• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Optakt: Esbjerg fB - FC København

Foto: Getty Images

Esbjerg har tabt de seneste 10 kampe mod FC København, men har omvendt mest at spille for i søndagens kamp.

Af Anders Dehn

Kampfakta:
Kampstart: Søndag klokken 18.00
Spillested: Blue Water Arena, Esbjerg
Slutspil: Mesterskabsspillet
Dommer: Sandi Putros
På TV: TV3 Sport
Hashtag: #efbfck #sldk

Holdnyt:
Esbjerg fB:
Hvis der var noget, der havde kendetegnet Esbjerg fB i slutspillet, var det et højt bundniveau. Holdet sørgede for, at modstanderne ikke scorede ret mange mål, og selv når det ikke selv kunne score, fik det alligevel point med fra de fleste kampe. Men i seneste runde mod OB faldet bunden helt ud af niveauet.

Esbjerg tabte 4-1 mod OB i den direkte duel om tredjepladsen, og dermed overgik initiativet til fynboerne, der før de to sidste runder har ét points forskel ned til EfB. Sidstnævnte har desuden et svært program med først FC København hjemme og til sidst FC Midtjylland ude.

Så det tyder på, at Esbjerg skal vinde over FCK, hvis holdet skal forblive inde i kampen om bronzemedaljer. Selv hvis det ikke lykkes, er det værd at fastholde fjerdepladsen, da den giver adgang til Europa League-playoff, hvis FCM vinder pokalfinalen. Brøndby IF halter fire point efter.

Oprykkerne får efter alt at dømme anfører Markus Halsti tilbage, efter han har siddet uden for de seneste to runder. Også unge Noah Nurmi skulle blive klar. Til gengæld er skadeslængden for andenmålmand Lasse Mikkelsen ukendt.

FC København:
Det var et bemærkelsesværdigt nederlag, FC København led til FC Midtjylland i søndags. Dels fordi det var på fire mål, dels fordi det var det første af slagsen i Superligaen siden september måned. I mellemtiden havde holdet spillet 22 ligakampe uden at tabe.

Det gjorde selvfølgelig ikke så meget, for FCK havde allerede sikret sig mesterskabet ugen forinden, og hvad der sker herfra er ren kosmetik. Den største konsekvens er, at holdet ikke længere kan nå rekorden for det højeste pointgennemsnit over en hel Superliga-sæson.

På et individuelt plan får kampen til gengæld store omkostninger for Stephan Andersen. Reservemålmanden havde endelig fået chancen, men rev sin akillessene over og misser nu det næste halve år og får svært ved at spille sig til en ny kontrakt. Den gamle løber ud til nytår.

Det betyder også, at tredjekeeper Frederik Ibsen får sin debut, da Jesse Joronen har karantæne.

Mod FCM sagde Pieros Sotiriou, Robert Mudražija, Dame N'Doye, Carlos Zeca og Nicolaj Thomsen alle sammen ude med skader.  Mudražija sidder ude i lang tid endnu, mens der er mere tvivl om de øvrige.

Karantæne:
Esbjerg fB: Adrian Petre
FC København: Jesse Joronen, Rasmus Falk

Bud på startopstillinger:
Esbjerg fB (4-5-1): Højbjerg – Anyembe, Rodolph, Halsti, Lauridsen – Holse, ”Lungi” Sørensen, Parunashvili, Kauko, Kristensen – Yakovenko

FC København (4-4-2): Ibsen – Varela, Papagiannopoulos, Vavro, Bengtsson – Skov, Zeca, Thomsen, Fischer – Wind, N’Doye

Profilen:
Frederik Ibsen fik sin fodboldopdragelse i FC København, og i sommer vendte han tilbage til klubben efter én sæson i Vendsyssel. Nu har han omsider udsigt til sin debut for klubben, og selv om FCK ikke har noget på spil i kampen, glæder han sig allligevel:

- Hvis Ståle vælger mig, så bliver det da helt vildt fedt. Det er jo det, jeg knokler for hver dag til træning, og jeg har været i klubben en del år efterhånden, så det vil være en stor ting for mig, sagde han til tipsbladet.dk forleden.

Vidste du, at..:
FC København har ikke tabt i Esbjerg i de seneste 10 år, og EfB har slet ikke besejret FCK siden 2013. Samtlige af de seneste 10 indbyrdes opgør er endt med en sejr til søndagens gæster.

Dom:
Som statistikken her over viser, har FC København overhånden mod Esbjerg, og som suveræn mester er der ingen tvivl om styrkeforholdet. Der er dog to ting, EfB kan hænge sin hat på: FCK sejlede mod FC Midtjylland i sin første kamp efter mesterskabet, og holdet risikerer fortsat at mangle en række profiler.

Buddet herfra er, at det gør opgøret tættere, end det ellers ville have været, men FCK vinder alligevel. 1-2.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel:

Superliga

Mere Superliga

Fokus