• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Torsten Kjems Hansen

Det lærte vi af Superligaen: Omdiskuteret målspark og kyniske FCM

Tipsbladet.dk ser nærmere på nogle af de svar, sæsonens fjerde spillerunde i Superligaen gav.

Af Torsten Kjems Hansen

Fjerde runde i Superligaen er næsten færdigspillet efter weekendens seks kampe. 

Topholdene FC København og FC Midtjylland holder fortsat maksimumpoint efter nye sejre, mens Brøndby overraskende tabte hjemme til AC Horsens, der stjal opmærksomheden for mere end kun sejren.

Vi ser her nærmere på nogle af de ting, vi blev klogere på i fjerde runde, der i skrivende stund fortsat mangler at få afviklet mandagens opgør mellem Lyngby BK og AGF. 

Hobro viser tænder og kvalitet
At FC København og FC Midtjylland efter fire kampe står som ubesejret i Superligaen er ikke noget, der kan trække de største overskrifter. Men at de to guld-kandidater har følgeskab af Hobro IK i netop den statistik, er næppe noget ret mange havde turdet spå forud for sæsonen.

Tre uafgjorte mod AGF, Esbjerg fB og Randers FC var status efter de tre første spillerunder, men fredag aften blev den første sejr så sikret over Silkeborg IF, der er eneste hold uden point i rækken.

Med sejren står Hobro IK nu med seks point i hånden i en sæson, hvor det som bekendt er tre direkte nedrykkere. Mange har inden sæsonen peget på Hobro IK som klar kandidat til at skulle kæmpe for overlevelsen i ligaen, men den stærke start på sæsonen må have givet holdet og staben omkring en ganske solid tro på et flot 2019/20, hvor nedrykning slet ikke skal blive et tema.

AC Horsens udnyttede regel, der snart forbydes
AC Horsens vandt overraskende med 2-1 på Brøndby Stadion, hvilket i sig selv var ganske opsigtsvækkende. Men undervejs i kampen stjal Bo Henriksens tropper også billedet på anden vis. Nemlig da de på speciel vis gjorde brug af en regel om, at det er tilladt at lave et såkaldt kort målspark, hvor den modtagende spiller må befinde sig i straffesparksfeltet. 

For hver eneste gang, at AC Horsens fik tildelt et af slagsen blev det eksekveret ved, at målmand Michael Lansing "chippede" bolden op til forsvarsspillet Sivert Heltne Nilsen, der fra kort afstand headede bolden tilbage til målmanden, der dermed kunne sparke bolden med et udspark og på den vis vinde ekstra meter.

Brøndbys fans brokkede sig undervejs højlydt over gæsternes finte, men som reglerne er lige nu, er den alternative løsning lovlig. Der er dog bred enighed om, at det formentlig hurtigt vil blive ændret, da regel-ændringen omkring, at en spiller må befinde sig i feltet, ikke er blevet vedtaget for at den alternative "chippe-løsning" skal benyttes. 

Både dommer i søndagens opgør på Brøndby Stadion, Anders Poulsen, og andre lægger op til, at løsningen meget vel kan være gjort forbudt inden den kommende spillerunde bliver sat i gang.

Bo Henriksen forklarer, hvorfor løsningen blev benyttet:
- Vi kommer en smule længere frem. De kan ikke lukke os ned ved målspark. Og det vil sige, at vi også kan have en mulighed for at spille os ud af deres pres eller vinde andenbolden og spille derfra, så det blev nemmere for os. Hvis den (reglen, red) bliver lavet om i morgen, så var det måske det første og eneste mål, der blev lavet efter den målmandsregel. 

AC Horsens mål til 1-0-føringen kom netop efter et langt udspark fra Michael Lansing. 

Kyniske FC Midtjylland ryster ikke på hånden
Fire kampe, fire sejre, fire gange med et overskydende mål - og tre gange afgørende scoringer i 88. minut eller senere. De ryster ikke på hånden i FC Midtjylland. Eller i hvert fald har midtjyderne bevist, at fodboldkampe skal spilles til sidste fløjt. 

Da FC Midtjylland med en mand i undertal søndag vandt 1-0 hjemme over AaB skulle man helt frem til 89. minut, før den forløsende scoring sikrede endnu en sejr og dermed en perfekt sæsonstart med maksimumpoint. 

Sejren var samlet set ganske fortjent, men igen måtte FC Midtjylland grave efter scoringen uhyre tæt på sidste fløjt - som det også var tilfældet mod AGF og FC Nordsjælland. Og så oven i købet i en kamp, hvor AaB brændte straffespark og hvor forsvarsprofilen Erik Sviatchenko blev udvist efter to gule kort i starten af 2. halvleg.

FC Midtjylland kan bryste sig af kun at have lukket et eneste mål ind i de fire første runder - nummer to på listen har lukket fire ind. Men imens forsvaret ser ganske stærkt og solidt ud, mangler den rette skarphed endnu i den forreste kæde, hvor Paul Onuachu bliver holdt ude på grund af et formentlig snarligt salg. 

Fem mål har FCM således blot scoret, hvilket er færrest af alle de ni øverste hold i tabellen. 

Men så længe forsvaret holder stand og afviser stort set al modstand, så er et mål nok.

Superliga

Mere Superliga

Fokus