• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Torsten Kjems Hansen

Efter bøde: Dommerteam hørte ikke Brøndby-fans' homofobiske sang

Efter bøde: Dommerteam hørte ikke Brøndby-fans' homofobiske sang
Foto: Getty Images

Sagen om Brøndby-fansenes homofobiske sang og hilsen til FC KØbenhavns Viktor Fischer er taget op af Fodboldens Disciplinærinstans udelukkende på baggrund af tv-optagelserne.

Af Torsten Kjems Hansen

Efter mandagens Superliga-kamp mellem FC Nordsjælland og Brøndby sendte en gruppe Brøndby-fans en klar hilsen til FC Københavns Viktor Fischer, der dagen forinden havde gjort opmærksom på en gruppe OB-fans homofobiske tilråb og sange under kampen mellem FC København og OB.

Brøndby-fansene sang ”Viktor Fischer han er gay, allez allez”.

Læs også: OB og Brøndby får bøder for homofobiske tilråb

I flere medier har det været skrevet, at PAN Idræt har meldt både sagen fra OB og fra Farum til Fodboldens Disciplinærinstans, og instansen melder nu, at sagen er taget op af egen drift på baggrund af de tv-billeder, der tydeligt dokumenterede Brøndby-fansenes ytringer og som nu altså har ført til en bøde på 25.000 kroner til Brøndby IF. 

Dommer Mads Kristoffer Kristoffersen og hans team er blevet hørt i sagen, men ingen fra dommer-teamet hørte Brøndby-fansenes sang, der først blev sunget efter kampens afvikling. 

I redegørelsen fra Mads Kristoffer Kristoffersen fremgår det:

- At dommer Mads-Kristoffer Kristoffersen har været i kontakt med sine linjedommere, 4. dommeren samt dommerudvikleren. At ingen af de ovennævnte har bemærket de tilråb, som er beskrevet i dagspressen.

Også Brøndby IF er blevet hørt i sagen, og Superliga-klubben lægger her vægt på, at man som klub meget hurtigt var ude og tage afstand fra fansenes homofobiske ytringer. 

Blandt andet hedder det i redegørelse fra Brøndby IF:

- At stadion godt 10 minutter efter kampens afslutning var blevet tømt for tilskuere med undtagelse af en gruppe fans i udebaneafsnittet. At de fans der var blevet tilbage så småt var begyndt at forlade stadion, men på vej ud begynder enkelte at synge en sang som de andre fans tilslutter sig og synger med på i omkring et minut.

- At det der bliver sunget er ”Viktor Fischer er gay”.

- At dette skete som optakt til den kommende rundes derby.

- At Brøndby IF, da de bliver gjort bekendte med episoden i minutterne efter den har fundet sted, straks udarbejder en artikel på sin hjemmeside og på Twitter hvor Brøndby IF som klub tager afstand fra episoden. 

- At det fremgår af publiceringstidspunktet at der kun går 30 minutter fra episoden har fundet sted til Brøndby IF har fået bekræftet episoden og publiceret sin kraftige afstandtagen.

- At Brøndby IF’s næstformand efterfølgende går ud i diverse medier og tager kraftig afstand fra episoden.

- At Brøndby IF ligeledes indgår i en aktiv dialog med Divisionsforeningen og de øvrige Superliga-klubber om en fælles anti-homofobi udmelding i forbindelse med den kommende runde i Superligaen.

- At Brøndby IF i dagene efter episoden ligeledes har indgået i en tæt dialog med klubbens officielle fangrupper og aktive fans om hvordan Brøndby IF som klub står for og opfordrer til diversitet og rummelighed.

- At den pågældende sang og lignende sange er et historisk levn som i årtier har levet på tribunerne i dansk fodbold og til det danske landsholds kampe i ind- og udland.

- At forskellige fodboldspillere og fangrupper har været mål for disse typer af sange.

- At denne slags sange er blevet sunget igennem de sidste årtier på de danske stadions uden at det har vakt genlyd i fanmiljøet, i medierne eller blandt politikere.

- At med den store fokus på homofobi der opstod i kølvandet på kampen mellem OB og FC København, så vil Brøndby IF fortsætte dialogen med sine fans om inkluderende og rummelig adfærd, samt opfordre til at alle aktører i dansk fodbold og andre idrætsgrene gør det samme, så den positive fankultur i fællesskab kan fremmes.