Video : Tipsbladet
Superliga

Bo Henriksen: Jeg har været træner i 11 år, og jeg har altid kastet langt

Det er ikke kun, fordi det er moderne at satse på dødbolde, at AC Horsens gør det. Det har Bo Henriksens hold altid gjort. Men han har også et hold, der passer dertil; det ville for eksempel være vanvittigt at kaste langt, hvis han var træner for Barcelona.

Der er ikke mange i Superligaen, der deler vandene som Bo Henriksen og AC Horsens. Nogle gange virker kløften mellem deres beundrere og deres kritikere bredere, end selv Mikkel Qvist kan kaste.

Den Gule Fare er om nogen blevet kendt på at score mange mål på dødbolde, og som tal, vi bragte i går på tipsbladet.dk, viser, var det kun FC Midtjyllands mestre, der scorede flere den vej i sidste sæson: henholdsvis 24 og 25.

Horsens var til gengæld det hold, der med afstand scorede den største andel af alle sine mål efter dødbolde. 56 procent af alle gule scoringer kom den vej, mens de nærmeste forfølgere, AaB, AGF og FC Midtjylland, scorede 31 procent af deres mål efter dødbolde.

Som det også fremgik af gårsdagens artikel, er antallet af dødboldsmål eksploderet de seneste sæsoner i Superligaen, men for Bo Henriksen er det ikke bare en vogn, han er hoppet med på. Hans hold kastede også langt, før det blev moderne.

- Jeg har været træner i 11 år, og jeg har altid kastet lange indkast. Om det var Pierre Kanstrup i Brønshøj, har jeg altid kastet langt, hvis jeg havde nogle, der kunne det. Det har altid været et fokus for mig, for det er nogle nemme mål at score, siger Bo Henriksen til tipsbladet.dk.

- Det var ikke noget nyt, bare fordi vi kom i Superligaen. Men det blev endnu mere profileret af, at vi fik nogle spillere, som var rigtig dygtige til det (at angribe indlæggene, red.), for eksempel Bubacarr Sanneh, som var den første på vores hold, som var rigtig dygtig til det.

- Så fik vi nogle dygtige til at kaste lange indkast, Mads Bech Sørensen og Mikkel Qvist. Lige pludselig begyndte vi at have et hold, hvor vi kunne se, vi kunne være dygtigere end de andre. Det ville være vanvittigt.

Der bliver tit lavet sjov med, at AC Horsens er et hold bestående at store klyner, fordi de skal kunne heade bolden i mål, når den kommer ind i feltet. Men udviklingen var til dels omvendt: Bo Henriksen kunne se, der var nogle høje spillere på sit hold, og så måtte han jo rette taktikken endnu mere efter det.

- Der er ingen tvivl om, at det var et punkt, hvor vi følte, vi havde bedre kompetencer end andre. Og bedre muligheder for at score mål end andre. Hvis man har et Barcelona-hold, vil det også være vanvittigt ikke at spille bolden i fødderne på nogle, der er 120 centimeter høj. Så det var, fordi vi fik kompetencerne til det, at vi brugte energi på det, siger Horsens-manageren.

I gårsdagens artikel argumenterede den tidligere FC Midtjylland-analytiker Ted Knutson for, at eksplosionen i dødboldsmål i Superligaen skyldes, at de andre hold kunne se, at midtjyderne kunne blive mestre på det i 2015. Den opfattelse deler Bo Henriksen.

- Det har betydet noget, at Midtjylland vandt det mesterskab, det er der ikke i tvivl om. Folk føler, Midtjylland blev danske mestre på at øve dødbolde, så de andre hold tænker: "Det skal vi også begynde at dyrke lidt mere." Det er en trend. Det er ikke tilfældigt, at Danmark er langt foran andre.

Og Superligaen er foran andre. Som førnævnte talknuser Ted Knutson, der i dag driver sit eget statistikfirma, sagde:

- Vi har adgang til 30 ligaer rundt om i verden i de sidste fire-fem år, og Danmark scorer flere dødboldsmål pr. kamp, end vi ser alle andre steder.

Men for Bo Henriksens hold er det altså ikke nogen ny tendens.