• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Skandinavien Anders Dehn

Svenske mestre rejser til Dubai: Nu vil flere sponsorer have alvorsord

Svenske mestre rejser til Dubai: Nu vil flere sponsorer have alvorsord
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

AIK har de seneste fem år rejst til Dubai på træningslejr og anvendt kronprinsens private træningsanlæg ligesom FC København. Det vil tre fremtrædende sponsorer nu have klubben til at begrunde.

Af Anders Dehn

Den seneste håndfuld år har en række af Skandinaviens største klubber frekventeret Dubai i vintermånederne. Det rige emirat byder, som sportschef i FC Midtjylland Svend Graversens sagde i januar, både på godt vejr, lækker mad og skønne omgivelser.

Nogle af klubberne har dog fravalgt det igen, herunder Rosenborg BK, IFK Göteborg, Malmö FF og FC København fra næste år. Årsagen er den kritik, rejserne har medfødt på grund af Dubai og De Forenede Arabiske Emiraters udnyttelse af migranter, der lever og arbejder som slaver og blandt andet er ansat på de hoteller og fodboldanlæg, klubberne bruger.

Læs også: Ekspert om Dubai: Det er som statskontrolleret menneskehandel

Nu retter nogle af AIK's sponsorer opmærksomheden mod, at de svenske mestre har valgt Dubai for femte år i træk. Holdet træner på Nad Al Sheba Sports Complex, som er Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoums private anlæg. Han er kronprins i Dubai, og anlægget er det samme, som FC København har anvendt under sine besøg.

- Jeg skal have et møde med AIK for at diskutere dette, som vi plejer at have, hvis der bliver uorden med dem, vi sponserer. Vi har haft et langt samarbejde, som jeg håber fortsætter, men så vil man jo have, at klubben gør det rette. Jeg må lytte til, hvad ledelsen siger om, hvordan de tænker om dette i fremtiden, siger Johan Karlsson, brandingchef hos Volkswagen, til Fotbollskanalen.

Også Stadium vil tage en dialog om, hvordan den kritik, AIK har fået, kan undgås i fremtiden, mens ejendomsselskabet Fabege nøjes med at konstere, at de vil tage en snak med AIK.

Tipsbladet.dk kunne i januar fortælle, hvordan danske klubbers penge for træningslejrene i Dubai ender i hænderne på styret, som FN anklage for krigsforbrydelser. 

- Helt sikkert. Det er en ret åbenlys, ukontroversiel ting at sige, lyder det fra Nicholas McGeehan, som er Human Rights Watch’ tidligere forsker i området.

FC København har altså valgt at droppe turene til Dubai fremover, mens Brøndby vil tage det op til overvejelser. FC Midtjylland har ikke givet udtryk for hverken fra eller til.

Læs hele historien om den danske pengeforbindelse til styret her.