• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

AGF's pokalexit er også dårligt nyt for Brøndby og FC Nordsjælland

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Modsat de andre år med slutspil bliver pokalfinalen med al sandsynlighed ikke vundet af et hold i top tre. Og det har betydning for toppen af Superligaen og de europæiske pladser.

Af Kenneth Jensen

Hvis både Brøndby og FC Nordsjælland var ærgerlige over, at AGF ikke formåede at slå AaB onsdag aften i semifinalen i pokalturneringen, er det til at forstå. For det besværliggør begge klubbers mulighed for at spille sig i Europa i den kommende sæson. Det samme gør sig ikke overraskende gældende for AGF.

Forklaringen skal findes i Superliga-strukturen.

Læs også:AGF bekræfter: Assistenttræner stopper til sommer

I de tre foregående år er pokalturneringen blevet vundet af FC København, Brøndby IF og FC Midtjylland. Alle tre sluttede samme sæson i top tre i Superligaen, og dermed blev det nummer fire i mesterskabsspillet, der skulle møde vinderen af gruppespillet i kampen om én enkelt billet til Europa den efterfølgende sæson. Alle tre gange har det i øvrigt været holdet fra mesterskabsspillet, der endte med at vinde den afgørende kamp.

Denne sæson bliver det dog anderledes - med mindre AaB vinder finalen og skaber et lille mirakel i mesterskabsspillet. Alt andet end AaB-bronze og en nordjysk pokalsejr vil betyde, at pokalfinalen for første gang siden den store strukturændring for fire år siden vindes af et hold uden for top tre.

Dermed ændrer de europæiske muligheder sig også for holdene i mesterskabsspillet.

Nummer et og to i Superligaen er sikret europæisk deltagelse, og det samme er pokalvinderen. Der er én plads tilbage at kæmpe om, og hvor Superligaens bronzevindere i tidligere år altså har været sikret en plads i Europa League-kvalifikationen den efterfølgende sæson, skal denne sæsons bronzevindere møde vinderen af gruppespillet om den sidste plads i Europa. Det ligger fast, hvis AaB ikke vinder bronze og pokalturneringen.

Det betyder altså også, at nummer fire i mesterskabsspillet ikke kommer i Europa.

Kampen om en plads i Europa spilles over én kamp, og det er holdet fra mesterskabsspillet, der har hjemmebane i opgøret.

Læs også:AGF-back lettet over top 6: Der har været mange skeptikere

Læs også:FC Nordsjælland har planen klar mod Silkeborg

Læs også:Strukturændring i 2. division: Splittes op i to rækker

Læs også:Lyngby-træner om genoptaget træning: Det betyder alt for spillerne