17. december: Tanken til Ronaldo og fans der går amok
Foto: Lars Rønbøg / Getty Images
Superliga

17. december: Tanken til Ronaldo og fans der går amok

Tipsbladet.dk's julekalender byder på en historie om en Superliga-spiller hver dag frem til jul. I dag er det AC Horsens' nummer 17, Hallur Hansson.

For nogle er det bare et tal, men for andre er det et synonym. For dem er rygnummeret synonym med en position eller en person. For dem er nummeret på ryggen lige så mytisk som navnet lige oven over. Tallet alene kan ikke få spilleren til at gå over i historien, men spilleren kan gøre tallet legendarisk.

Laudrup, Maradona og Pelé i 10’eren; George Best, Eric Cantona og David Beckham i Manchester Uniteds 7’er; Johan Cruyff i nummer 14. Nummeret forpligter, og hver dag frem mod jul kigger tipsbladet.dk nærmere på et rygnummer og en af de historier, der gemmer sig bag spilleren, som bærer det..

I dag er den 17. december, og vi sætter fokus på nummer 17 i AC Horsens, Hallur Hansson.

Han spiller med nummer 17 i Superligaen og sendte en lille tanke til Cristiano Ronaldo, da han valgte nummeret.

Lige nu er Hallur Hansson dog skadet, men alligevel kan han se tilbage på god periode for hans to hold, AC Horsens og det færøske landshold.

- I Horsens spiller vi egentlig på den samme måde, som vi hele tiden har gjort, men vi har fået nogle spillere, der bare gør os endnu mere farlige. Kapløbet om at komme med i top 6 er virkelig tæt, men hvorfor skulle det ikke blive os, der løber med den ene plads? Vi er gode nok til det.

Sådan siger den 25-årige færing Hallur Hansson, der desværre både startede og sluttede efterårssæsonen med en skade men som satser på at være klar til starten på forårssæsonen, hvor AC Horsens lægger ud som nummer 

Og fremadrettet gælder det ikke kun om at få AC Horsens til at præstere.

For Hallur Hansson har også en central rolle på det færøske landshold, hvor han har taget sit slæb i den bedste slutrundekvalifikation nogensinde, da det blev til to sejre, tre uafgjorte og dermed ni point for 10 kampe i gruppen, hvor Portugal og Schweiz til det sidste var suveræne i toppen.

Færøerne sluttede som nummer fire foran Letland og Andorra og med Ungarn kun fire point foran på tredjepladsen.

Meget er sket siden Færøerne sendte chokølger gennem europæisk fodhold, da øgruppen med under 50.000 indbyggere i 1990 vandt med 1-0 over  Østrig i nationens allerførste kvalifikationskamp.

- Mentaliteten er en helt anden nu end det var tilfældet dengang. Mange af os, der spiller på landsholdet nu, har spillet sammen, siden vi var på U15-landsholdet. Vi har hele vejen op gennem U17, U19 og U21 mødt de her relativt store nationer og har været vant til de kampe.

- Men selvfølgelig er stadig der kampe, hvor man bare møder overmagten, og så er der ikke er noget at gøre. Men de her præstationer, hvor vi vinder flere og flere kampe, er jeg helt sikker på vil fortsætte i årene frem, siger Hallur Hansson.

Overmagten mødte Færøerne i både Portugal, der vandt de to VM-kvalifikationskampe med sammenlagt 11-1 og Schweiz vandt da også begge møder – sammenlagt med en score på 4-0.

Men ser man bort fra de fire på forhånd ”umulige” kampe, lukkede Færøerne bare et mål ind i alt i de seks andre kval-kampe, da man i allersidste spillerunde tabte 1-0 ude til Ungarn på et mål scoret ni minutter før tid.

Tilskuerne går amok
Da den danske fodboldlegende Allan Simonsen efter seks år som landstræner tilbage i 2000 havde ført Færøerne igennem nationens hidtil bedste EM-kvalifikation, var det blevet til tre uafgjorte kampe og syv nederlag. Dengang sagde Allan Simonsen i forhold til fremtidsudsigterne:

- Jeg tror, at holdet er godt på vej til at nå grænsen.

Men tingene har ændret sig for miniput-nationen, der siden 2011 har haft den tidligere danske landsholdskaptajn og Superliga-træner Lars Olsen ved roret.

- Vi satsede faktisk på en tredjeplads i VM-kvalifikationen, men eksempelvis i kampene mod Ungarn, skinnede det nok igennem, at de som fodhold-hold og -nation fortsat har en større erfaring. 

- Men holdet har virkelig flyttet sig under Lars Olsen. I starten var der lidt problemer, indtil han fandt ud af, hvilke spillere, han skulle bruge. Der skete et generationsskifte, og han fik flere virkelig dygtige unge spillere ind. Flere af dem spiller nu i udlandet som i Superligaen og i Norge, siger Hallur Hansson om den flok, som han selv tilhører.

- Den øgede kvalitet på landsholdet har hele tiden været en del af ambitionen, og spillerne er slet ikke så overraskede over resultaterne som omverdenen måske har været.

Det ”nye” landshold fik det endelige gennembrud tilbage i EM-kvalifikationen, hvor det blev til to bemærkelsesværdige sejre over en tidligere Europamester.

- Det hele startede, da vi to gange vandt over Grækenland. Vi vidste godt, at vi var på vej i den rigtige retning, men da vi vandt de kampe, flød det hele lige som over i begejstring, og folk på Færøerne begyndte at tro på, at vi rent faktisk kunne vinde kampe.

- Siden har vi bevist, at vi altid spiller gode og spændende kampe mod hold, der ligger i verdens-sub-toppen, og det kan mærkes på opbakningen, der er sindssyg fed.

- Jeg elsker simpelthen vores hjemmekampe. Et fyldt stadion er med lidt over 6.000 tilskuere, hvilket selvfølgelig ikke er meget i forhold til andre lande. Selv om jeg har spillet på stadions med 40.000 tilskuere, har det ikke kunnet måle sig med vores hjemmekampe – de er nærmest det vildeste, jeg har oplevet.

- Fansene går amok, hver gang vi bare skaber en chance – det er helt sindssygt, og det er så fantastisk at opleve, lyder det fra midtbane-profilen.

Men selv med de løftede resultater i kvalifikations-turneringerne erkender Hallur Hansson, at der fortsat er et godt stykke vej til, at Færøerne kan snakke med om de helt sjove pladser i gruppespillet.

-  Det er urealistisk lige nu. Selvfølgelig er det noget, vi drømmer om, men det er langt fra endnu.

-Vi har klaret os godt i denne kvalifikation, men skal det blive bedre, kræver det, at de bedste spillere topper hele vejen i gennem kvalifikationen og at ingen er skadet.

- Vi øjner dog en chance i Euro Nations League i forhold til EM 2020. Her møder vi nationer på vores eget niveau, og jeg mener, at vi har en chance, hvis vi kan vise den rette stabilitet.

- Et eller andet land skal jo vinde den liga, og jeg synes lige så godt, at det kan blive os, siger midtbane-profilen om det nye landsholds-initiativ, der bliver en forturnering til EM-kvalifikationen og som åbner for, at selv de mindste nationer kan spille sig til EM 2020.

Holder skarpt øje med Island
Optimismen blomstrer under alle omstændigheder omkring landsholdet på Færøerne, og det er ikke overraskende, at der bliver fulgt endda rigtigt meget med i hvordan Island lidt højere mod nord har fået det internationale gennembrud med først en charmerende og succesfuld optræden ved EM 2016 og senest en fremragende direkte kvalifikation til VM 2018.

- Vi sammenligner os med Island hele tiden. Vi skeler hele tiden til, hvordan de gør, og hvad de har opnået af succes. Selvfølgelig er der stadig stor forskel på indbyggertallet, da de trods alt er 400.000 mennesker. Men alligevel kan vi lære noget.

- Island har 30-40 spillere i topprofessionelle europæiske klubber - flere i de helt store ligaer. Det er den retning, vi skal bevæge os i for at flytte os endnu mere. For et par år siden var det slet ikke normalt, at Færøerne havde professionelle spillere i udlandet, men nu er vi blevet flere, og i fremtiden handler det om, at der skal endnu flere unge spillere ud for at få erfaring og opleve det langt højere niveau, der er uden for Færøerne.

Hallur Hansson er en af de spillere, der er slået til uden for øerne og har både optrådt for AaB og Vendsyssel i Danmark, inden det i 2016 blev til en kontrakt med AC Horsens. Og det er her, at hele baggrunden for midtbanespillerens medvirken i denne kalender 17. december skal findes.

For på ryggen af den gule trøje står der nummer 17 – men hvorfor, og er der en historie bag det nummer?

- Da jeg kom til Horsens var der ikke så mange numre tilbage. Jeg kunne vælge mellem nummer 3, nummer 17 og så nogle numre i tyverne.

Nummer tre ville jeg ikke have, og så kunne jeg huske, at Cristiano Ronaldo spillede i nummer 17, da han var med til EM første gang, så helt uden sammenligning – ja så valgte jeg det nummer.

Men mit yndlingstal er egentlig nummer 10, hvilket jeg endnu ikke har haft mulighed for at spille i – endnu i hvert fald.

- Lasse Kryger har det lige i øjeblikket, men han er jo ved at komme op i årene, så måske kan jeg snuppe det inden så længe :-)


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.