• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Sebastian Stanbury

Hits fra 2015: Farvel til samba i Superligaen

Hits fra 2015: Farvel til samba i Superligaen

19. december: Vi benytter dagene frem mod jul til at byde indenfor til det bedste fra Tipsbladet 2015. Læs eller genlæs de fremragende produktioner.

Af Sebastian Stanbury
Hver dag frem mod 24 december bringer vi det bedste fra Tipsbladet Print 2015.
Historier, interviews, features og fokus med høj kvalitet - leveret med hjerte og indsigt.

Køb Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet - gør det online her

I dag, 19. december spoler vi tiden tilbage til før Bruninho gjorde sit indtog i Superligaen. Dengang - i februar - var Superligaen helt uden brasilianere, der ellers i årevis har været repræsenteret i den bedste danske række. Men det er langt fra alle, der blev en succes. Få historien med indsigt i de overvejelser, der er, når en Superliga-klub overvejer at hente en spiller fra Brasilien. 
 

Læs eller genlæs det fremragende interview, der første gang blev bragt i Tipsbladet. 20. februar 2015:
 
 
FARVEL TIL SAMBAEN
    
Brasilien er fodboldens hellige land, og gennem årene er adskillige spillere fra stormagten på den anden side af Atlanterhavet kommet til Danmark; faktisk så mange, at kun de nordiske lande samt Nigeria har bidraget med flere spillere til Superligaen. Men nu er det slut for denne omgang. Der er ikke flere brasilianere tilbage - og måske er det ikke det store tab.
 
I løbet af et døgn i begyndelsen af januar var en æra forbi. Først meddelte FC København, at Claudemir efter fire en halv sæson i klubben skiftede til Club Brugge, og dagen efter udlejede FC Vestsjælland Thiago Pinto Borges, talentet der allerede som 15-årig blev hentet til Danmark af Ove Pedersen, til AB.
 
Dermed forsvandt de sidste brasilianere fra Superligaen. I alt har 33 spillere fra verdens mest mytiske fodboldnation optrådt i den bedste danske række, og der har været en brasser i Superligaen uden afbrydelse siden 2003. Altså indtil januar 2015.
 
Det toppede i sæsonerne 2006-07 og 2007-08, da henholdsvis 11 og 12 brasilianere løb rundt i ligaen - i snit en enkelt per klub. I sommeren 2008 ramte finanskrisen, hvilket måske mindskede lysten til at prøve lykken med ukendte sydamerikanere. Flere af brasilianerne nåede ellers at levere fine øjeblikke.
 
José Mota var gennem en årrække en populær spiller i sine jyske klubber. Både OB's Bechara Oliveira og FC Københavns Claudemir har afgjort en pokalfinale. Og Ailton Almeida betalte endelig af på sin store købssum, da han i 2009 blev kåret til Forårets Profil og hjalp FC København til et mesterskab.
 
Men mens man kan nævne en god håndfuld succeser, er der mindst lige så mange spillere, som aldrig formåede at sætte et nævneværdigt aftryk. Hvem husker i dag et navn som Ricardo Silva?
 
Eller hvad med Marcelinho?
 
Rodolfo dos Santos Soares?
 
De er alle for længst væk; glemt i en Superliga, der har sagt farvel til sine brasilianere. Og nu er spørgsmålet så, om vi kommer til at savne dem.
 
DEN KLODSEDE SAMBAFORSVARER
Den første var midterforsvareren Vragel da Silva, som Brøndby købte for cirka tre millioner i sommeren 1998. " Sambaforsvarer" blev han selvfølgelig kaldt af de danske medier, men i virkeligheden var han alt andet end den klassiske latinotekniker. Da Silva var en stor, stærk og indimellem lidt klodset spiller, og han fik en rigtig dårlig start på på Vestegnen.
 
Godt nok scorede han på hovedstød efter 32 sekunder af sin hjemmebanedebut mod Viborg, men han og Mogens Krogh gik få minutter senere fejl af hinanden, så Klaus Kærgård kunne udligne til 1-1. Ved sit andet mål stjal Kærgård bolden fra Da Silva, der var uheldigt involveret i tre-fire Viborg-scoringer i en kamp, som jyderne vandt med 5-2 - en af kun to kampe i Superligaens historie, hvor Brøndby har lukket fem eller flere mål ind på hjemmebane. Da Silva var pillet af holdet, da Brøndby fem dage senere mødte Bayern München i Parken, og der gik halvanden måned, inden han igen fik en Superliga-kamp.
 
I alt blev det til 36 Superliga-kampe for rækkens første brasilianer. Med en scoring i hver sjette optræden viste han fine evner i modstandernes felt, men han havde stadig problemer bagude. For eksempel blev han udvist for en nødbremse efter 15 minutter, da Brøndby i 1999 tabte 2-1 til Boavista i Champions League-kvalifikationen. Da Åge Hareide ved årtusindskiftet blev ny træner i Brøndby, vragede han Da Silva og sendte ham til Karlsruhe i 2. Bundesligaen. Senere spillede midterforsvareren godt 100 Bundesliga-kampe i Energie Cottbus.
 
Adskillige af Superligaens tidlige brasilianere var af yderst tvivlsom kvalitet og fik meget få kampe. Et godt eksempel er Alex José dos Santos, der spillede to gange for BK Frem i efteråret 2003. I den sidste, et novemberopgør i Odense som Valby-klubben tabte 2-1, kom han på banen otte minutter efter pausen, fik et gult kort for en voldsom tackling på Søren Berg og blev pillet ud med 12 minutter igen.
 
" Jeg tog ham ud af to årsager. Det var en fejl af mig overhovedet at sætte ham ind, og så blev jeg bestyrket i min plan om at skifte ham ud, da han lavede det frispark. Vi havde ellers gennemgået taktikken med Santos via vores anden brasilianer, men han havde åbenbart ikke forstået det. Det var jeg nødt til at rette," sagde træner Ebbe Skovdahl.
LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE