• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Anders Dehn

DBU vil ikke overtale EfB-komet til at vælge Danmark: Det er en privatsag

Foto: Jan Christensen/Getty Images

Det kenyanske fodboldforbund følger Daniel Anyembes udvikling, og selv om DBU regner med, at han skal være en del af fremtidens U21-landshold, vil unionen ikke forsøge at overtale Anyembe eller andre spillere med dobbelt statsborgerskab til at vælge Danmark. Den slags skal komme fra hjertet.

Af Anders Dehn

Daniel Anyembe har i denne sæson fået et regulært Superliga-gennembrud og sin debut på U21-landsholdet. Hvis ikke han allerede kommer med til EM til sommer, er han i hvert fald et oplagt bud på fremtidens højreback på Danmarks næstbedste landshold.

Men Anyembes far er fra Kenya, og her har de også fået øjnene op for Esbjerg-spilleren. Som han selv fortæller til tipsbladet.dk, følger de hans udvikling og er i kontakt med hans far.

Læs også: Kenya følger dansk U-landsholdsspiller: Ingen grund til træffe valget nu

Spilleren har selv været på besøg i landet mange gange, og han har endnu ikke truffet sit endelige valg for, hvilket land han skal repræsentere (såfremt han bliver udtaget til begge A-landshold). Hos DBU udsteder de ingen garantier for fremtidige landskampe, men de sørger for hele tiden at lade spillerne vide, hvor de står i forhold til landsholdene

- For spillere med dobbelt pas er der nogle informationer, som er vigtige for dem. Hvad betyder det, hvis man vælger at skifte? Hvor svært er det at komme tilbage? 

Læs også: Multikulti: Otte landsholdsspillere kunne stille op for andre lande

- "Bolt" er en spiller, der har været med på vores landshold adskillige gange (13 U-landskampe, red.) og også de lidt mere voksne landshold. Han har haft en flot sæson i Esbjerg, og han er selvfølgelig en spiller, der er vigtig for os i fremtiden. Det tror også godt, Daniel ved, siger Flemming Berg, der er talentudviklingschef i DBU, til tipsbladet.dk

- Jeg kan ikke sige, om han bliver udtaget til U21-EM, men i og med han har været med på vores U20-landshold, som består af spillere født i '98 og fremefter, er han en af dem, der forventes at danne grundstammen til det næste U21-hold. Det skal der ikke herske nogen tvivl om.

Læs også: Valgte Island over Danmark: Jeg ville helst have undgået det dilemma

Selv om talentudviklingschefen forventer, at Daniel Anyembe har en fremtid på U21-landsholdet, kommer han eller andre i DBU ikke til at forsøge at overtale Esbjerg-spilleren til at forpligte sig til Danmark. 

- Vi hjælper gerne med råd og vejledning om, hvad det vil sige, hvis de skifter. Men vi udsteder ikke garantier, og vi forsøger ikke at overtale nogen, for det er en privatsag. Hvis man vælger at skifte nationalitet eller vælger at spille på andet landshold, gør man det forhåbentlig eller formentlig med hjertet. Det har vi respekt for, siger Flemming Berg.

- Vi er selvfølgelig interesserede i, at spillere, som er dygtige nok, optræder på de danske U- og A-landshold, men vi er helt afklaret med, at det er en privatsag og nogle svære overvejelser.

De seneste år har flere spillere med dobbelt statsborgerskab skullet vælge mellem Danmark og et andet land. Emre Mor og Mucolli-brødrene Agon og Arbnor valgte henholdsvis Tyrkiet og Albanien, mens Pione Sisto, Gonzalo Jørgensen og Manchester City-talentet Dodi Rasmussen El’Circy har valgt Danmark.

Det lader til, at andre lande aktivt forsøger at overtale spillere. Burde I ikke også gøre det?

- Nej, siger Berg og holder en pause for at understrege svaret.

- Det handler om at sikre, at der bliver taget en beslutning af spilleren på et oplyst grundlag. Men udover det giver vi spilleren den opmærksomhed og sikkerhed, han fortjenter som fodboldspiller med dansk pas. Vælger han så på et tidspunkt af private årsager, som vi går ud fra, det er, at skifte, er det en privat beslutning. Og vi er klar over, at det er en svær beslutning, men vi vil ikke begynde at overtale spillere til at spille for Danmark. I sidste ende skal det være en beslutning, spillerne tager med hovedet og hjertet.

Tipsbladet.dk satte i efteråret fokus på spillere med dobbelt nationalitet og deres svære landsholdsvalg. Læs meget mere om det her.

Superliga

Mere Superliga

Fokus