Lars Friis jubler over drømmejobbet: Det er unikt
Foto: Allan Høgholm/Getty Images
Premier League

Lars Friis jubler over drømmejobbet: Det er unikt

Den danske træner Lars Friis har fået job i engelske Brentford, og han glæder sig til at starte som udviklingstræner i London-klubben.

På mange måder er det en ret unik stilling, som den danske træner Lars Friis, tidligere assistent i AGF- og FC Midtjylland, torsdag begynder i hos London-klubben Brentford, for hvor trænere stort set altid er bundet op på ét hold, er Lars Friis fri for at tænke på resultater og holdtræning.

Det er selvfølgelig at sætte det på spidsen, men faktum er, at Lars Friis torsdag starter i et job, hvor fokus er på at udvikle unge, talentfulde spillere. Både fysisk og psykisk, fordi Brentford ønsker, at de unge spillere skal være lidt bedre og lidt hurtigere klar til at spille på førsteholdet.

- Det er unikt. Man kan sammenligne det lidt med en A+træner i dansk fodbold - det her er bare med spillere, som alle er tætte på førsteholdet. De mangler lige det sidste eller de to sidste step, inden de er klar, siger Lars Friis til tipsbladet.dk.

Nu er Brentford godt nok ikke en klub, der kigger så meget på resultater. Klubben kigger helst bag resultaterne. Brentford vandt ikke i sæsonens første otte kampe, men alligevel hørte den sportslige ledelse ikke så meget som et kvæk fra ejer Matthew Benham, der også ejer Lars Friis' tidligere arbejdsgiver FC Midtjylland. Fordi Benham stoler på tal, og tallene fortalte ham ikke noget alarmerende.

Lars Friis, der har fået titel af individuel udviklingstræner, er ikke overraskende stolt over sit nye arbejde i London.

- Jeg er jo sindssygt glad og stolt over at have fået det her job. Det skal ikke være nogen hemmelighed. De, der kender mig, ved, at det har været en drøm og en målsætning at komme ud og prøve mit talent af i udlandet. At prøve at arbejde med en anden kultur og opleve, hvordan det er. Og så i England. Det gør det bare meget mere interessant.

- Brentford er jo en innovativ klub. De køber ikke spillere, som er fuldt udviklede, men henter i stedet nogle lidt billigere spillere, som man så selv kan udvikle til førsteholdet og senere sælge videre. Den del er jeg så hentet ind til, og jeg ser frem til at bidrage med det, jeg kan, omkring arbejdet med de unge spillere. Og jeg ser frem til at arbejde med dem ikke bare på banen, men også uden for banen.

Den 41-årige dansker tager dermed turen over vandet, som Rasmus Ankersen, Thomas Frank, Emiliano Marcondes, Andreas Bjelland, Henrik Dalsgaard, Lasse Vibe, Justin Shaibu, Lukas Talbro, Mads Bech Sørensen og Nikolaj Kirk alle har gjort det før Lars Friis. Det gør formentlig, at Lars Friis ikke selv skal bruge så stor tilvænning på at falde til i London og England.

- Det betyder da meget. Jeg kender Thomas (Frank) fra DBU, og jeg tog A-licens i 2004 med ham. Det betyder meget, at der er folk, der ved, hvilken vej vi skal. Klubben er fremsynet og innovativ, og jeg tror selv meget på det der med, at vi tænker "vi". Man får meget mere ud af det, hvis vi alle har og tager ejerskab, og det kan jeg også mærke i klubben, at det betyder meget. Det var noget andet, hvis man skulle til Frankrig og ikke kendte en eneste. I Brentford er der spillere, jeg har mødt og trænet, siger Lars Friis, der føler sig godt rustet til opgaven.

- Det har jeg meget erfaring med fra Midtjylland og DBU's ungdomslandshold. Det er der, hvor det bliver spændende for mig, og jeg glæder mig også til at arbejde med en helt ny kultur, hvor der er englændere, skotter, danskere, svenskere.

Er det så anderledes fra eksempelvis AGF, hvor du også arbejdede med forskellige kulturer?

- Spillerne kommer selvfølgelig med hver deres baggrund, og det handler om at være tæt på dem. Det var også lidt som at være assistenttræner i AGF. Jeg skulle være en forlænget arm, og det var lige meget, om det var for topscoren fra Danmark, eller den unge højre back fra Østeuropa.

- Konteksten her er bare, at det er i et engelsk samfund, og spørgsmålet er, hvad det gør, at der er så mange penge (i fodbolden). Hvad betyder det for unge spillere? Det er ikke nødvendigvis, at det er de spillere, jeg skal arbejde med, men så kan det være deres kammerater i City, Chelsea og United, der tjener lidt flere penge. Så det handler om, at jeg skal være med til at give spillerne evnen til at holde fokus på fodbolden, siger Lars Friis.

Han fortæller, at processen med at få jobbet varede nogle måneder, og at han har været igennem samtaler og en træningssession sammen med flere andre. Til sidst ringede Rasmus Ankersen til Lars Friis og fortalte, at han havde fået jobbet. Friis blev helt fri af AGF og rejser onsdag aften til London, hvor han torsdag har sin første træning i klubben, der aktuelt ligger nummer 11 i den næstbedste engelske række med 37 point - seks færre end Leeds, der ligger på den playoffgivende sjetteplads.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.