2017-10-07 14:28
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

I Rumænien har de ikke glemt, da Martin Laursens udligning i overtiden sendte Danmark til EM i 2004, og selv landsholdet er i en dårlig tilstand, skal det nok være motiveret for at vinde i Parken.

Vi skruer tiden tilbage til EM-kvalifikationen i 2003. Danmark møder Rumænien i silende regn i Parken, og der står 2-1 til gæsterne fire et halvt minut inde i overtiden, da Niclas Jensen slår et indlæg ind i feltet. Et par spiller går forgæves op i en hovedstødsduel, og lidt tilfældigt får midtstopperen Martin Laursen tid og plads til at tæmme bolden og sende den i nettet

Mens den lange forsvarer løber ud for at fejre sit første landsholdsmål, eksploderer Parken. Målet sender nemlig Danmark til EM, mens Rumænien med uafgjort bliver overhalet af Norge, der tager andenpladsen og dermed en tur i playoff, mens rumænerne helt misser slutrunden.

Det er 14 år siden, men det er ikke noget, de har glemt i Rumænien.

- Vi kan stadig huske Laursens udligning i det 95. minut, det er stadig noget, man taler om her, og det er et af de store traumer i nyere rumænsk fodboldhistorie. Lad os sige det sådan: Vi kan ikke lide jer, siger Emanuel Rosu med et grin til tipsbladet.dk.

Han er rumænsk journalist og optræder jævnligt i medier som World Soccer, The Guardian, Goal og BBC, og hvis det var ham, der skulle på banen i Parken søndag aften, ville han gøre alt for at slukke Danmarks VM-drømme.

- Hvis det var mig, der skulle spille, ville jeg dø for, at I ikke skal vinde mod os, og Contras (landstræner med fornavnet Cosmin, red.) opgave er at få spillerne overbevist om, at de skal gøre deres bedste, selv om de ikke har noget at spille for, siger Emanuel Rosu.

Succesfuldt trænerskifte
Den tidligere landsholdskæmpe Contra sidder i trænersædet, efter Rumæniens fodboldforbund i midten af september fyrede den 63-årige tysker Christoph Daum, og 41-årige Contra kommer med trænererfaring fra blandt andre Getafe, kinesiske Guangzhou og Dinamo Bukarest. Emanuel Rosu vurderer, at det har været et nødvendigt skifte.

- I Rumænien har Daum ry for at være en gammel manager, der er langt over sin bedste tid. Han havde ingen chance hos det, vi kan kalde den store koalition i rumænsk fodbold: klubejere, gamle spillere og gamle trænere. De kunne ikke lide ham, siger han.

Rosu forudser, at rumænske Contra har en langt bedre chance for ikke at drukne i intern politik og stridigheder.

- De rumænske spillere lod virkelig Daum i stikken. For mig at se havde han ingen chance. Det er noget andet med Contra. Han er en hård fyr, men tæt med sine spillere. Hans øgenavn er "Cholo", ligesom Simeone, fordi han er meget intens, siger Rosu.

- Der er helt sikkert optimisme nu. Contra er en respekteret fyr, så angrebene mod ham bliver mindre intense end mod Daum. Det er en fyr, som voksede op her, som kender folk og har sine allierede, så jeg er 100 procent sikker på, at han ikke får samme behandling som Daum.

Som at give liv til en døende person
Trods optimismen omkring den nye landstræner er der ikke megen glæde at spore, når snakken falder på rumænsk fodbold som helhed. For selvom landsholdet var med til EM sidste år, har det stået skidt til i rumænsk fodbold længe, og den aktuelle kvalifikation, hvor holdet forlængst har udspillet sin rolle, har blot udstillet de problemer, der allerede eksisterede:

- Rumænien var kun med til EM sidste år, fordi de var i en gruppe, som man ikke kunne undgå af kvalificere sig fra. Det var som at give liv til en døende person, fordi det gav det indtryk, at det måske ikke stod så skidt til, som man troede. Men vi var virkelig dårlige, og den her kvalifikation har vist, at der var problemer, siger Emanuel Rosu, der mener at problemerne rækker langt ind i rumænsk fodbolds struktur.

- Det er ikke spillerne, der er problemet, men hele det rumænske fodboldsystem. Det formår ikke at producere spillere, der kan begå sig i udlandet. Hvis man bedømmer på deres individuelle kvalitet, er de gode nok, men ikke deres mentale egenskaber. Mange tager til udlandet og er der i nogle måneder og falder så igennem, siger Rosu.

- Vi kan nævne 30-50 eksempler, men tag eksempelvis Nicolae Stanciu. Efter han kom til Anderlecht, har han ikke præsteret, som man havde forventet af ham. Måske har manageren noget mod ham, måske er der andre årsager. Men når man ser sådan noget ske med næsten alle rumænske spillere i udlandet, holder man op med at tro, at manageren eller holdkammeraterne er problemet.

I denne kvalifikation har Rumænien kun været i stand til at besejre Kasakhstan og Armenien, mens man fik 0-0 mod Danmark i hjemmekampen i foråret. Opgøret i Parken spilles søndag aften klokken 18.00.

SENESTE NYT...
OP | NED