Video : Tipsbladet
Superliga

AGF-direktør stikker til byrådet: I skal bare sparke et straffespark ind

Et nyt fodboldstadion i Aarhus har aldrig været tættere på, efter DBU tirsdag luftede ønsket om at spille landskampe i både København og Aarhus. Men det har stadig lange udsigter. AGF håber, at byrådet med DBU's udmelding nu endelig får taget beslutningen om at give en fodboldglad by et rigtig fodboldstadion.

De har længe ønsket et nyt stadion i Aarhus. Både AGF, der spiller hjemmekampe i Aarhus, og de aarhusianske fans.

Sådan et stadion, hvor tilskuere sidder tæt på banen og ikke langt væk på grund af en løbebane. Sådan en arena, der er godt overdækket, og hvor der ikke er åbent og dermed vindblæst. En arena, hvor der ikke er tvivl, om det er atletik eller fodbold, man er til.

Efter DBU tirsdag gjorde det klart, at man ønsker et fodboldstadion i Aarhus, har et rigtigt stadion uden en løbebane aldrig været tættere på, og selv om der stadig er langt fra drøm til virkelighed, er AGF's administrerende direktør, Jacob Nielsen, meget tilfreds med, at nu også DBU skubber på.

- Det har da absolut en stor vægt. For det første harmonerer niveauet med 25.000 tilskuere med vores egne planer. Og for det andet skal man huske på, at det da godt kan være, at DBU ikke kan komme med anlægsmidler til stadion, men det, at der kan blive holdt slutrunder og landskampe i Aarhus, har da en enorm betydning for kommunens økonomi. Da vi sammen med LiveNation arrangerede Phil Collins og Volbeat i sommer, generede det 60 millioner kroner i omsætning i kommunen. Det skal man også huske at have med som kommune, når man kigger på en finansiering af stadion, siger Jacob Nielsen til tipsbladet.dk.

Borgmester Jacob Bundsgaard har udtalt sig positivt efter DBU's udmelding, der kom fra bestyrelsesformand Jesper Møller. Det gjorde Bundsgaard over for DR Sporten, men nu er det så også tid til at sætte handling bag ordene, lyder det fra Jacob Nielsen.

- Nu ligger der et stort arbejde, der allerede er lavet for kommunen af de her initiativtagere bag Aarhus Folkepark, og der ligger nu samtidig også en opbakning fra DBU, der er klar til at komme med events. Så der skal ikke gå ny lufthavn eller multiarena i det fra Aarhus' side, så Herning eller Aalborg eller Billund løber med det igen. Nu må Aarhus træffe beslutninger i stedet for at læne sig tilbage og tale om, hvor stort et potentiale der er.

- Kommunen har jo en anlægskonference. Byrådet har det i november, hvor man har det her på dagsordenen, og hvor det før var et straffe med det fantastiske arbejde, der er blevet lavet, har DBU nu været med til, at målmanden er taget ud af målet, så den skal sådan set bare sparkes ind, siger Jacob Nielsen, der ikke tør tænke på, hvad der vil ske, hvis et sådan "straffespark" bliver misbrugt:

- Det ville være typisk Aarhus.

Nyt stadion forbedrer AGF's konkurrencevilkår
Mens Dansk Boldspil-Union nu håber på at få markant bedre stadionfaciliteter i både København og Aarhus - stadions, der gerne skal stå klar i 2025 - har man fra AGF's side længe skreget på bedre forhold, så man ganske enkelt kan tilbyde noget mere til de håbefulde aarhusianere.

AGF har - siden Jacob Nielsen kom til som direktør - været særdeles aktiv i forsøget på at få påvirket de politiske kræfter i Aarhus i forhold til at bygge et nyt stadion. Ikke kun fordi det giver en god fodboldoplevelse for aarhusianerne, men fordi det også kan trække events til. Og nu er der også en ekstra gulerod i form af landskampe.

- Jeg føler, vi har skubbet snebolden så langt, vi kan. Vi har skubbet den i mange år. Vi er ikke trætte eller med forfrysninger, men vi har fået god hjælp det sidste års tid af andre interessanter. Snebolden har fået lidt andre former og er blevet større, fordi det er blevet til Aarhus Folkepark, og det projekt bakker vi stadig 100 procent op om. Men vi kan ikke selv skubbe det ind over stregen - uanset hvor mange hænder der kommer fra atletikken, fra cykelbanen og væddeløbsbanen. Det skal komme gennem byrådet, så vi skal have et flertal af byrådets hænder på den snebold, så den kan blive skubbet i det mål, som Aarhus fortjener at få, siger Jacob Nielsen.

For AGF's muligheder for at bevæge sig tættere på toppen vil en ny arena i den grad også have en positiv effekt. 

- Det vil være altafgørende. Hvis vi skal konkurrere med de klubber, Aarhus sammenligner med - og der ved jeg godt, at de fleste aarhusianere ikke sammenligner med OB og AaB - men hvis vi skal sammenligne os med FC København, Brøndby og Midtjylland lige nu, er vi også nødt til at have en infrastruktur, der gør det. Hvis de 22.000 i søndags havde siddet på et rigtigt fodboldstadion, kunne vi have serviceret dem på en helt anden måde. Der er en verden til forskel.

- Vi har i øjeblikket 12.000 i snit til vores kampe, hvilket er pænt og er en fremgang, men nu kommer de kolde måneder, og der ved jeg bare, at det bliver anderledes. Fordi det stadion (Ceres Park) er vindblæst, åbent, og der er ingen varme eller varmt vand i hanerne. Det er svært at tiltrække det kvindelige publikum og børnefamilier, fordi der ikke er ordentlig overdækning, og man sidder langt væk fra kampen.

- Det er alt det i en moderne fodboldoplevelse, vi søger, og hvis vi skal have folk til kampe, er det afgørende. En 15-20.000 mennesker i Aarhus er slet ikke urealistisk, siger Jacob Nielsen med passion i stemmen.

Han forklarer, at det er nødvendigt med gode faciliteter, for det er en del af oplevelsen, og man kan ikke garantere, at hjemmeholdet altid henter alle tre point.

- I søndags var der ikke en vind, der rørte sig. Der var 14 grader, og det var i efterårsferien. Perfekt fodboldvejr. Havde der været regn, koldt eller blæst, havde vi haft et andet tilskuertal. Så havde folk taget den foran fjernsynet.

TV-udbuddet konkurrerer I også med?
- Jeg plejer at sammenligne det med Tivoli Friheden. Du kan ikke sætte dig foran fjernsynet og få en tur i rutsjebanen, og man er heller ikke altid sikker på, at forlystelserne virker på stadion. Det er man i tivoli. Hos os har det sgu ofte været sådan, at forlystelserne ikke har virket.

AGF tabte 3-4 til Silkeborg i den kamp, hvor der var 22.000 tilskuere på stadion. Selv om AGF tabte, var der masser af underholdning i kampen, der neutralt set var en af de bedste i sæsonen.

AGF ligger aktuelt nummer fem med 20 point efter halvdelen af Grundspillet i Superligaen.