Video : Tipsbladet
Landshold

Efter banner-ballade: Nu svarer DBU-formand

Flag og bannere fjernes, hvis de er diskriminerende. Og sådan bør det også være, lyder det fra DBU-formand.

Det skabte røre, da en dansk tilskuer fik fjernet sit banner under Danmarks VM-kvalifikationskamp mod Østrig tirsdag aften i Parken.

Banneret opfordrede til at boykotte VM i Qatar, og det blev vurderet til at være et politisk budskab i strid med reglerne hos Det Internationale Fodboldforbund (Fifa).

DBU har bekræftet episoden, og formand Jesper Møller vil gerne tage debatten om flag og bannere på stadion.

- Hvis budskaberne på de flag, der er på stadion, er i strid med gældende regler, så bliver de fjernet. Så hvis vi skal have ændret på det, så skal vi jo have ændret reglerne.

- Det skal være positive budskaber, for ellers får vi øjeblikkeligt nogle politiske diskussioner. Dem kan jeg sige, at vi har blandt andet i forhold til Polen og Ungarn, med hvad der opfattes racistisk.

- Så der er jo en ligestilling i forhold til de regler, der gælder, siger Jesper Møller.

Han mener generelt, at DBU fører en kritisk dialog omkring Qatar. Sammen med andre europæiske lande forsøger man at påvirke og forbedre menneskerettighederne i Qatar.

- Vi forsøger at skaffe større opbakning i Uefa-regi fra medlemslandene til vores holdninger og værdier i forhold til Qatar. Det går i den rigtige retning.

- Jo tættere vi kommer på, at kvalifikationen er overstået, jo flere er der, som gerne vil være en del af den kritiske dialog, vi fører. Det er en positiv udvikling, siger Jesper Møller.

Når fans forsøger sig med kritisk dialog, skal det ske med positive budskaber, der eksempelvis støtter migrantarbejderne i Qatar, lyder det fra DBU-formanden. Ellers kan flag eller bannere risikere at blive fjernet.

- Det kommer an på, hvad der står på det pågældende flag.

- Jeg er ret sikker på, at det her med antidiskrimination er den vej, vi gerne vil gå. Den gælder også for os i Danmark. Så vi er nødt til at følge de regler, der er.

- Det er ikke mig, der fortolker bestemmelserne. Det er et disciplinært system. Hvis de vurderer, at det er en overskridelse af regelsættet, så skal flaget fjernes. Det er ikke noget, vi afgør, siger Jesper Møller.

Formanden har også en personlig holdning, han vil ud med.

- Jeg er advokat, og for min skyld må man sige alt, hvad man vil. Bare man er klar til at tage konsekvensen af det. Men jeg bryder mig generelt ikke om, at man udtrykker sig diskriminerende.

- Jeg vil hellere have, at man udtrykker sig positivt - altså for menneskerettigheder. Ellers ved jeg, at jeg kommer til at have diskussionen med nogle af mine kolleger internationalt, som er af den opfattelse, at vi sætter barren meget højt, og måske også højere end reglerne tillader, siger han.

Jesper Møller vil ikke vurdere det konkrete budskab på tirsdagens fjernede banner om at boykotte Qatar.

- Jeg vil gerne have, at man udtrykker sig positivt i stedet for at være negativ og derved risikerer at komme til at fremstå på en diskriminerende måde.

- Det kan formuleres på mange måde. Men det er vigtigt, at vi ikke kommer ud i en diskussion, om de regler, vi har, er rigtige og gode nok. Det er vigtigt, at vi har nultolerance over for diskrimination, siger Jesper Møller.

/ritzau/