• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Kenneth Jensen

Kan Toutouh overhovedet spille for Danmark?

Kan Toutouh overhovedet spille for Danmark?
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

FC Københavns Youssef Toutouh vil gerne spille for Danmark, men hvis Åge Hareide skal kunne råde over kantspilleren, er det helt afgørende, at FIFA ikke tidligere har godkendt et nationalt forbundsskifte til Marokko. Ellers vil han for altid være utilgængelig for Danmark.

Af Kenneth Jensen

Han er en af profilerne hos FC København, og landstræner Åge Hareide har tidligere talt i positive vendinger om 24-årige Youssef Toutouh, der gerne vil i betragtning til det danske landshold. Men måske bliver det kun ved drømmen for Youssef Toutouh.

For det er slet ikke sikkert, at kantspilleren kan spille for Danmark, selv om han aldrig har spillet for Marokko.

Forklaringen findes i FIFA's statutter.

Youssef Toutouh meddelte for lidt mere et år siden, at han ville spille for Marokko, og meldingen kom, efter Youssef Toutouh havde spillet U-landskampe for Danmark.

Toutouh skulle dengang have godkendt et forbundsskifte af FIFA, for at han kunne blive relevant for Marokko, og er det forbundsskifte sket, er han låst til Marokko.

Torsdag aften bekræftede Youssef Toutouh over for tipsbladet.dk, at han for lidt over et år siden sendte relevante dokumenter til det marokkanske fodboldforbund, hvis opgave derefter var at sende de papirer til FIFA.

- Jeg skulle lave en masse papirer, fordi jeg havde dansk pas, og jeg havde en god snak med landstræneren. Dagen efter blev han så fyret, sagde den 24-årige kantspiller til tipsbladet.dk.

Og her er problemstillingen omkring Youssef Toutouh: Har FIFA godkendt et forbundsskifte for et år siden, er den 24-årige FCK'er for altid låst til Marokko. Det fortæller advokatfuldmægtig Morten Bro fra Bertel Rasmussen Advokater, der har specialiseret sig i sportsret.

- Reglerne siger klokkeklart, at man kun kan skifte forbund én gang. Når FIFA har godkendt et nationalt forbundsskifte, er det endeligt. Det er også derfor, at der er så strenge dokumentationskrav i forbindelse med et forbundsskifte. Forudsat, at Youssef Toutouh officielt har anmodet om et forbundsskifte, har han også skrevet under på, at han er indforstået med, at forbundskiftet - hvis det godkendes - er endeligt og har bindende virkning, således at han ikke har mulighed for at skifte tilbage igen, siger Morten Bro og fastslår:

- Er forbundsskiftet blevet godkendt af FIFA, kan han ikke stille op for Danmark igen. Han har ikke mulighed for at vende tilbage. Det er helt klart.

Tipsbladet.dk forstår, at DBU har fået indikationer på, at Youssef Toutouh er spilleberettiget til det danske landshold, hvilket kan betyde, at Marokko aldrig har indsendt Youssef Toutouhs papirer til FIFA. Måske fordi den tidligere marokkanske landstræner, der var meget interesseret i Toutouh, blev fyret kort efter, han havde overtalt den 24-årige FCK'er. Det danske fodboldforbund skal dog have den endelige bekræftelse fra FIFA, og det kan være årsagen til, at Åge Hareide har bedt Youssef Toutouh henvende sig til DBU.

I søndagens udgave af BT fortæller Youssef Toutouh, at han og FC København-manager Ståle Solbakken er blevet kontaktet af det marokkanske fodboldforbund, der igen forsøger at overtale Toutouh til at stille op for Marokko. Det er også en indikation på, at Marokko aldrig har sendt Toutouhs papirer videre til FIFA.

Alligevel er der ting der skal afklares.

Morten Bro, hvis Toutouh sendte dokumentationen til det marokkanske forbund for et år siden, men forbundet ikke har sendt det videre til FIFA, hvem kan Youssef Toutouh så spille for?

- Han er stadig spilleberettiget for Danmark, hvis papirerne ikke er sendt til FIFA. Jeg vil dog anbefale ham at tilbagekalde papirerne fra Marokko eller informere FIFA om, at han ikke ønsker, at de skal tage stilling til et forbundsskifte i tilfælde af, at Marokko pludselig vælger at indsende papirerne til FIFA.

Hvis Marokko stiller sig på tværs og sender de her papirer ind til FIFA, mens Åge Hariede påtænker at indlemme Youssef Toutouh i den danske landsholdstrup, hvad sker der så?

- Det kommer an på, om han nået at informere FIFA om, at han ikke ønsker, at skifte forbund alligevel. Udgangspunktet er, at man er forbundsløs - for at udtrykke det på en ikke juridisk måde - i den periode, hvor FIFA behandler sagen, og indtil de træffer endelig afgørelse. I den periode kan han altså hverken stille op for det danske eller det marokkanske landshold.

- Hvis FIFA når at behandle sagen inden, at Youssef Toutouh har gjort opmærksom på, at papirerne skulle have været tilbagekaldt, er FIFA’s afgørelse endelig. Et afslag vil betyde, at han er ”tilbage på danske hænder”, mens en godkendelse vil afskære ham fra at stille op for Danmark.

Er der en dispensationsmulighed, hvis Fifa har godkendt Toutouhs ønske om at skifte forbund?

- Nej. Det fremgår klart af bestemmelsens ordlyd, at der kun kan skiftes forbund én gang. En dispensation vil være direkte i strid med bestemmelsens formål. Når FIFA har godkendt det nationale forbundsskifte, er det point of no return.

DBU har ikke ønsket at kommentere på historien på nuværende tidspunkt.

Tipsbladet.dk har også forsøgt at få en kommentar fra FIFA, men verdensforbundets presseservice vil ikke oplyse, om FIFA tidligere har behandlet et forbundsskifte fra Youssef Toutouh.

Det marokkanske fodboldforbund er ikke vendt tilbage på tipsbladet.dk's henvendelse.

Herunder kan du læse noget af FIFA's bestemmelser om et forbundsskifte. Hele FIFA's statutter kan du læse ved at klikke her.

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Hobro IK - Randers FC

Hobro IK jagter revanche for 0-4-nederlaget for et par uger siden. Randers FC skal forsøge at vaske pletten fra det seneste opgør mod AC Horsens af sig.