• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Torsten Kjems Hansen

Det lærte vi af Superligaen: Kontroversielle domme - vi venter på VAR

Foto: Lars Rønbøg / Getty Images

Tipsbladet.dk zoomer ind på 15. spillerunde i Superligaen.

Af Torsten Kjems Hansen

15. spillerunde har afviklet seks af de syv kampe, og allerede inden mandagskampen mellem Silkeborg IF og Brøndby IF kan der trækkes visse pointer ud af Superligaen.

Her er nogle af de ting, vi lærte af weekendens kampe.

AGF viser taktisk stor styrke 
AGF viste stor styrke, da holdet søndag snuppede alle tre point på en af ligaens sværeste udebaner hos FC Nordsjælland i Farum.

FC Nordsjælland var inden opgøret ubesejret i sæsonen på eget kunstgræs, men Aarhus-holdet, der kom med tre nederlag i træk i ligaen, viste sig som det bedste hold - både når det kom til at skabe kampe og ikke mindst i forhold til at lukke modstanderen ned. 

FC Nordsjælland er normalt garant for god offensiv bold på hjemmebane, men AGF-træner David Nielsen lykkedes nærmest perfekt med igennem hele kampen at gøre livet surt for FCN-spillerne. 

AGF stod i perioder lavt og gjorde det mere end svært for FCN-boldspillerne at finde rummet til at komme til chancer og i andre perioder, lå presset højere, hvilket var med til at stresse hjemmeholdet, der kampen igennem forgæves forsøgte at finde et modtræk. 

Heldet tilsmilede så AGF i den kampafgørende situation, hvor Bundu blev nedlagt på kanten af feltet, men set over de 90 minutter var det bestemt ikke ufortjent, at de tre point tilfaldt aarhusianerne, der skabte klart mest og taktisk var dygtigst. 

Læs også:Overblik: Sådan ser slutspillet i Superligaen ud

Samlet set er det en stor sejr for AGF og ikke blot vigtig i forhold til top 6-striden. Men at AGF'erne i samtlige 90 minutter lykkedes med at holde den ganske stramme taktik og rejse hjem med tre point efter en periode, hvor striben af nederlag var begyndt at skabe rynker - det er stærkt. 

Mens vi venter på VAR
I Premier League er et af de tilbagevendende debat-emner runde for runde, om VAR gør noget godt eller skidt for fodbolden. En debat man med rette kan skæve til som Superligafan. VAR kommer som bekendt til Superligaen fra sæsonen 2020/21. hvilket nogen glæder sig til, mens andre frygter det. 

Den tid, den debat. 

Men faktum er, at de danske Superliga-dommere kommer mere og mere i fokus herhjemme, hvor deres domme og beslutninger bliver smidt under luppen og ikke mindst diskuteret heftigt - stort set efter hver eneste runde. 

Denne runde er ingen undtagelse, hvor to straffesparks-kendelser denne gang har stjålet fokus. Den første i Parken, hvor Peter Kjærsgaard tildelte FC København straffesparket for "hands" i en situation, hvor det var mere end svært at se bolden ramme en hånd eller arm. Uden tvivl en situation, der ville blive set igennem af VAR. 

Tilsvarende ville AGF's tilkendte straffespark i 1-0-sejren ude over FC Nordsjælland også have fået et ekstra kig fra video-systemet, da hjemmeholdets Abdul Mumin gik i ryggen på Mustapha Bundu. Dels ville kendelsen blive vurderet i forhold til, om der var en forseelese og dels ville det blive tjekket, om det skete i eller uden for feltet. 

Begge rundens tilfælde var af ganske afgørende betydning for kampens udfald, hvilket naturligvis gør dommer-debatten berettiget.
Indtil videre venter vi videre på VAR - men når systemet tjekker ind i Danmark vil dommer-debatten med stor sandsynlighed blive afløst af teknikkens gode og dårlige sider. 

Læs også:AGF-træner ovenpå sejr i Farum: Det var virkelig godt udført

OB skal i top 6
Det er fortsat uhyre tæt i spillet om top 6, men med en 2-1-sejr hjemme over Hobro sætter OB en streg under, at kvaliteten bestemt er der til at snuppe en af de fire pladser under de to tophold fra Midtjylland og København. 

OB er indtil videre det eneste hold, der har vundet over netop FC Midtjylland, og med sejre i aftes, er det nu blevet til fire sejre i de seneste fem spillerunder. Kun en svipser ude mod AaB ødelægger den perfekte stime. Til gengæld kan OB'erne glæde sig over at råde over en af ligaens aktuelt bedste offensiver med en skarp Bashkim Kadrii og en varm Sander Svendsen. 

Do to fik sammen med resten af de offensive kræfter sat Hobro under et solidt tryk i kampens første halve time, hvor sejren da også blev grundlagt. 
OB ligner bestemt et hold, der skal med i slutspillet, og selv om meget endnu kan ændre sig i grundspillets sidste 11 runder, peger pilen klart i den rette retning.

OB-træner Jacob Michelsen er da også fortrøstningsfuld i forhold til igen at være med blandt de øverste seks, for i følge hans hovedregning skal der mindst 39 point til for at hente en af de eftertragtede pladser. OB står efter 15 runder på 26 point, og med 13 point i de kommende 11 kampe virker mere end sandsynligt. 

Læs også:Nedtrykt Sabbi: Altid frustrerende at tabe

Læs også:AGF-profil med kontraktudløb: Bolden ligger hos klubben

Læs også:David Nielsen om bemærkelsesværdige stimer: Tilfældigt

Superliga

Mere Superliga

Fokus