Video : Tipsbladet
Superliga

Kåre Mølbak: Derfor kan der ikke komme flere tilskuere til Superliga

Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut holder fast i, at det er en dårlig idé at lempe på de nuværende restriktioner for tilskuere i Superligaen. Både han og Søren Brostrøm roser de danske klubber for deres håndtering.

Superliga-ordningen, som tillod klubberne i den bedste danske række at lukke flere tusinde tilskuere ind på stadion, er blevet droppet under de nuværende restriktioner. Nu må der kun lukkes 500 personer ind til kampene i Superligaen, og det er medregnet spillere, trænere, sikkerhedsfolk, presse og andre, der har deres faste gang til begivenheden. Det efterlader meget få pladser til fansene, og det belaster klubbernes økonomi. 

Både DBU, Divisionsforeningen og Superliga-klubberne er utilfredse med, at myndighederne har strammet retningslinjerne og droppet den gamle Superliga-ordning. De tre parter har fastslået, at der efter deres overbevisning ikke er evidens for, at kampene under Superliga-ordningen udgjorde en øget smitterisiko, og det er et faktum, at der ikke er registreret et eneste Covid-19-tilfælde i forbindelse med en fodboldkamp.

Ikke desto mindre holder Kåre Mølbak, der er direktør i Statens Serum Institut, fast i, at den nuværende løsning er den rigtige. 

- Det, der ligger til grund, er den erfaring, vi har med store forsamlinger. Jo større forsamlinger, jo større er risikoen for at sprede virus. Så det handler ikke kun om fodboldkampe, men om at mange mennesker er samlet. Til fodbold mødes man på tværs af alder og bekendtskabskredse, så der sker et miks, der indebærer en øget smitterisiko, siger Kåre Mølbak på et pressemøde onsdag. 

Superliga-klubberne har jo styr på registreringen, så hvad baserer du det på?

- Det er baseret på sundhedsfaglig evidens.

Men der er ikke et eneste smittetilfælde, der kan kædes sammen med en kamp i Superligaen?

- Det, tror jeg, er svært at konkludere på den måde. Vi kan ikke redegøre for hvert enkelt tilfælde. Men det er dejligt, så stor ros til arrangørerne.

Opgøret mellem Atalanta og Valencia, som blev spillet, før corona for alvor udviklede sig i Danmark, bliver ofte fremhævet som et eksempel for de nuværende retningslinjer. Hvorfor bruger I en begivenhed fra 19. februar som eksempel?

- Fordi det er et eksempel på, at en stor begivenhed kan aktivere en smitte, slutter Kåre Mølbak.

Også Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, blev spurgt til Superligaen på pressemødet.

Han blev foreholdt, hvordan det kan være, at man må samles flere tusinde mennesker i eksempelvis Tivoli, når der kun må sidde få hundrede til en fodboldkamp på et stort stadion.

- Man skal ikke gå tæt op og ned ad hinanden nogen steder. De billeder, der har været fremme, viser, at der ikke holdes afstand. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at understrege vores opfordring - det vigtigste er, at man holder en til to meters afstand. Det har vi alle en forpligtigelse til at gøre, siger Brostrøm og tilføjer:

- Så er det rigtigt, at der gælder nogle andre restriktioner til eksempelvis Superligaen, og der er jeg meget tilfreds med, at det ser ud til at køre meget fint.

I oppositionen er der bred enighed om, at det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at lukke flere tilskuere på stadion, og derfor har Venstre kaldt kulturminister Joy Mogensen i samråd til en nærmere redegørelse for, hvorfor der ikke lempes på restriktionerne til Superliga-kampene - læs mere om det her.

Læs også:Stort interview før Champions League: Brian Priskes europæiske plan

Læs også:Zorniger tog ved lære i Brøndby: Måske er der noget, der holder dem tilbage

Læs også:Tidligere rygtet til Superligaen: FCM-backs bror er åben for skifte

Læs også:Randers-spiller mistede følelsen i armen under Superliga-kamp

Læs også:Optakt: FC Midtjylland - Atalanta