Video : Tipsbladet
Superliga

Lyngby-chef forsvarer klubben mod spillerkritik: Ikke overladt til sig selv

Når Mohammed Saeid og Herolind Shala kritiserer Lyngby Boldklub for ikke at tage sig godt nok af de udenlandske spillere, gør de det værre, end det var. Det mener direktør Birger Jørgensen, der dog anerkender, at det er en svær øvelse af integrere udlændinge, især for en lille klub.

Når en klub som Lyngby Boldklub henter udenlandske spillere, er det som oftest med det formål, at de skal være profiler. Men hverken Mohammed Saeid eller Herolind Shala, som kom til klubben i sidste sæson, ramte deres bedste niveau i Superligaen.

Det kan der være mange forklaringer på, og Lyngby som klub havde eksempelvis frygten for konkurs og spillerflugten i januar at kæmpe mod. Men en del af forklaringen er måske også, at de to spillere ikke kunne få deres privatliv til at hænge ret godt sammen, og det skyldes blandt andet, at de ikke blev hjulpet af klubben, mener de.

Den historie kan du læse her.

I Lyngby Boldklub mener de, at klubben gjorde, hvad den kunne, men administrerende direktør Birger Jørgensen erkender, at der er mange hensyn at tage, når man flytter til et nyt land.

- Vi tager selvfølgelig kritikken til os, men det er vigtigt at fastslå, at de her ting har vi ikke været forpligtede til rent kontraktmæssigt. Det handler om den energi, vi som klub lægger i at integrere udenlandske spillere, og der kan vi jo konstatere, at vi ikke har været gode nok i det turbulente forår, vi var igennem i som klub. Det er ærgerligt, for vi synes egentlig, at vi både har kastet tid og ressourcer efter det, siger han til tipsbladet.dk.

Kan du forklare, hvorfor det kan være sværere som klub at få udlændinge integreret end danskere?

- Det er aldrig let at flytte til et nyt land, og som fodboldspiller i en ny klub bliver man jo mødt med nogle høje forventninger om at skulle præstere fra dag ét for at komme ind på holdet. For udlændinge betyder det, at hvis de skal være en succes, så skal de fokusere hundrede procent på fodbolden for at komme bedst muligt i gang.

- I den proces er det svært at overskue, hvordan det lige er med Nem-ID, leasingregler og boligsituationen i Københavnsområdet. Den slags er jo mere hverdagsagtige for danske spillere, og det er i hvert fald en af grundene til at det kan være sværere.

"Det er ikke rigtigt, hvad de siger"
Er det bare sådan, at klubber med begrænsede midler har svært ved at sætte de ekstra penge af, der skal til at hjælpe?

- Det er klart, at man bør sætte ressourcer af til hjælp med integrationen af udlændinge, hvis det er den vej, man vil gå som klub. Men det er en klubbeslutning, hvad man gør, og det er da klart, at vi har gjort os den erfaring, at hvis vi fremover ønsker at hente flere udlændinge ind, så skal vi også have ressourcerne til at hjælpe dem godt i gang.

Kan man vende den om og spørge, om man har råd til at lade være? For hvis udlændinge ikke falder til og af samme årsag ikke præsterer, spilder man vel temmelig mange penge på transfers og lønninger?

Enig. Og derfor skal man selvfølgelig tænke sig om. Det har vi også gjort, og vi er også blevet klogere, særligt gennem vores turbulente forårssæson. Til syvende og sidst er det jo nok kogt ned til, at vi er en talentudviklingsklub, ikke en købeklub. Og derfor har vi ikke den kompetence i huset umiddelbart, og det er der for mig at se ikke noget i vejen med, der hvor vi er i dag.

Lyngby Boldklub har ingen udlændinge i førsteholdstruppen, kun nogle danskere med dobbelt statsborgerskab. Det er ikke en direkte konsekvens af lærdommen fra sidste sæson, men snarere, siger Birger Jørgensen, fordi klubben gerne vil vende tilbage til talentarbejdet som sit fundament.

Han mener dog også, at kritikken fra Saeid og Shala er for hård.

- Jeg ved da, at vores tidligere ledelse gjorde alt, hvad de kunne, og brugte meget tid på at hjælpe med at finde eksempelvis et sted at bo. Så de var ikke hundrede procent overladt til sig selv, lyder det fra direktøren, der selv var talentchef, inden Hellerup Finans måtte sælge klubben til nye investorer i januar.

I gjorde mere for at hjælpe end det indtryk, man får af at høre deres udlægninger?

- Ja, det er jeg ret sikker på. Nu var det min tidligere leder, der tog sig af den opgave, og jeg ved da, at han brugte rigtig meget tid. Men det er da klart, at det kunne være bedre, hvis man havde et helt katalog, hvor man kunne sidde og vælge: "Vi har den og den lejlighed, vi har den og den bil”. Det har vi desværre ikke i Lyngby, og nogle har flere ressourcer end andre, men alle i vores hus gør deres bedste, når man tiltrækker spillere, der ikke lige bor rundt om hjørnet, siger Birger Jørgensen.

- Det er vigtigt både i vores cases og generelt, at hvis man har forpligtet sig til at skaffe en lejlighed og en bil og ikke gør det, så er det noget helt andet. Vi har sagt, at vi vil prøve at stille de ressourcer, vi har, til rådighed, og de gælder også i de her cases med Saeid og Shala.

Både Mohammed Saeid og Herolind Shala forlod Lyngby Boldklub i sommerens transfervindue og vendte hjem til henholdsvis Sverige og Norge.