• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Anders Dehn

Landsholdsangriber: Man kunne godt være lidt mindre pylret herhjemme

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Christian Gytkjær er vild med stemningen til mange af kampene i den polske liga, hvor de ikke tager pyroteknik og fyrværkeri så ilde op som herhjemme. Den slags kommer han til at huske tilbage på, når han ikke spiller længere.

Af Anders Dehn

Man kan ikke sige, at det går dårligt for Christian Gytkjær, for hvis man tæller det hele med, klub- og landskampe, har han scoret 15 mål i 19 kampe i efteråret. Senest kom han på tavlen igen, da Danmark slog Gibraltar fredag aften.

Det går til gengæld ikke godt for hans klub, Lech Poznan. Holdet, der vandt mesterskabet i foråret 2018, ligger og roder rundt på niendepladsen i den polske liga. Det har ikke vundet i fire ligakampe på stribe.

Det er, slår Gytkjær fast, ikke godt nok. Lech skal kæmpe med i toppen. Men mens en foreløbig dumpekarakter er let nok at uddele, er forklaringen bag sværere at give.

- Det er sgu nok lidt mere komplekst end som så. Der er sjældent et kort svar til sådan noget, indleder Christian Gytkjær og prøver sig alligevel frem.

- Nu kom jeg derned for næste to et halvt år siden, og vi har vel haft fire-fem trænere siden da. Så havde vi lidt et generationsskifte i sommer og skiftede ni-ti spillere. Nogle gange fungerer det jo godt, og andre gange tager det lige lidt tid, før det kører på skinner igen. Det er måske nogle af forklaringerne.

Forklaringer, ja, men ikke undskyldninger.

- Vi har jo kvalitet nok i truppen til at kunne gøre det bedre, så det er sgu op ad bakke, og vi må bare kæmpe videre.

Læs også:Hård kamp i angrebet på landsholdet: Jeg har gjort god reklame for mig selv

Er det kendetegnende for polsk fodbold, at der bliver skiftet mere ud blandt trænere og spillere end herhjemme?

- Det ved jeg sgu ikke. Man kan nok finde eksempler på begge ting: på at det ikke er sandt, og på at det er sandt. Men generelt er kulturen lidt mere barsk. Lunten kan være lidt kortere i nogle situationer. Sådan er det jo også på tribunen. Det er lidt mere hårdt end herhjemme. Så det kan jo godt være, siger Gytkjær.

Det gør ham dog ikke noget. Landsholdsangriberen kan godt lide den polske fodboldkultur, hvor man gerne må skyde brystet frem og sige, hvad man mener.

- Nu har jeg jo gjort det godt, så det må passe mig på en eller anden måde. Jeg synes bare, det er fedt. Det er kæmpe oplevelser med masser af folk på tribunen og fed stemning og gang i den. Det er også nogle af de oplevelser, som er fede at få som fodboldspiller. Der er lidt fyrværkeri og sådan, siger han.

Den slags får klubberne bøder for i Danmark, men ikke i Polen.

- Det er der sgu ikke så meget af dernede. Det er raketter og det hele. Men jeg synes, det er fedt jo. Jeg synes, det er med til at skabe nogle fede rammer omkring kampene. Jeg synes godt, man kunne være lidt mindre pylret herhjemme, men sådan er det. Der er selvfølgelig forskellige hensyn at tage og en lidt anden kultur, siger Christian Gytkjær.

- Det er i hvert fald nogle fede oplevelser. Jeg har været rigtig glad for min tid dernede, og det er helt sikkert en tid, jeg vil huske, når jeg stopper en gang. Det er nogle anderledes oplevelser, end mange af de andre sikkert har fået. Nu har Simon Kjær selvfølgelig været i Tyrkiet, og "Zanka" er der nu, det er lidt det samme måske. 

Læs også:Optakt: Irland - Danmark

Hvad er det for nogle ting, man kunne være mindre pylret med?

- Jeg synes jo ikke, det gør noget, der er lidt romerlys og lidt knald, siger Gytkjær og erkender, at han taler fra sit perspektiv som spiller, der er i sikker afstand til pyroteknikken.

Ordene fra Christian Gytkjær falder forud for landskampen mod Gibraltar og altså forud for episoderne med romerlys, som udspillede sig fra de danske fans under landskampen, og som DBU's fodbolddirektør, Peter Møller, kritiserede.

- Nu snakker jeg også for mig selv. Jeg er jo inde på banen. Det er sjældent, der sker noget der. Jeg kan godt forstå, hvis der er små børn, at der er nogle andre ting, der skal tages hensyn til. 

- Så jeg er måske heller ikke den helt rette til at lave regler om det, når jeg er på den anden side af kridtstregen. Men som fodboldspiller inde på banen er det bare fedt med gang i den.

Gang i den kan der også komme i aften, når Christian Gytkjær og de andre landsholdsspillere gæster Irland. Får Danmark uafgjort eller en sejr, skal holdet til EM til sommer.

Læs også:Gytkjær efter Gibraltar: Jeg forventer sgu aldrig at spille på landsholdet

Læs også:To mål fra Robert Skov da Danmark tog ny, sikker sejr over Gibraltar

Læs også:Karakterer: Danmark på autopilot mod lilleputnationen Gibraltar