• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Ørum Andersen

Nicolaj Thomsen: Jeg vil gerne give AaB nogle penge

Nicolaj Thomsen: Jeg vil gerne give AaB nogle penge
Foto: Lars Poulsen / Polfoto

Nicolaj Thomsen kan meget snart være fortid i AaB, da franske Nantes igen er ude efter kantspilleren. Læs her stort interview med AaB-profilen og få hans tanker omkring et skifte.

Af Troels Ørum Andersen
Tipsbladet.dk kunne tirsdag løfte sløret for, at franske Nantes igen er ude efter Nicolaj Thomsen fra AaB. Den franske klub har længe været lune på danskeren og kun kantspillerens dårlige øje kom i tidligere i vejen for et skifte. 

Tipsbladet.dk har fra flere pålidelige kilder i både det franske og nordjyske viden om,  at Nantes og AaB er i konkrete forhandlinger om en transfer for Nicolaj Thomsen, der har kontraktudløb om et år.

Læs også: Afsløring: Fransk klub forhandler om Nicolaj Thomsen

Tipsbladet havde for nyligt en lang snak med netop Nicolaj Thomsen om blandt andet fremtiden og et muligt sommerskifte.

Læs eller genlæs den lange snak med AaB-profilen her:
Bragt i Tipsbladet 24. maj.

Der var intet nyt under solen søndag aften i Aalborg, hvor AaB tabte til Esbjerg. Det var nemlig tredje gang i træk, at AaB tabte, og Nicolaj Thomsen spillede alle 90 minutter, som han har gjort 31 ud af lige så mange mulige gange i denne sæson. Og Nicolaj Thomsen scorede ikke, som han heller ikke har gjort i de to foregående kampe, hvor AaB altså tabte. Inden da scorede han til gengæld to gange i træk i to sejre, og sådan er det nemlig, når AaB’s talentfulde midtbanespiller scorer; så vinder AaB – det har de i hvert fald gjort alle de 10 gange, det er sket.

 
Det er en ganske imponerende statistik, men spørgsmålet er, hvor mange flere Thomsen-mål, der kan garantere AaB-sejre, for han er selv klar i mælet om, hvor fremtiden skal ligge. Og det er ikke ved Limfjorden.
 
”Jeg er et sted i min karriere, hvor jeg gerne vil tage det næste skridt og prøve mig selv af. Jeg har haft nogle fantastiske sæsoner i AaB, men jeg skal tage det skridt, hvis jeg skal rykke mig yderligere, så det håber jeg på, og så handler det bare om at finde en god løsning for klubben og mig selv,” sagde Nicolaj Thomsen efter kampen.
 
Det var som bekendt tæt på i sommer. Skiftet til Nantes var så godt som på plads, da den franske klub fik øjnene op for, at Nicolaj Thomsen var mere eller mindre blind på det ene øje. Det havde han været hele livet, men opdagelsen fik alligevel Nantes til at ville genforhandle prisen på angiveligt 15-17 millioner kroner. Og så passede pengene ikke længere, og Nicolaj Thomsen spillede lystigt videre i AaB. Han satte sig i hvert fald ikke til at græde over det spildte franske skifte.
 
”Jeg føler ikke, at jeg har tænkt så meget over det kiksede skifte. Jeg fik egentlig lagt det lynhurtigt til side. Det er blevet kørt lidt op og har ikke taget så meget fokus oppe i mit eget hoved. Folk omkring mig spurgte mig også, hvordan det kunne være, at det ikke gik mig mere på. Sådan noget kan ske i fodbold. Man har ikke noget på plads, før underskriften er sat,” siger Nicolaj Thomsen.
 
Hans gennembrud var indiskutabelt i sæsonen 2013/2014, da AaB blev danske mestre, og Thomsen kun missede 24 minutter. Og selvom han også fik masser af spilletid den følgende sæson, så blev han faktisk ”solgt” på at have scoret nul mål i de 29 ligakampe, det blev til. Der faldt godt nok et par scoringer i Europa League og en enkelt i Champions League-kvalifikationen, men det var et gennemgående tema, at Thomsen ikke scorede i Superligaen. 
 
Så der skulle tages revanche i denne sæson. Og selvom Nicolaj Thomsen selv siger, at han ikke decideret følte, at han havde noget at bevise over for Nantes-ledelsen og de eventuelt andre klubber, der fik kolde fødder, så er revanche lige netop, hvad han har taget. AaB er godt nok hverken resultat- eller spillemæssigt i nærheden af præstationerne fra mesterskabssæsonen, men på to kampe mindre har Nicolaj Thomsen scoret seks mål og lavet ni oplæg, hvilket er henholdsvis to mål og tre oplæg mere end, da han spillede en vigtig rolle på det nordjyske mesterhold. De individuelt forbedrede præstationer får ham dog ikke til at kategorisere denne sæson som mere end ”okay”.
 
”Efteråret var rigtigt godt, også personligt. Men det var også nemmere at se god ud, når holdet spillede så godt. Jeg synes ikke, vi har fået det til at køre så godt, som vi gerne vil, her i foråret. Der har været gode og mindre gode kampe, og det gælder både for holdet og for mig selv,” siger han.
 
1-2-nederlaget til Esbjerg var uden tvivl en af de mindre gode kampe. På intet tidspunkt kom der for alvor gang i AaB’ernes offensive spil, og samtidig blev der kampen igennem givet farlige omstillinger væk. Det fik publikum til at buhe ved pausen såvel som efter slutfløjtet, men Nicolaj Thomsen føler ikke helt, at den reaktion var berettiget.
 
”Jeg synes, vi har givet publikum mange gode oplevelser, så de er måske lidt hårde ved os. I det store billede har vi ikke spillet godt i foråret, men der var heller ikke mange, der spåede os til at skulle spille med deroppe inden sæsonen. Vi har forkælet dem mange gange, men jeg synes også, de hurtigt bliver lidt utålmodige,” siger han.
 
Nu skal det være
Utålmodig kan Nicolaj Thomsen heller ikke tillade sig at være. Jo, måske med hensyn til et udlandsskifte. I så fald skjuler han det dog godt. Men han kan umuligt være en spiller, der tripper for at få chancen inde på banen, for han spiller hele tiden og har stort set altid gjort det i de seneste tre af hans fire og et halvt år lange seniorkarriere. Nogle spillere har på visse tidspunkter godt af at få den spand kolde vand i hovedet, en tur på bænken kan være, men Nicolaj Thomsen mener, at netop den megen spilletid er nøglen, når han er god inde på banen.
 
”Kontinuiteten betyder meget for mig. Jeg havde også mange kampe i mesterskabssæsonen. Det betyder meget at komme ind i en god stime og hele tiden kunne bygge på. Man får noget rytme ind, timing, boldføling og så videre. Det kommer med kampe, og jo flere man spiller, desto bedre skulle det gerne blive.”
 
Og lige nu er der kun to kampe tilbage. Den næste er torsdag på hjemmebane mod FC Midtjylland, og hvis det går, som Nicolaj Thomsen ønsker, men ikke kræver, hvad angår et udlandsskifte, så bliver det hans foreløbigt sidste foran hjemmepublikummet. Og det kan ikke undgå at blive en smule specielt, selvom Nicolaj Thomsen direkte adspurgt først og fremmest understreger, at intet jo er sikkert med hensyn til et sommerskifte.
 
”Hvis det bliver min sidste hjemmekamp, så bliver det selvfølgelig et vemodigt farvel. Jeg har haft nogle fantastiske oplevelser og ikke mindst vundet mesterskabet her,” siger han.
 
Mesterskab bliver det ikke til i denne sæson, selvom AaB sluttede efteråret ekstremt stærkt af og var i en situation, der var lige så god, som da det senest lykkedes. Men foråret har altså stik imod de flestes forudsigelser været fyldt med forhindringer, og i skrivende stund ser det med ét point op til Brøndby, der ved dette blads deadline har spillet en kamp mindre, svært ud overhovedet at kvalificere sig til Europa. FC Midtjylland er en af de direkte konkurrenter til de europæiske pladser, og det gør naturligvis ikke kampen på torsdag mindre vigtig for AaB og Nicolaj Thomsen.
 
”Det ser svært ud, men det er dejligt, at vi selv kan være med til at afgøre noget af det. Den her kamp mod Esbjerg skal lige sluges, men når vi kommer ovenpå, er jeg sikker på, vi er klar til den kamp med meget mere energi. Jeg synes, vi har spillet nogle gode kampe mod Midtjylland, både på ude- og hjemmebane. Der kommer tempo på, og vi skal nok komme ud med en anden energi end mod Esbjerg,” siger Nicolaj Thomsen, som dog ikke kan finde opbakning i statistikkerne, der fortæller, at AaB ikke har slået FCM i de seneste fire indbyrdes opgør. 
 
Skulle den europæiske kvalifikation lykkes, er Nicolaj Thomsen parat til at godkende sæsonen. Ikke spillemæssigt, men resultatmæssigt. Og så kan fokus flyttes over på en sommer, der efter alt at dømme byder på et udlandsskifte for Thomsen. Det er nemlig begge parters indstilling, og da kontrakten løber ud til vinter, er det også sidste mulighed for, at AaB kan få lidt håndører for deres egenudviklede talent. En kontraktforlængelse er nemlig ikke på tale.
 
”Vi vil rigtigt gerne have Nicolaj i AaB så længe som muligt, og vi vil rigtigt gerne lave en ny kontrakt med ham, for han er en utroligt dygtig spiller. Men vi ved også godt, at Nicolaj har ambitioner om at komme til udlandet, og det forstår vi godt, for det er han dygtig nok til. Så må vi se, hvad der sker. Der er masser af interesserede klubber, og Nicolaj og jeg har aftalt, at vi tager det, når sæsonen er forbi. Der mangler stadig to kampe, og transfervinduet er rigtigt langt,” siger sportschef Allan Gaarde, som altså gerne vil forlænge kontrakten, men ikke gør sig nogle illusioner.
 
”Det er vigtigt at sende det signal, at vi gerne vil forlænge, men det er ikke realistisk. En del af drømmen ved at spille i AaB er, at man kan blive så god, at man på et tidspunkt kan komme til udlandet. Det gør Nicolaj sandsynligvis til sommer eller om et halvt år, og vi er glade for at have udviklet så dygtig en spiller, som også er med inde omkring A-landsholdet. Og jeg er sikker på, at han vil lykkes med det skridt, han kommer til at tage,” siger Gaarde. 
 
Den holdning kan Nicolaj Thomsen sagtens komme overens med, og selvom der altså kun er et halvt år til, at han står med fremtiden i helt egne hænder, ser han gerne, at hans barndomsklub kommer til at tjene en mønt på ham.
 
”Jeg føler, at vi har passet hinanden godt og hjulpet hinanden frem, så det er vel på tide, at vi finder en god løsning for begge parter. Det er i hvert fald min opfattelse, at der er en indbyrdes forståelse omkring det.”
 
”Jeg vil selvfølgelig gerne give klubben nogle penge, og jeg føler også, at jeg har været med til at give dem andet end penge. Men der skal jo være flere, der bliver enige, og kan de ikke det, kan et kontraktudløb jo ende med at blive en nødløsning. Men jeg vil helst have, at alle er glade,” siger 23-årige Nicolaj Thomsen.
 
Og om alle til syvende og sidst er helt glade, finder Allan Gaarde snart ud af.
 
Det kiksede skifte er en ufærdig ligning
For han stod jo med muligheden for at sælge Nicolaj Thomsen for et år siden, og selvom Nantes ville presse prisen ned, var det næppe så langt, at den ville matche den lille
 håndfuld millioner, AaB forventes at kunne tjene ved et salg denne sommer, hvor kontrakten altså kun løber et halvt år frem. Allan Gaarde erkender, at AaB kan komme ud i et scenarie, hvor det samlet set havde været den klogeste beslutning at slippe Nicolaj Thomsen i sommer, men han synes ikke, regnestykket kan gøres op, før der er lidt mere klarhed over, hvordan AaB’s sæson ender.
 
”Selvom vi leder meget længe, er det svært at finde en spiller, som kan det samme som Nicolaj. Han er både dygtig offensivt og defensivt. Så det er en svær ligning at gøre op, for vi har jo også haft en rigtigt dygtig spiller på en fornuftig kontrakt, og havde vi solgt ham, skulle vi jo også ud og erstatte ham,” påpeger Allan Gaarde.
 
”Jeg er glad for, at vi har haft ham så længe i klubben, og Nicolaj er samtidig en fantastisk ambassadør for os. Men der er selvfølgelig et forretningsperspektiv i det, og der skal man holde det op imod, hvordan vi ligger i tabellen, for at ligningen bliver mulig at lave.”
 
Og med den nuværende placering på kanten af de europæiske pladser er det selvfølgelig logisk, at et Nicolaj Thomsen-bidrag, der lige nøjagtigt får AaB kvalificeret til Europa, vil gøre sommerens beslutning rigtig. For i modsat fald vil AaB have brugt et særdeles værdifuldt år af en profils kontrakt på en mellemsæson, hvor man lige så godt kunne have spillet en ny profil ind på holdet.
 
”Man kan altid evaluere på sådan nogle ting, og det skal vi også gøre, men faktum er, at vi ikke kunne lande en aftale i en størrelsesorden, der var god nok for os. Der blev jo aldrig underskrevet nogen kontrakt med Nantes, for de ville jo genforhandle, efter de fandt ud af det med øjet, og der kunne vi ikke blive enige,” påpeger Allan Gaarde.
 
Det får han nok bedre held med denne sommer, hvor Nicolaj Thomsen endnu engang har bevist, at et blindt øje ikke betyder så meget, når man har to særdeles velfungerende fødder.
 
 
 
 

Superliga

Mere Superliga

Fokus