• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Optakt: Esbjerg fB - AC Horsens

Foto: Getty Images

Et vigtigt opgør i bunden af Superligaen, hvor AC Horsens kan hægte Esbjerg af, og hvor Lars Olsen debuterer som træner for sidstnævnte.

Af Anders Dehn

Kampfakta:
Kampstart: Fredag klokken 19.00
Spillested: Blue Water Arena, Esbjerg
Dommer: Aydin Uslu
På TV: TV3 Sport
Hashtag: #efbach #sldk

Holdnyt:
Esbjerg fB:
Så skete det endelig. Efter knap halvanden måned uden permanent cheftræner fik Esbjerg fB mandag morgen sin nye mand i spidsen for førsteholdet. Lars Olsen skal nu forsøge at afværge det, der i stigende grad ligner en nedrykning i slutningen af sæsonen.

Europamesteren fra 1992 har en svær opgave foran sig vurderet på holdets sæson hidtil. EfB har bare vundet to ligakampe, og de seneste fire runder har kastet ét point af sig. Desuden har ingen hold scoret færre mål end Esbjerg, og kun Silkeborg IF har lukket flere ind.

Olsen har allerede givet et glimt af sine planer. Han vil først og fremmest satse på en stærk defensiv, ”så man om ikke andet spiller 0-0”, som han sagde mandag til tipsbladet.dk.

Derudover overvejer han at skubbe Joni Kauko frem som hængende angriber i en 4-4-1-1. Det er dog ikke så langt fra finnens nuværende rolle, hvor han i forvejen er den mest fremskudte af de tre centrale midtbanefolk.

Den nye træner har dog næppe forandret alverden til den første kamp; han når trods alt kun fire træninger med holdet, inden AC Horsens kommer på besøg. Han kan til gengæld glæde sig over, at alle mand er klar, efter Mohammed Dauda, der sad ude i seneste runde, er tilbage på træningsbanen.

AC Horsens:
Det er værd at bemærke, at Den Gule Fare har præcis samme målscore som Esbjerg – 11 for og 24 imod – men samtidig har hentet fem point mere. De point sørger for, at Horsens ligger på 11. pladsen i stedet for EfB på 13. pladsen.

Fredagskampen er sådan en, der kan afgøre, om Horsens skal kigge op eller ned i den kommende tid. Holdet har fire point op til holdene over sig, og pointtab kan selvsagt øge den afstand til SønderjyskE og de andre hold, der kæmper om en plads i top 6. Omvendt kan de gule gæster med en sejr hægte sig på holdene foran sig og hægte blandt andre EfB af.

Horsens kom godt fra land på udebane i denne sæson med sejre over Silkeborg IF og Brøndby IF, men i de seneste fem kampe på fremmed græs har holdet bare hentet ét point. Nu venter så endnu en chance for at rette op på den statistik.

Det bliver dog uden midtbaneprofilen Bjarke Jacobsen, der fortsat afsoner karantæne efter sin udvisning mod Hobro IK i forrige runde, og målmand Michael Lansing, der fik rødt kort mod Lyngby i seneste runde. Anfører Hallur Hansson er desuden fortsat skadet.

Til gengæld gør den 43-årige kamprekordholder Søren Jochumsen comeback, mens Lansing sidder ude. Han kommer dog kun på banen, hvis også Matej Delac mod forventning sidder over.

Karantæne:
Esbjerg fB: Ingen
AC Horsens: Bjarke Jacobsen

Bud på startopstillinger:
Esbjerg fB (4-4-1-1): Højbjerg - Anyembe, Austin, Halsti, Lauridsen – Kristensen, ”Lungi” Sørensen, Parunashvili, Dauda – Kauko – Yakovenko

AC Horsens (4-4-2): Delac – Nymann, Kiilerich, Ludwig, Lumb – Prip, Okosun, Therkildsen, Thorsen – Brock-Madsen, Pohl

Profilen:
Det ville synd at sige, at Yuri Yakovenko er Superligaens mest profilerede angriber, men til gengæld er han en af de mest formstærke. Han har scoret i hver af de seneste tre kampe, og det tyder på, at han har taget pladsen tilbage fra Adrian Petre. EfB har brug for en målfarlig mand i front, for pointene skal snart ind på kontoen.

Vidste du, at..:
Selv om både Bo Henriksen og Lars Olsen er erfarne trænere i dansk fodbold, har deres hold aldrig stået direkte over for hinanden før. Dermed bliver fredagens møde historiens første.

Dom:
Det er svært at forudsige, hvad trænerskiftet gør for Esbjerg. Skifter Lars Olsen eksempelvis formation? Og holder han fast i de samme spillere, som John Lammers og i vid udstrækning Claus Nørgaard foretrak?

Vi tror, at ny-træner-effekten er nok til point, men kun ét af slagsen. Kampen bliver en målrig en af slagsen mellem to af ligaens mest gavmilde forsvar: 2-2.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel:

Superliga

Optakt: OB - Silkeborg IF

Der er ikke meget på spil, når OB og Silkeborg IF mødes i Superligaen onsdag. Hjemmeholdet skal spille om en europæis...

Mere Superliga

Fokus