sådan fungerer transfermarkedet i 2018
Foto: Getty Images
Generelle

Stor gennemgang: Sådan fungerer transfermarkedet i 2018

Få den store forklaring på de mange mekanismer, der er i spil i et internationalt transfervindue, hvor der er mange interesser og aspekter at tage hensyn til i handlerne, hvor millioner af kroner skifter hænder.

Hvorfor købte din favoritklub i Premier League ikke en spiller som Gabriel Jesus, når en transfer på 240 millioner kroner er noget, samtlige 20 Premier League-klubber har råd til?

Hvordan kan det være, FC København henter spillere i Østeuropa og ikke svenskere og nordmænd som tidligere?

Og hvem og hvad har indflydelse på strømmene af penge, spillere og tjenester på transfermarkedet?

Med åbningen af januars transfermarked i Danmark og på størstedelen af kloden har Tipsbladet set transfermarkedet grundigt efter og giver et bud på, hvordan markedet hænger sammen, og hvordan spilleregler, værktøjer og den økonomiske virkelighed ser ud for de vigtigste aktører på markedet.

Alle på og omkring markedet laver spinarbejde
Noget af det første, man skal tænke over i enhver nyhedshistorie om transfermarkedet, især når vinduerne er åbne men også i de øvrige otte måneder af året, er, hvem der nyder gavn af historien.

Som ugentligt fodboldmagasin og nu også udgiver af en ugentlig podcast ved siden af nogle årlige sportsmagasiner om Champions League, Premier League og andre store sportsturneringer er Tipsbladet i den heldige situation, at vi kan styre nogenlunde uden om nyheds- og rygtestrømmen.

Det hverken kan eller vil nyhedsmedier, bloggere, fans og alle andre, der beskriver transfermarkedet og lever af og for historierne.
I takt med udbredelsen af nye medier, sociale medier og en eksplosiv vækst i størrelsen på transfermarkedet og beløbene, klubberne handler for, er mængden af informationer, rygter og historier steget vildt.

For hvert år ryger historier og rygter hurtigere og længere ud, og såvel spillere og agenter som klubber bruger eksempelvis sociale medier til at lægge billeder, udtalelser og antydninger ud, der bliver til historier i diverse nyhedsmedier.

Så er der det mere direkte arbejde i kulisserne. Medier jagter historier på traditionel vis ved at tale med spillere, trænere, sportsdirektører, klubpræsidenter, agenter, og i nogle tilfælde også med personer omkring førnævnte hovedparter. Især i udlandet sidder der også journalister og redaktører med gode forbindelser til klubmedarbejdere, der sørger for flybilletter, kontraktudkast, scouting, og alle mulige andre personer, der på den ene eller anden måde ved noget om, hvem der måske er på vej til at skifte klub.

Og trafikken går så sandelig også den modsatte retning.

Klubber, spillere, agenter og snart sagt alle andre forsøger at positionere sig selv ud fra eget ståsted. Nogle vil have potentielle købere ud af busken, nogle vil lukke ned for handler for at holde på en spiller eller for at få solgt den spiller, man selv har interesse i.

Parterne forsøger hele tiden at fremstille sig selv så godt som muligt, hvad end målet er at komme til en ny klub, få en ny kontrakt, gøre det nemmere at tiltrække unge spillere og så ikke mindst at se godt ud internt i virksomheden, hvad end man er ansat i en klub, et agentsamarbejde, er freelancer og gerne vil ind i branchen, eller noget helt fjerde.
Etablerede medier som tipsbladet.dk sorterer meget fra, men spørg altid dig selv, hvem der kan profitere eller tabe, når en historie kommer frem.

Eksempel: Siden juni 2017 har nyhedsmedier i Portugal, Spanien og Storbritannien fortalt forskellige versioner af, at Cristiano Ronaldo vil væk fra Real Madrid, vil have en ny kontrakt eller vil blive i klubben. Folk omkring Cristiano Ronaldo virker til at tale anonymt med nyhedsmedier i især Portugal og Storbritannien om Ronaldos lyst til at rykke til Manchester United eller Paris Saint-Germain, mens spanske medier, der tydeligvis taler med forskellige personer i Real Madrids ledelse, nedspiller superstjernens udlængsel.

Ronaldos kommentarer ved kåringen til Ballon d’Or-kåringen om at være den bedste nogensinde, Real-præsident Florentino Pérez’ kommentarer ved samme lejlighed om Neymar, Lionel Messis nye kontrakt – alt tolkes og fortolkes i medierne, men parterne omkring spilleren og klubben som aktive med- og modspillere.

Læs om: Agenter og mellemmænd - klik her
Læs om: Klubbernes rolle og interesser - klik her
Læs om: Transfers, lønninger og priser - klik her
Læs om: De store handler + nye investorer - klik her
Læs om: Love og regler - klik her
Læs om: Skat og imagerettigheder 
+ fodboldforbundene - klik her