2017-10-06 10:27
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Hvis Danmark taber søndag i Telia Parken til Rumænien med 0-1, og Montenegro samtidig kommer fra Polen med en sejr på 1-0, bliver andenpladsen i gruppen afgjort på reglen om færrest kort.

Det danske fodboldlandshold tog et meget, meget stort skridt mod andenpladsen i gruppen og dermed mindst playoff om en billet til VM-slutrunden til sommer i Rusland, men kan Danmark ikke selv afgøre det hjemme mod Rumænien, kan det ende med at blive en vanvittig afgørelse om andenpladsen i gruppen.

Danmark har naturligvis alle muligheder for at afgøre det selv: Et eller tre point hjemme mod Rumænien vil være nok til at sikre andenpladsen i gruppen, mens tre point sikrer førstepladsen i gruppen, hvis Polen taber hjemme til Montenegro - du kan læse meget mere om scenarierne ved at klikke her.

Balladen kommer, hvis Danmark taber, og Montenegro vinder i Polen. Så vil Danmark og Montenegro have samme pointantal, og så handler det i stedet om målscore. Vinder Montenegro 1-0 i Polen, og taber Danmark 0-1 til Rumænien, vil de to landes målscore være helt ens. Det samme vil gøre sig gældende, hvis Montengro vinder med 2-1, og Danmark taber med 1-2, Montenegro vinder 3-2, og Danmark taber 2-3 og så videre.

Hvis det skulle ske, kan landende ikke skilles på point, målscore og antal scorede mål i VM-kvalifikationen.

Og så hopper vi dermed ned til nummer fire i tiebreakeren om at få andenpladsen i puljen: Point i indbyrdes kampe.

Her er Danmark og Montenegro også helt ens, idet Montenegro vandt 1-0 i Telia Parken, og Danmark torsdag aften vandt 1-0 i Montenegro.

Det skiller heller ikke de to lande, og det gør fem, seks og syv heller ikke i tiebreaker-reglerne: Fem er målscore i de indbyrdes kampe, og her står der 1-1, og seks er antal scorede mål i de indbyrdes kampe. Det afgør heller ikke noget. Så er vi nede ved udebanemål, og her er det også helt lige.

Så vi må til tiebreakerreglernes ottende punkt: Fair play point.

Det kan altså blive afgørende, hvem der har fået færrest kort. Et gult kort giver minus ét point, to gule kort i samme kamp og dermed et rødt giver minus tre point. Et direkte rødt kort giver minus fire point. Et gult og derefter et direkte rødt kort giver minus fem point.

På det punkt kan de to lande skilles i øjeblikket, for før den sidste kamp har Danmark minus 11 point, mens Montenegro har minus 18 point. Dermed fører Danmark altså på det punkt.

Skulle også den del ende helt lige, så flipper FIFA en mønt, der så afgør, hvilken nation der får andenpladsen i gruppen.

SENESTE NYT...
OP | NED

AFSTEMNING

Danmark er i VM-pulje med Frankrig, Peru og Australien. Går Danmark videre?