• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Kent Nielsen gav assistent ren besked: Vi skal kraftedeme ikke indkassere

Kent Nielsen gav assistent ren besked: Vi skal kraftedeme ikke indkassere
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Det handler ikke kun om, hvor mange mål man scorer på dødbolde; det handler lige så meget om, hvor få man kan indkassere. Det bliver nogle gange overset, men i OB fik John Bredal af Kent Nielsen fik besked på, at "Vi skal kraftedeme ikke indkassere."

Af Anders Dehn

Antallet af mål på dødbolde er eksploderet i Superligaen i de seneste år. Fra FC Midtjylland vandt mesterskabet i 2015, til klubben genvandt det i foråret, er stort set alle hold blevet farlige i den del af spillet, men det betyder også, at nogle må indkassere flere scoringer.

Den del får sjældent lige så meget opmærksomhed, men som den tidligere OB-assistent John Bredal påpeger, er det lige så væsentligt som at score. For i sidste ende handler det om at have lave flere mål, end man lukker ind.

Læs også: Solbakken om dødboldsfesten i Superligaen: For meget til min smag

- Jeg er mere interesseret i, hvem der har det største plus på kontoen. Hvis et hold har scoret 14, og der er gået ni ind, har det plus fem på kontoen. Det er vigtigt for mig. Hvis man for eksempel kun har plus to i det, man skal være god til, er det ikke optimalt, siger Bredal til tipsbladet.dk.

Han bruger sit eget arbejde i tre år i OB som eksempel. Her brugte han megen tid på at træne dødbolde med spillerne, men det handlede mest om, at de skulle lære at forsvare sig mod modstandernes. For det var holdet ikke dygtigt nok til tidligere, mente han og cheftræner Kent Nielsen.

- Jeg fik helt legalt udstukket af Kent: "John, du har så og så meget tid, og vi skal kraftedeme ikke indkassere," og så vidste jeg, hvor vi skulle lægge energien, fortæller John Bredal.

- I de tre sæsoner sammen med Kent i OB lykkedes det både i sidste og næstsidste sæson at være det hold, der gik færrest mål ind mod. Men indrømmet: Vi scorede for lidt. Men det var prioriteringen.

Han bakkes op af Glen Riddersholm, der var med til at begynde det store fokus på i FC Midtjylland, og som er fuldstændig enig med Bredal.

- Det nytter ikke, at man scorer 15 mål, hvis man lukker 18 ind. Ellers er det reelt set skønne spildte kræfter, hvis der ikke er plus på kontoen. Det har han ret i. Det defensive er helt afgørende, siger den tidligere mestertræner.

John Bredal, der nu er assistent for Christian Lønstrup i FC Roskilde, laver selv optællinger af, hvor mange mål holdene i Superligaen scorer og indkasserer efter dødbolde. De afviger en anelse fra de tal, vi på tipsbladet.dk bragte forleden i forbindelse med et interview med Ted Knutson, den tidligere FC Midtjylland-analytiker, men det skyldes formentlig, at man kan opgøre dødboldsmål forskelligt.

Hvor lang tid efter sparket eller kastet skal bolden eksempelvis være i spil, før det ikke er en dødbold længere? Tæller man anden-, tredje- og fjerdebolde med? Ifølge Bredal egen optælling fordelt målene sig således i Superligaen i den seneste sæson.

Hold
Scoret 
Indkasseret 
Plus/minus 

FC Midtjylland
29
12
17

AC Horsens
24
16
8

Brøndby IF
18
13
5

FC København
14
13
1

SønderjyskE
13
12
1

AGF
15
15
0

Hobro IK
11
12
-1

Silkeborg IF
12
13
-1

OB
9
11
-2

AaB
12
16
-4

FC Nordsjælland 
12
16
-4

Lyngby BK
10
14
-4

Randers FC
8
13
-5

FC Helsingør
7
21
-14

John Bredal skrev i 2008 P-opgave om dødbolde, og som han selv siger, er der sket meget på området siden dengang. Især de seneste år.

- Et eksempel på, hvor nørdet det er blevet: På min tur rundt i England (tidligere på efteråret, red.) så jeg, at de én ansat udelukkende til standardsituationer i Brentford. I Superligaen er det tit og ofte assistenter, men i Brentford koncentrerer han sig ikke om andet. Jo flere ressourcer man bruger på noget, desto større output kan man håbe på, opsummerer Bredal.

Helt konkret nåede det output i sidste sæson op på 194 mål ifølge hans egen optælling (og 183 ifølge Ted Knutson og hans Statsbomb-firma). Men altså også 194 indkasserede mål.

Dette er tredje del af tipsbladet.dk's tema om dødboldsrevolutionen i Superligaen. Læs de to første dele her og her.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020