• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Ole Hoffskov

Tidligere EfB-keeper pillede pynten af United: Jeg blev sgu lidt stolt

Martin Dubravka er gået fra Superliga-reserve til Premier League-spiller på halvandet år. Det gør hans tidligere målmandstræner i Esbjerg fB, Lars Winde, glad og stolt.

Af Ole Hoffskov

Den 29. maj 2016 sad Martin Dubravka på bænken i alle 90 minutter, da Esbjerg fB tabte 1-3 til Randers FC i Superligaen. Det var sidste gang, slovakken var udtaget til en kamp for vestjyderne, og på det tidspunkt havde han været bænket i 17 kampe i træk.

Den 11. februar 2018 stod Martin Dubravka i målet for Newcastle United i Premier League-opgøret mod Manchester United, og den tidligere Esbjerg-keeper gjorde det forrygende i opgøret, som The Magpies vandt 1-0. 

Ja, det er på mange måder et fuldstændig vanvittigt kvantespring, Martin Dubravkas karriere har taget, siden han forlod Esbjerg i sommeren 2016. Fra at være bænkevarmer i Superligaen er han nu førstekeeper i Premier League. På transfervinduets sidste åbningsdag lejede Newcastle United Dubravka i Sparta Prag.

At det er gået, som det er, får selv nordjyden Lars Winde til at medgive, at det kunne have været værre. Winde var målmandstræner for Martin Dubravka i Esbjerg fB og har bevaret et tæt forhold til den nyslåede Premier League-stjerne.

- Jeg skrev til ham før og efter kampen mod Manchester United – ja, jeg skrev sgu sågar også til ham under kampen. Da han reddede en en-mod-en-situation, skrev jeg ”well done” efterfulgt af en smiley. Der tænkte jeg for alvor tilbage på vores timer sammen på træningsbanen, selv om jeg ingenlunde skal tage æren for noget som helst, siger Lars Winde til tipsbladet.dk.

Det var den franske superstjerne Anthony Martial, der tabte den direkte duel med Martin Dubravka, men da slovakken kom til Esbjerg fB, var det næsten altid ham, der trak det korteste strå i sådanne situationer.

- Hans helt store svaghed var en-mod-en-situationerne. Han kom bare løbende ud mod modstanderen uden at gøre sig bred eller få lukket af, så det arbejdede vi meget på. Mod Manchester United havde han så lige præics en redning, hvor han kom godt ud af målet og fik gjort sig bred. Der blev jeg sgu lidt stolt, må jeg indrømme, lyder det fra Lars Winde.

Det er med stor glæde, at Esbjerg fB's målmandstræner tænker tilbage på samarbejdet med Martin Dubravka.

- Han kom til klubben, mens vi var på træningslejr i Tyrkiet, og han gjorde en rigtig fin entré. Det var en glad fyr, og han var selv opsøgende i forhold til at lære folk at kende, så han fandt lynhurtigt en plads i truppen, siger Winde og tilføjer:

- Han er en typisk østeuropæer, og det fornemmede man meget hurtigt. Som så mange andre østeuropæere havde Martin ikke så meget, så han var klar til at give sin højre arm for at få succes. Hans store drøm var at komme til Premier League, og han trænede som en gal for at blive bedre og for at opnå sin drøm. Jeg har de bedste minder fra samarbejdet med Martin, og vi var rent ud sagt pisse glade for ham i Esbjerg fB.

- Han startede som lyn og torden. Mod Manchester United i søndags havde han en fantastisk redning i overtiden, og han havde to lignende i en kamp mod FC Nordsjælland. Han har altid haft nogle sindssygt gode reflekser.

Ifølge Lars Winde fik Martin Dubravka et helt forkert stempel klistret på sig i dansk fodbold. Det skyldtes en kæmpe blunder i en kamp mod Randers FC skærtorsdag i 2014. Esbjerg-keeperen mistede bolden til Ronnie Schwartz i en helt upresset situation, og det kostede et mål.

- Det var en god målmand, vi fik, og han er kun blevet bedre og bedre. Sådan er det med målmænd. Han blev stemplet herhjemme som dårlig med fødderne, fordi han lavede en stor fejl mod Randers, men det var simpelthen unfair, for Martin var god med bolden allerede dengang. Den ene fejl satte ham i bås. Jeg har jo også noteret mig, at Rafael Benitez blandt andet har udtalt, at det er vigtigt, man er dygtig med fødderne, hvis man skal være målmand i Newcastle, bedyrer Lars Winde.

Hånden på hjertet - havde du nogensinde drømt om, at Martin skulle ende i Premier League?

- Jeg ved ikke, om jeg troede på det, men jeg håbede det da. Det var jo hans store drøm. Han har en god mentalitet og har taget nogle kloge beslutninger. Efter opholdet hos os vendte han hjem til Slovan Liberec, hvorefter han blev solgt til Sparta Prag, som måske er den største klub i Tjekkiet. Her mistede han pladsen på et tidspunkt, men kæmpede sig tilbage, og nu står han i Premier League. Det er flot, siger Winde.

Han mener, at især to kampe var med til at besegle Martin Dubravkas skæbne. Det var to landskampe for Slovakiet sidste år.

- Han stod to fantastiske kampe mod Skotland og England i foråret, og der er ingen tvivl om, at de kampe for alvor rykkede noget for ham. Sådan er det nogle gange – der handler det bare om at stå godt i de rigtige kampe, slutter Lars Winde.

Slovaket tabte begge kampe, men i sin Premier League-debut vandt Martin Dubravka altså. Nu skal det blive spændende at se, hvad fremtiden bringer for den tidligere Esbjerg-keeper, der har taget fusen på det fleste.

Newcastle United har i første omgang lejet Martin Dubravka for resten af indeværende sæson. 

Se højdepunkter fra Martin Dubravkas Newcastle-debut mod Manchester United i videoen i toppen af artiklen.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.

Superliga

Mere Superliga

Fokus