• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Ole Hoffskov & Anders Dehn

Danske klubber går glip af millioner ved Braithwaites skifte

Foto: Getty Images

Hvis Martin Braithwaite var skiftet for samme beløb til et andet land, ville danske klubbe indkassere mellem seks og syv millioner kroner. I stedet får de ingenting.

Af Ole Hoffskov & Anders Dehn

Esbjerg fB måtte i januar have hjælp fra klubbens hovedaktionær, Claus Sørensens Gruppen. Klubben manglede forstærkninger, så den lokale erhvervsgigant lagde fem millioner kroner til at hente spillere som Vito Mannone, Franz Brorsson, Ante Erceg og Søren Reese.

De penge kunne klubben have tjent ind igen i denne uge, hvis bare Martin Braithwaite stod foran et skifte til en anden klub end FC Barcelona. Helt konkret går Esbjerg glip af mellem 5 og 5,6 millioner kroner, mens også FC Midtjylland, serieklubben SGI og franske Toulouse går glip af mindre beløb.

Læs også:Avis: Martin Braithwaite får til 2023 i FC Barcelona

Forklaringen er denne:

FIFA har et system for de såkaldte solidaritetspenge. Det sikrer klubber, der har uddannet spillere, en del af transfersummerne, når spillerne bliver handlet. I alt fem procent af transfersummen skal fordeles mellem de klubber, som spillerne repræsenterede mellem deres 12. og 23. fødselsdag.

Problemet for de danske klubber er, at det kun gælder, når den handlede spiller skifter fra ét land til et andet. Og da Braithwaite står til et skifte mellem to spanske klubber, fra Leganés til Barcelona, falder der ikke en øre af.

Det er ellers ikke småpenge, Martin Braithwaite ville have indbragt. Ifølge BT indfrier Barcelona frikøbsklausulen i danskerens kontrakt med Leganés på 135 millioner kroner. Det samme skriver avisen Sport. Andre spanske medier nævner 20 millioner euro, altså omkring 150 millioner kroner.

Læs også:Sensationelt skifte på vej: Braithwaites agent er i Barcelona

Da Braithwaite tilbragte langt det meste af sin ungdomstid og de første år som senior i EfB, ville det ifølge tipsbladet.dk's beregninger have indbragt klubben mellem 5 og 5,6 millioner kroner, alt efter hvilken frikøbsklausul man regner ud fra.

FC Midtjylland ville have modtaget mellem 337.500 og 375.000 kroner, SGI mellem 675.000 og 750.000 kroner, og Toulouse ligeledes mellem 75.000 og 750.000 kroner.

I Esbjerg vil administrerende direktør Brian Knudsen dog ikke hænge med næbbet over de missede millioner.

- Vi er ikke ærgerlige, når reglerne er, som de er. Vi ville selvfølgelig glæde os over det, hvis det havde været over en landegrænse, men vi er slet ikke utilfredse. Vi glæder os på hans og dansk fodbolds vegne, siger Knudsen til tipsbladet.dk.

- Vi er stolte over, at vi har været med til at udvikle en spiller til allerhøjeste niveau, selv om det er ved at være nogle år, siden han spillede her. Kommer han til Barcelona, er det endnu et godt navn til referencelisten.

Til gengæld har klubberne tidligere tjent millioner på Braithwaites klubskifter. Ifølge JydskeVestkysten indbragte det eksempelvis EfB omkring 3,1 millioner kroner i solidaritetspenge, da Toulouse solgte spilleren til Middlesbrough for 75 millioner kroner i 2017. 

Derudover kostede han omkring 40 millioner, da Leganés købte ham i Middlesbrough i sommer, hvorfor han altså indbragte sine tidligere klubber omkring det halve af beløbet fra 2017.

Læs også:Barcelona har fået grønt lys til transfer

Læs også:Spansk avis: Barcelona kigger på Braithwaite som Dembélé-afløser

Læs også:Uheldig Barca-kant kan være ude resten af sæsonen

---------------------------

Se Brøndby IF - FC Midtjylland og Randers FC - SønderjyskE på Dplay - spotpris til tipsbladet.dk-læsere. SE MERE HER.

Superliga

Mere Superliga

Fokus