• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

FCM-stjerne får pris i Finland: Har bygget kunstgræsbaner til skolebørn

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

FC Midtjyllands finske landsholdsspiller, Tim Sparv, har gennem flere år advokereret for, at børn skal være aktive, og nu er han også blevet belønnet for sit arbejde uden for banen, hvor han blandt andet har været med til at bygge kunstgræsbaner.

Af Kenneth Jensen

Det er ikke nogen stor pris. Det skynder finske Tim Sparv fra FC Midtjylland at slå fast, men han er beskeden, for en pris er trods alt en pris. Og den pris, Tim Sparv har vundet, han har fået for at gøre noget godt for andre.

FC Midtjyllands 32-årige midtbanespilller er en af Finlands største fodboldstjerner, og han er anfører for landsholdet, der er snublende tæt på at kvalificere sig til sin første slutrunde nogensinde. Men det er ikke kun på banen, at FCM-stjernen går forrest - det gør han også uden for banen.

Og det er Tim Sparv altså blevet belønnet for nu.

Han er finne, men er en del af det mindretal i Finland, der har svensk som modersmål. Og Svensk Ungdom - der er et finsk ungdomsparti - har givet FC Midtjylland-profilen "Svenska natten"-udmærkelsen. Den har han fået for sit langvarige arbejde med at fremme hobby- og sportsmulighederne for unge i Svenskfinland. Det skriver Svensk Ungdom på sin hjemmeside.

Tim Sparv er stolt over at modtage prisen.

- Det er dejligt, når man udmærkes for noget, man gør uden for fodboldspillet, og det er for mit engagement med at få unge til at bevæge sig lidt mere. At komme væk fra en laptop og telefonen. Jeg har bygget to kunstgræsbaner hjemme i Finland. Den ene er uden for min skole i Oravais, og den anden er uden for en skole i Vaasa. I fremtiden kommer jeg også til at bygge flere, for når man har pauser i skolen, skal man i skolemiljøet og bevæge sig og lege. Det har været vigtigt for mig.

- Jeg har også været med i en kampagne for at få børn til at læse mere, for det giver så meget med sprog og kommunikation. Og prisen var altså for at engagere mig (uden for fodbolden, red.) og for at anvende min platform og min stemme til at påvirke samfundet. Altså en pris for at gøre noget, siger Tim Sparv til tipsbladet.dk.

Men hvorfor er det overhovedet vigtigt for fodboldspilleren Tim Sparv at gøre noget uden for banen?

- Jeg ved ikke, om det har noget med alderen at gøre. Som ung var man meget fokuseret på sig selv, sin egen udvikling og var lidt selvisk, men når man bliver ældre, vil man gerne give tilbage, og det her er så min måde. De smil og den følelse, man kan se i børnenes ansigt, når man har givet dem en ny kunstgræsbane, husker man for livet. Jeg får så mange ting tilbage ved at give til dem, så det har været stort. Og kan man bruge sin stemme og sin platform til at påvirke samfundet, synes jeg, man skal gøre det. Man har jo en vis magt som professionel fodboldspiller, og siger man noget, lytter folk.

Sparv er en spiller, som der bliver set op til i Finland. Han er et stort navn, der har spillet på gode adresser i udlandet, har mange kampe på landsholdet. Og som anfører for Finland landshold forventes der, at Sparv leder. Men det er alt sammen på banen.

Han håber dog på at kunne give endnu mere tilbage uden for banen.

- Den første bane betalte jeg næsten alt selv. Det var dyrt. Men jo ældre, jeg bliver, og på grund af den status, jeg har, har jeg samarbejdspartnere, der vil være med i det her projekt. Så til den anden bane betalte jeg mindre. Det gør også en forskel. Skal jeg ikke betale så meget hver gang, kan jeg også bygge flere, og det er dejligt, at sponsorerne også vil være med, siger Tim Sparv.

Den første kunstgræsbane blev bygget i Oravais, og Tim Sparv fortæller, at det er en mini bane, hvor der er en mur rundt om, så man spiller med bander. Det er også muligt at spille basket på banen.

For Sparv er det vigtigste, at de næste generationer ikke bare sidder og stirrer ind i en skærm, men husker at bevæge sig. Og derfor håber han altså også snart på, at det er muligt at få bygget endnu en kunstgræsbane.

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Esbjerg fB - AaB

Det kan meget vel komme til at handle om nerver, tålmodighed og endnu flere nerver, når Esbjerg fB hjemme møder AaB. Hvem vinder?

Optakt: AGF - Randers FC

Superligaen er endelig på programmet igen, og ingen kampe har vi ventet længere på end denne. Den bliver afgørende for top 6.