• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Optakt: AGF - Esbjerg fB

Årets allerførste Superliga-kamp står for døren, og kapløbet om top 6 bliver skudt i gang. Taber AGF, får holdet svært ved at nå det forjættede land og endnu sværere ved at indhente Esbjerg fB.

Af Anders Dehn

Kampfakta:
Kampstart: Fredag klokken 19.00
Spillested: Ceres Park, Århus
Dommer: Michael Tykgaard
På TV: TV3 Sport
Hashtag: #agfefb #sldk

Holdnyt:
AGF:
Man kan sige meget om AGF, men kendt for at være en klub, hvor det går stille for sig, er den ikke. Denne januar har overskrifterne dog primært haft positiv karakter, for sportschef Peter ”PC” Christiansen har haft travlt med at forstærke truppen. Mindst tre af de fire tilgange ligner folk til startopstillingen, og Alexander Munksgaard ligner en mand, der skal afløser Dino Mikanovic senest til sommer.

Fire er også antallet af spillere, der har forladt AGF, men Roman Mysak, Björn Daniel Sverrisson og unge Gustav Mogensen var ikke nogen, der var i nærheden af startopstillingen. Det var anfører Pierre Kanstrup til gengæld, og han bliver afløst af Frederik Tingager på banen og Niklas Backman som kaptajn.

Resultaterne i testkampene har været lidt op og ned, men fælles for dem alle, bortset fra 0-1-nederlaget til Jablonec, er mange mål. Både for og imod. Særligt Youssef Toutouh har været flittig foran modstandernes mål med syv scoringer. Spørgsmålet er, om han banker på til en startplads, efter han har fået nogle måneders tilløb til at komme i form.

Cheftræner David Nielsen kan desuden glæde sig over, at han har en stort set fuld trup at vælge ud fra. Dino Mikanovic er dog ikke udtaget til kampen, men AGF oplyser ikke, om der er tale om en skade, eller om han eksempelvis bare er på vej mod et skifte.

Ryan Mmaee, Martin Spelmann, Mustapha Bundu og André Riel er heller ikke med.

Esbjerg fB:
Det er ikke svært at pege på, hvad den mest spændende Esbjerg-handel i januar var. Dels fordi der kun var to, og den ene var en reservemålmand, der vendte tilbage fra udleje, dels fordi Carlo Holse er en interessant spiller. Ham forventer de sig meget af i Esbjerg, og hans evner på kanten falder på et tørt sted, for hvis det lykkes at afskibe Emmanuel Oti Essigba, er de kun tre spillere til de to kantpositioner.

Ligesom AGF har sagt farvel til nogle marginalspillere, har EfB gjort det samme. Spørgsmålet er så, om sidstnævnte kan tåle det lige så godt. For truppen var i forvejen så smal, at cheftræner John Lammers fremhævede det i efteråret, og den er sådan kun blevet smallere i januar. Det gælder særligt forsvaret, hvor Agus Garcia og Nikolaj Hagelskjær er væk.

Til gengæld skal Esbjerg kun spille én ny spiller ind på holdet, Holse, mens AGF formentlig skal indarbejde tre eller fire nye. For et mandskab, der lever af sin sammenhængskraft, kan det vise sig at være afgørende.

Cheftræner John Lammers må se bort fra Kristian Riis, der har været skadet, siden han blev lejet ud fra FC Midtjylland i sommer, og hvis prognose er uvist. Kantspillerne Adnane Tighadouini og Emmanuel Oti Essigba er også begge skadet og forventes ude i henholdsvis otte-ti dage og syv-ni dage.

Karantæne:
AGF: Ingen
Esbjerg fB: Ingen

Bud på startopstillinger:
AGF (4-4-1-1): Grabara – Munksgaard, Tingager, Backman, Højer – Lunding, Stage, Amini, Ankersen – Sana – Mortensen

Esbjerg fB (4-3-3): Højbjerg – Anyembe, Austin, Halsti, Lauridsen – ”Lungi” Sørensen, Parunashvili, Kauko – Kristensen, Petre, Holse

Profilen:
Begge hold havde i efteråret visse problemer med at score mål, og for AGF’s vedkommende var forklaringen tildels, at Tobias Sana ikke ramte samme niveau som i foråret. Der var også den lille disputs med David Nielsen, da han blev sat af i næstsidste spillerunde. Men Sana ligner igen en fast starter som en af de forreste, og AGF får brug for både hans målnæse og hans kreativitet.

Vidste du, at..:
Ceres Park er ved at udvikle sig til et slags skræk-stadion for Esbjerg fB. De tre seneste besøg har budt på lutter nederlag og nogle store af slagsen: 5-1, 6-2 og 3-1. Samlet målscore: 14-4.

Dom:
Er det bedst at forstærke holdet markant med fire nye spillere, som til gengæld skal spilles ind på holdet? Eller er det bedre at hente én forstærkning og dermed have et hold, der er bedre sammenspillet?

Svaret får vi måske fredag aften, hvor AGF og EfB repræsenterer hver sin tilgang. Herfra lyder buddet, at sammenhængskraften hos gæsterne er god nok til, at de ikke får endnu en snitter, men at AGF’s hold er er blevet så godt, at det ikke taber på hjemmebane. Buddet lyder derfor på 1-1.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel:

Superliga

Mere Superliga

Fokus