• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Ole Hoffskov

Fra Pirlo til Brøndby-flop: Sådan gik det EM-topscorerne

Foto: Jan Christensen/Getty Images

Andrea Pirlo blev U21-topscorer ved EM i 2000, og ved den seneste slutrunde blev det spanieren Saul Niguez. Tipsbladet.dk zoomer ind på U21-EM's topscorere.

Af Ole Hoffskov

U21-EM i Italien står for døren, og nye vindere og tabere skal findes. Efter hver slutrunde kåres turneringens topscorer og bedste spiller, og her får du et tilbageblik på, hvordan det er gået de tidligere topscorere ved U21-EM fra 2000 og frem.

Listen tæller en broget flok af verdensstjerner, glemte spillere og sågar et enkelt Brøndby-flop.

Andrea Pirlo, Italien
Topscorer ved U21-EM 2000 med tre mål

Har Andrea Pirlo nogensinde været topscorer? Ja, det har han såmænd. Ved U21-EM for 19 år siden i Slovakiet blev midtbanespilleren topscorer med tre mål, og han blev desuden kåret som turneringens bedste spiller. Andrea Pirlos videre karriereforløb behøver næppe nogen nærmere præsentation. I dag er den 40-årige elegantier gået på pension - hans sidste klub i karrieren var New York City. 

Massimo Maccarone, Italien
Topscorer ved U21-EM 2002 med tre mål

Maccarone er blevet 39, men han er stadig aktiv og scorer stadig mål. I den forgangne sæson nettede han en enkelt gang for Carrarese Calcio i Serie C. Efter succesen ved EM i 2002 kom italieneren til Middelsbrough og havde pæn succes i England, men størstedelen af karrieren har angriberen tilbragt i sit hjemland, hvor han har tørnet ud for klubber som Parma, Siena og Palermo. Hjerteklubben er dog Empoli, hvor han står noteret for 284 kampe og 101 mål. Det er desuden blevet til 2 A-landskampe for Massimo Maccarone.

Alberto Gilardino, Italien 
Topscorer ved U21-EM 2004 med fire mål

Alberto Gilardino blev den tredje U21-topscorer i træk for Italien. Ved EM i Tyskland blev det til fire scoringer, og siden har angriberen lavet mål på samlebånd for klubber som AC Milan og FIorentina. I 57 A-landskampe blev det til 19 mål. Alberto Gilardino tilbragte de sidste år af sin karriere i nogle af de mindre italienske klubber, men han var en skygge af sit gamle jeg. Gilardino fik scoret seks mål i sin sidste sæson som aktiv, som var for Spezia i 2017/2018-sæsonen. Den 36-årige italiener er i dag cheftræner i klubben Rezzato. 

Klaas-Jan Huntelaar, Holland 
Topscorer ved U21-EM 2006 med fire mål

Den italienske dominans blev brudt af Klaas-Jan Huntelaar, der har været en notorisk målscorer hele karrieren. De fleste mål har han scoret for Ajax og Schalke 04, men han har også været i AC Milan og Real Madrid. I 2017 vendte angriberen hjem til AFC Ajax, og han har i lange perioder overstrålet makkeren Kasper Dolberg. 35-årige Klaas-Jan Huntelaar har spillet 76 A-landskampe med 42 mål til følge.

Maceo Rigters, Holland 
Topscorer ved U21-EM 2007 med fire mål

Maceo Rigters er beviset på, at ikke alle topscorere får en flot karriere. Angriberen kom med til U21-EM på yderste mandat, men spillede en stor slutrunde for Holland, og han scorede blandt andet på saksespark mod England i semifinalen. Efter succesen ved EM i 2007 blev Maceo Rigters solgt fra NAC Breda til Blackburn Rovers, men opholdet blev en katastrofe. I løbet af sine fire år i klubben nåede Rigters at være udlejet til Norwich City, Barnsley og Willem II. Han indstillede karrieren i 2012 som 28-årig.

Marcus Berg, Sverige
Topscorer ved U21-EM 2009 med syv mål

Med syv mål er Marcus Berg den spiller, der har scoret flest mål ved en U21-slutrunde. Alt lykkedes for ham ved slutrunden på hjemmebane i Sverige, og efterfølgende blev han solgt fra IFK Göteborg til FC Groningen, hvor han afløste Luis Suarez. Siden har Marcus Berg været i Hamburger SV og PSV Eindhoven, og fra 2013 og fire år frem havde han stor succes i Panathinaikos. De seneste to år har svenskeren tilbragt i Al Ain, men denne sommer byder på en ny udfordring. Marcus Berg er en fast del af Sveriges A-landshold.

Adrian, Spanien 
Topscorer ved U21-EM 2011 med fem mål

Adrian Lopez brillerede under slutrunden i 2011 i Danmark, men den nu 31-årige angriber har ikke brilleret ret meget siden. Adrian kan skrive Atletico Madrid, FC Porto og Villarreal på CV'et, men han er aldrig for alvor blevet en profil nogle af stederne. Til gengæld kan han glæde sig over, at han har scoret et mål i blot to A-landskampe for Spanien.

Alvaro Morata, Spanien 
Topscorer ved U21-EM 2013 med fire mål

Alvaro Morata tørnede dengang i 2013 ud for Real Madrid, og han vendte hjem til den spanske kongeklub i 2016. Et senere skifte til Chelsea FC blev ikke nogen succes for angriberen, der i foråret har været udlejet til Atletico Madrid. Alvaro Morata er stadig ejet af Chelsea, men det trækker op til et skifte denne sommer. På det spanske A-landshold har Morata gjort det fint og scoret 16 mål i 31 kampe. 

Jan Kliment, Tjekkiet
Topscorer ved U21-EM 2015 med tre mål

Ja, såmænd er der også en tidligere Brøndby-spiller på listen blandt de mange stjerner. Ved EM 2015 blev Jan Kliment topscorer med tre mål, og han lavede alle tre i 4-0-sejren over Serbien. Efter EM-succesen blev Jan Kliment købt af Stuttgart, men i 2016 blev han som bekendt udlejet til Brøndby IF, der senere forlængede lejeaftalen. Jan Kliment nåede aldrig at blive den store succes i Danmark - I 39 Superliga-kampe blev det til syv mål. Jan Kliment, der har været skadet i mere end et år, er klubløs fra 30. juni. 

Saul Niguez, Spanien
Topscorer ved U21-EM 2017 med fem mål

Ved den seneste EM-slutrunde kunne spanske Saul Niguez lade sig hylde som topscorer, og han grundlagde triumfen med et hattrick mod Italien. Saul spillede dengang for Atletico Madrid, og det gør han stadig - spørgsmålet er, om han nogensinde kommer derfra. Hans kontrakt med klubben løber således helt frem til 2026. 

Fotos: Getty Images

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Esbjerg fB - AaB

Det kan meget vel komme til at handle om nerver, tålmodighed og endnu flere nerver, når Esbjerg fB hjemme møder AaB. Hvem vinder?

Optakt: AGF - Randers FC

Superligaen er endelig på programmet igen, og ingen kampe har vi ventet længere på end denne. Den bliver afgørende for top 6.