• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Esbjerg reddede Joni Kaukos karriere: Det var som at vinde i lotteriet

Foto: Anita Graversen/Getty Images

Joni Kaukos karriere var på vej i den gale retning, inden han kom til Esbjerg fB i fjor. Siden har han markeret sig som Superliga-profil, genvundet sin plads på Finlands landshold og været med til at spille landet til EM for første gang i historien.

Af Anders Dehn

Da Joni Kauko skiftede til Esbjerg fB i sommeren 2018, havde han mistet sin plads på Finlands landshold. 25 minutter i en ligalandsholdskamp var det eneste, han havde spillet i to år, og han havde end ikke været udtaget i halvanden sæson.

Finnen var også gledet ud af holdet i sin sidste sæson i Randers FC, og vestjyske fodboldiagttagere spurgte sig selv og hinanden om, hvorvidt Kauko nu var manden, der kunne holde oprykkerne EfB i Superligaen.

Det var han.

Han blev delt topscorer på sit hold i bronzesæsonen, han vandt sin plads på Finlands landshold tilbage, og i den netop overståede landskampspause kvalificerede landet sig til sin første slutrunde i historien. Så selv om Esbjerg ligger i bunden i denne sæson, kunne Kaukos individuelle karriere ikke have udviklet sig bedre.

- Når man ikke gør det godt i sin klub, er det svært at gøre det godt på landsholdet. Hvis jeg ser med trænerens øjne, forstår jeg godt, at han ikke valgte mig, når jeg ikke spillede i Randers. Der er stor konkurrence på landsholdet og mange gode spillere, så jeg forstår det fuldstændig. Men jeg er også virkelig glad for…, siger Kauko, holder en kort tænkepause og fortsætter så:

- Da jeg kom til Esbjerg, reddede det min karriere. Jeg var på vej nedad i et par år før det og havde brug for en ny retning i min karrieren. Det var nærmest som at vinde i lotteriet. Jeg kom til Esbjerg, og alt gik bare så godt med den nye position på banen, den nye træner og spillestilen. Det reddede også mig som fodboldspiller.

Læs også:Superliga-profiler tæt på historisk EM: Jeg begyndte at tænke "fucking h...

Joni Kauko spillede Finlands sidste fem kampe i EM-kvalifikationen og desuden fire i Nations League i efteråret 2018.

- Da jeg var i Randers, var jeg nogle gange på landshold, andre gange ikke, men jeg var altid backup, ikke første-, anden- eller måske tredjevalg. Det er forandret nu, hvor jeg gør det godt for klubben. Der er stadig konkurrence, og man kan ikke sige, hvem der er førstevalg, men jeg ved, at jeg er der og konkurrerer om spilletiden. Det er ret crazy, siger den finske profil til tipsbladet.dk.

Da han var i Randers FC, spillede han mest på den defensive midtbane. En enkelt gang placerede Ricardo Moniz ham endda i midterforsvaret, fordi holdet var ramt af afbud. Men i Esbjerg har Kauko spillet som boks-til-boks-spiller på midtbanen og været ham, der skulle komme ind i feltet og score mål. Under Lars Olsen har han endda spillet en slags hængende angriber.

- Når man bliver ældre, rykker man normalt tilbage på banen. Fra midtbanen til forvaret. Men jeg bevæger mig i den anden retning. Så det er ret mærkeligt, siger Kauko.

- Jeg er ikke angriber, det er helt sikkert. Men selv når jeg har spillet som defensiv midtbane, har jeg scoret nogle mål, måske tre-fire pr. sæson. Jeg ved, at jeg kan score mål. Min kropstype gør bare, at folk ser man som defensiv midtbane, den stærke fyr, der beskytter forsvaret.

Derfor var Joni Kauko glad, da han kom til Esbjerg, og John Lammers så noget i ham. Det virkede. Syv mål i seneste Superliga-sæson taler sit eget sprog. 

Læs også:Optakt: Silkeborg IF - Esbjerg fB

Kauko har dog haft sværere ved at tilpasse sig Lars Olsens 4-4-2, hvor han dels har spillet som hængende angriber, dels venstre kant.

- I øjeblikket spiller vi et andet system. Vi har ikke en offensiv mitdbane, men to midtbanepsillere og to angribere. Det er svært at placere mig der, for jeg er ikke angriber, og træneren vil gerne have mig til at være både i angrebet og forsvaret. Så det er svært i øjeblikket at finde pladsen. Men jeg spiller, hvor træneren placerer mig, og så giver jeg mine ideer til ham, og så må vi se, hvad vi kommer op med, siger Kauko.

Passer systemet ikke til dig?

- Hvis jeg ser på mig selv som spiller, er det fra sidste sæson (4-3-3, red.) perfekt for mig. Jeg kunne løbe fra boks til boks, hjælpe forsvaret og hjælpe angriberen. Jeg kan gøre begge dele, siger han.

- Men vi er alle professionelle, og jeg har spillet som offensiv midtbane i lang tid. Det er ikke så stor en sag, om jeg spiller som angriber, offensiv midtbane eller hængende angriber. Det handler om at tilpasse sig systemet. Det skal alle, og måske tager det en kamp, måske to, men på et tidspunkt skal det nok lykkes.

For Joni Kauko og Esbjerg fB's perspektiv skal det gerne lykkes snart, da holdet møder bundproppen Silkeborg IF på søndag.

Læs også:35-årig anfører drømmer om EM: Det skal nok til at gå lidt bedre i EfB

Læs også:EfB-træner er væk i halvanden uge: Kunne godt have brugt tiden på træningsbanen

Læs også:Tim Sparv før skæbnekampe: Vi er lidt for hysteriske i Finland lige nu

Superliga

Mere Superliga

Fokus