• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Kenneth Jensen

DBU om ny U21-landstræner: Vi leder efter en dansk profil

Foto: Jan Christensen/Getty Images

Udviklingschef i DBU fortæller, at man kigger efter en dansk afløser til jobbet som U21-træner. En afløser, der skal kunne nogle af de samme ting som afgående Niels Frederiksen.

Af Kenneth Jensen

Til sommer er det slut for Niels Frederiksen som chef for U21-landsholdet. Til den tid vil han have haft fire år i spidsen for U21-landsholdet, have stået for Danmarks OL-hold i 2016 og sendt to hold til EM-slutrunder.

Det er en periode, som bestemt kan betegnes som positiv, og Niels Frederiksen kommer nok heller ikke til at mangle bejlere, når han leder efter et nyt job. De to seneste U21-trænere Morten Wieghorst og Jess Thorup har begge haft store jobs i både ind- og udland, hvor sidstnævnte aktuelt er træner for belgiske Gent.

Læs også: DBU bekræfter: Niels Frederiksen stopper som U21-landstræner efter EM

DBU og Niels Frederiksen blev enige om tidlgit at melde ud, at man skillles til sommer, for dels at spille med åbne kort, dele gøre det muligt at føre samtaler med interessante klubber for Niels Frederiksens vedkommende, og interessante træneremner for DBU's vedkommende.

Flemming Berg, der er udviklingschef i DBU, fortæller, at han nu har åbnet skuffet og hevet en profilbeskrivelse frem, som han har haft liggende i skuffen.

Læs også: Niels Frederiksen om stop: Har savnet at kunne sætte mit ugentlige præg

- Det er ikke en hemmelighed, at det er tæt på samme profil, som da vi ansatte Niels. Vi leder efter en træner, der er faglig dygtig og kommer med gode faglige input til hele landstrænergruppen, staben og holdet. Personen skal besidde erfaring fra øverste nationale niveau og også gerne have internationel erfaring. Det havde Niels fra Esbjerg, som han fik i Europa League, mens den nationale erfaring kom fra tiden som Superligatræner gennem flere år.

- Vi leder ikke en kopi af Niels, men heller ikke meget, der er meget anderledes. Den type, vi gerne vil gå efter, skal fungere godt med topprofessionelle spillere. Vi har 14 U21-spillere, der spiller i i udlandet. I Serie A, Premier League, Bundesligaen, La Liga. Det er allerøverste niveau, siger Flemming Berg til tipsbladet.dk og afslører,a t det er afgørende, hvad der står i passet:

- Vi kigger efter en profil med dansk pas. Så meget vil jeg godt sige.

DBU og Niels Frederiksen startede samarbejdet for snart fire år siden, og det samarbejde blev forlænget for to år siden. Parterne har hele tiden haft den tanke, at samarbejdet skulle stoppe efter fire år, fortæller Flemming Berg. Berg og Niels Frederiksen begyndte at tale sammen i november og december, for det står der i Niels Frederiksens kontrakt, at parterne skulle, og tog det ind i denne måned, men efterhånden pegede pilen mod, at der skulle en ny landstræner ind efter slutrunden til sommer.

- Vi ville hellere melde ud nu. Jeg ved ikke, om han har noget på hånden, men det er også for at hjælpe Niels. Nu åbner vi op for, at der kan komme forskellige ting til os også. Vi kan snakke med dem, vi gerne vil snakke med, uden at Niels ikke vidste, at vi snakkede med kandidater. Det er almindelig ordentlighed, at man ikke snakker med kandidater, når der ikke er en afklaring. Det er der så nu, så begge parter har frie hænder, siger Flemming Berg, der tror på, at det er et attraktivt job, han skal finde den rette til:

- U21-jobbet er ikke et springbræt. Det er et af de største jobs, man kan få i Danmark, bortset fra A-landsholdet. Det rangerer vel derefter. Man kan også se, at de seneste trænere, der har været i jobbet - Wieghorst og Thorup - har fået store job i Danmark og udlandet.

Niels Frederiksen løftede U21-holdet
Den afgående træner Niels Frederiksen får store roser med på vejen af udviklingschef Flemming Berg.

- Det har været en utrolig succesfuld tid, hvis du kigger på, hvor mange spillere der er kommet op i systemet og til udlandet, og selvfølgelig også det rent resultatmæssige, hvor det har været en stor succes med kvalifikationer til EM-slutrunder to gange med højt pointsnit samt et OL-hold, der nåede en kvartfinale.

- Det har også været succesfuldt på den måde, at Niels har medvirket til udviklingen af hele holdet og staben og U-landsfodbolden. Det var også derfor, vi hentede ham ind. Han er topprofessionel og dedikeret, og det er også det, der har kendetegnet ham i de fire år, han har været her. Han har gjort det fantastisk, siger Flemming Berg.

Niels Frederiksen arbejder nu hen mod EM-slutrunden i Italien, hvor Danmark er i pulje med Tyskland, Østrig og Serbien. Han skal udvælge sit hold sidst i foråret. Hvad han skal lave efter U21-tiden, ved han ikke endnu, men tipsbladet.dk har lavet et interview med ham, som du kan læse her.

Superliga

Mere Superliga

Fokus