• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Anders Dehn

Hareide: Her er danskere værre og bedre end nordmænd og svenskere

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Åge Hareide har vundet mesterskabet i Norge, Sverige og Danmark, og han har noteret forskelle på spillerne i de tre skandinaviske lande. Danskere er sværere at få til at indordne sig kollektivt, men til gengæld har de en ukuelig tro på egne evner.

Af Anders Dehn

Åge Hareide har ikke bare ført det danske landshold til to slutrunder; han har også skrevet et lille stykke skandinavisk fodbold historie som den hidtil eneste træner til at vinde mesterskabet i Danmark, Norge og Sverige. Han har desuden været landstræner i de to førstnævnte lande.

Så hvis der er nogen, der er klædt på til at tale om skandinaviske fodboldspillere, må det være ham. Og det gør han så i podcasten Chivadze. Her bliver han spurgt, om norske spillere er mere medgørlige end svenske.

- Nej, svenskerne stiller ikke nogen særlige spørgsmål. De bliver tidligt taktisk udlærte, og de gør deres arbejde. Det er egentlig værre med danskerne. Danskerne har det individualistiske over sig. Man skal arbejde meget med dem for at få et rigtig godt kollektiv. Nordmænd er et sted midt imellem, siger Åge Hareide i podcasten.

Læs også:Kaufmann til FCK: Der kan ske justeringer i angrebet til sommer

Dermed må man formode, at landstræneren har brugt meget tid på kollektivet på landsholdet. Netop viljen til at arbejde for det fælles bedste er noget, som han selv og spillerne igen og igen fremhæver som holdets styrke.

Hareide mener desuden, at danske spilleres mentalitet har en markant fordel over norske spilleres.

- De har en anden uddannelse end os, simpelthen. Og så har danskerne noget, som er vigtigt i fodbold: De har stor tro på sig selv. Vi (det norske landshold, red.) var engang i playoff mod Tjekkiet, og Tjekkiet var vel rangeret som nummer to i verden, da vi mødte dem i Oslo. Ingen sagde på forhånd, at vi ville vinde. Absolut ingen. Ingen troede på, at vi ville klare det. Der var heller ingen af spillerne, der sagde det, husker Åge Hareide.

Læs også:Millioner i kassen i AaB: FCK har opdaget, at Mikkel har unikke data

- Den tro er anderledes i Danmark. De har den selvtillid, hvor de siger: ”Selvfølgelig vinder vi.” De sagde de også efter 0-0 i Parken, før vi rejste til Dublin. ”Vi tager dem på udebane.” Og alle fans sagde det samme: ”Vi tager dem på udebane.” Der kom 2.500 over. Så mange var der ikke i Prag, da vi spillede der (med Norge, red.).

- Det irriterer mig, at vi ikke havde mere tro på det. Det er forskellen. Vi mister troen i de afgørende øjeblikke.

Åge Hareide stod i spidsen for Norge fra 2005 til 2008, men formåede ikke at kvalificere holdet til en slutrunde.

Læs også:Trods stort salg: AaB forventer op mod 13 millioner kroner i minus

Læs også:Transfernyt: FC København har købt Mikkel Kaufmann i AaB

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: FC København - AGF

FC København og AGF skal ud i en direkte kamp om andenpladsen i Superligaen. Århusianerne kan gå forbi Ståle Solbakkens mandskab med en sejr.