• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Ole Hoffskov

FCN-træner vil holde gryden i kog: Ellers grænser det jo til matchfixing

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

FC Nordsjælland er klar til slutspillet, og nu vil Farum-klubben have bronze. Det fastslår cheftræner Flemming Pedersen.

Af Ole Hoffskov

FC Nordsjælland var ude i et neglebidende drama i sidste spillerunde i fjor, hvor Farum-klubben lige akkurat sneg sig med i mesterskabsspillet, fordi holdet var ét mål bedre end konkurrenterne fra AaB. 

På søndag er der ingen grund til at bide negle.

FC Nordsjælland har sikret sig en plads i top seks før den sidste kamp i grundspillet mod topholdet FC Midtjylland, og det giver cheftræner Flemming Pedersen en ro i maven. Han glæder sig over veludført arbejde.

- Det er dejligt og tilfredsstillende, og der ligger faktisk en sjov historie bag, siger FC Nordsjælland-træneren til tipsbladet.dk om den sikrede top seks-placering og uddyber:

- Sidste år satte vi spurten ind, da der manglede ni runder, hvor vi mødte SønderjyskE på udebane og vandt 2-1. I de sidste ni runder fik vi 18 point, og det var så ét mål bedre end AaB.

- I tiendesidste runde i år, inden opgøret mod Randers, talte vi om, at det var på tide at sætte spurten ind; "Lad os gøre det én runde tidligere end i sidste sæson, for så har vi en gratis kamp mod FC Midtjylland i sidste runde"

- Det er så gået lidt over forventning, da vi ikke regnede med at stå med 20 point efter ni kampe, som vi har fået. Vi gik efter de sædvanlige 18, fordi vi regnede med, at 38 point ville være nok til mesterskabsspillet.

Har du overvejet, hvad det kunne blive til, hvis I startede sæsonen noget bedre?

Læs også:FCN-profil kan smutte gratis: Det skal da ærgre én

- Ja, men det er jo ikke, fordi vi starter dårligt, og vi så skal bruge lidt tid. Vi skal altid bruge tid på at få spillet nye ind, sådan vil det være, men det normale er, at vi starter hæderligt, og så speeder vi op i de sidste ni-ti kampe.

Nu er top seks i hus - hvad er ambitionen for resten af sæsonen?

- Vi skal have bronzemedaljer. Det, synes vi selv, er realistisk, og det har vi også meldt ud. Da vi var på træningslejr i Ghana i vinter, blev vi enige om at gå efter tredjepladsen, selv om top seks ikke var sikret på det tidspunkt. Det er også en del af spillernes uddannelse. Mange siger, der ikke er noget pres på FC Nordsjælland, men så må vi lægge noget pres på os selv.

Top seks er formet før sidste spillerunde, med mindre Randers laver et mirakel mod FCK. Var det de seks hold, du på forhånd havde spået?

- Det er jeg ikke sikker på. Jeg ville have peget på OB i top seks, men ellers er det tæt på. Jeg vidste, der ville være de sædvanlige syv-otte klubber, og så havde vi alle regnet med SønderjyskE som outsidere, fordi de har fået nogle erfarne spillere til klubben, som også tidligere har spillet i toppen af Superligaen.

I ved allerede nu, at sæsonen ikke kan ende som en fiasko – ligger der nu en opgave for dig i at motivere spillerne, så det ikke bliver en sovepude?

- Det er sjovt med det der om motivation. Jeg føler ikke, jeg skal motivere spillerne. Vi kan være med til at inspirere dem. Vi fungerer mere som mentorer end som ledere. Min holdning er, at man kun kan demotivere, og hvis spillere ikke præsterer, er det, fordi vi som trænere og ledere er med til at demotivere dem. Det er altid mit udgangspunkt.

- De spillere, der er her og i alle andre klubber, laver det, de allerhelst vil i verden, og alene det er jo en stor motivation. Så jeg ser det fra den helt anden side.

En type som Bo Henriksen vil nok være uenig i den påstand?

- Ja, det ville han nok. Og det er jo også interessant, hvordan man kan angribe tingene forskelligt. Det afspejler nok meget, hvilken type man er, og jeg har stor respekt for Bo og AC Horsens. Bare se på deres seneste to kampe mod FCK og FCM. Det er meget stærkt.

Læs også:Sidste runde i grundspillet: Dette er på spil for Superliga-holdene

Så du køber slet ikke præmissen om, at der kan ske noget mentalt, når man er "home safe"?

- Jo. Det har vi også set med hold, som tidligt er blevet mestre og ikke har noget at spille for til sidst. Så jeg er udmærket klar over den præmis, men jeg gør alt for at arbejde imod den. Hvis det indre drive forsvinder, spiller vi pludselig ikke for at vinde. Så spiller vi måske bare for at få overstået en kamp, og hvad er det for noget? Det er jo på grænsen til matchfixing, hvis jeg skal sætte det lidt på spidsen.

Nu venter et opgør mod FC Midtjylland - hvad bliver det for en kamp?

- Det bliver en voldsom opgave. Kampen er ikke altafgørende for os i forhold til slutspillet, men for begge hold er den meget vigtig. Den skal give et godt afsæt til mesterskabsspillet, og vi skal holde snor i AGF blandt andet. FC Midtjylland skal også i gang efter nederlaget mod AC Horsens, for ellers kan der hurtig komme noget snak i krogene.

Hvordan skal I ryste FCM?

- Vi skal have dem ud at løbe. Hvis vi ender med at løbe efter dem, er de for stærke. AC Horsens satsede meget på dueller, og det kan vi jo ikke. Så vi skal have gode positioner og spille med kvalitet. Kan vi det, får vi dem ud at løbe, og så har vi nogle spillere, der med deres fart kan gøre ondt på dem.

Hvad er dit indtryk af FCM? Har de været et skridt foran alle andre i denne sæson, som tabellen antyder?

- Ja, det har de. Det må man bare sige. De har en enorm stærk defensiv med rutinerede og rolige spillere, og det har givet resten af holdet et stort rygstød, så de kan angribe med flere folk end andre hold i Superligaen. Og så har de spillere med gode individuelle kvaliteter. Det er en virkelig spændende midtbane med Evander og Onyeka og så Anders Dreyer foran, slutter Flemming Pedersen.

Der er kampstart mellem FC Nordsjælland og FC Midtjylland på søndag klokken 17.00 - på samme tid starter alle øvrige kampe også i den sidste spillerunde i grundspillet. 

Læs også:Stort interview med FCN-sportschef: Jeg er fandeme så stolt

Læs også:Rundens Hold i Superligaen - 25. spillerunde

Læs også:Overblik: Sådan ser slutspillet i Superligaen ud