• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Optakt: FC Midtjylland - Esbjerg fB

Sæsonens allerførste Superliga-kamp står for døren. Det er FC Midtjyllands sølv- og pokalvindere mod de sensationelle bronzetagere, Esbjerg fB.

Af Anders Dehn

Kampfakta:
Kampstart: Fredag klokken 19.00
Spillested: MCH Arena, Herning
Dommer: Anders Poulsen
På TV: TV3 Sport
Hashtag: #fcmefb #sldk

Holdnyt:
FC Midtjylland:
Sommerens helt store transfersaga i FC Midtjylland har været og bliver åbenbart ved med at være salget af Paul Onuachu og købet af hans afløser. Mens klubben i sidste uge satte navn på sidstnævnte, Sory Kaba, er Onuachu stadig på kontrakt i Herning/Ikast.

Hverken han eller hans afløser får dog spilletid mod Esbjerg, da de holder ferie efter Africa Cup of Nations. Det samme gør Mayron George oven på Gold Cup.

Derudover er den brasilianske venstre back Paulinho sommerens mest interessante tilgang hos vicemestrene, men han skal formentlig vente, til Marc Dal Hende eventuelt bliver solgt, med at få spilletid.

Så foreløbig ligner det midtjyske hold til forveksling det, der afsluttede sidste sæson. Et vognlæs spillere er vendt tilbage fra lejeophold, men mon ikke de fleste af dem finder nye arbejdsgivere i løbet af juli og august. Sammy Skytte er allerede sendt til Norge.

Zsolt Korcsmár er stadig på vej tilbage fra sin langvarige skade, mens Tim Sparv og Mads Døhr Thychosen plejer mindre skader. Mayron George og Sory Kaba holder ferie oven på slutrundepligter, mens Paul Onuachu stadig er til Africa Cup of Nations med Nigeria. 

Marc Dal Hende leder efter ny klub og er derfor ikke med i truppen.

Esbjerg fB:
Hvad sæsonpremierer angår, bliver det ikke meget sværere end den, Esbjerg har fået: en udekamp mod vicemestrene. Men holdet viste i sidste sæson, at det kan klare sig mod hvem som helst, faktisk især FC Midtjylland:

EfB slog fredagens modstander i sæsonens sidste kamp, udlignede til 2-2 i overtiden ved to andre lejligheder, og i sommerens første testopgør vandt holdet så 2-0 over midtjyderne.

Truppen har fået tilgang af to offensivspillere, Pyry Soiri og Nicklas Røjkjær, som godt kunne ligne nogle, der er udset til kanterne. Derudover er Mathias Rosenørn vendt tilbage som reservemålmand.

Esbjerg har fået blandede resultater i opstarten. Foruden førnævnte sejr over FC Midtjylland har holdet spillet 2-2 mod Randers FC, og i generalprøven tabte det 0-1 ude mod nedrykkerne Vejle Boldklub.

I det opgør sad Rodolph Austin over med en mindre skade, men cheftræner John Lammers råder igen over ham til premieren. Også Adrian Petre er med, efter han vendte tilbage fra U21-EM efter bare en uges ferie.

Karantæne:
FC Midtjylland: Ingen
Esbjerg fB: Ingen

Bud på startopstillinger:
FC Midtjylland (3-5-2): Hansen – Hansen, Sviatchenko, Scholz – Andersson, Poulsen, Okosun, Evander, Paulinho – Wikheim, Junior

Esbjerg fB (4-5-1): Højbjerg – Anyembe, Austin, Halsti, Lauridsen – Soiri, ”Lungi” Sørensen, Parunashvili, Kauko, Røjkjær – Yakovenko

Profilen:
Pyry Soiri kommer til Danmark med et interessant cv, der både byder på 16 landskampe for Finland og ophold i Hviderusland og Østrig. Han har sluttet sig til den finske koloni, der også tæller Halsti, Kauko og unge Noah Nurmi, og han skal (sammen med Røjkjær) tage over for Carlo Holse, der er vendt tilbage til FC København, og Adnane Tighadouini, der er taget tilbage til Malaga.

Vidste du, at..:
Esbjergs sejr over FC Midtjylland i 36. spillerunde i sidste sæson var holdets første over midtjyderne i Superligaen i ni år. Den seneste fandt sted i foråret 2010, da Kian Hansen sparkede indlægget, som Jesper Lange headede i mål til 2-1.

Dom:
Både FC Midtjylland eller Esbjerg har leveret svingende resultater i opstarten, men det er først nu, holdene for alvor skal måles. Begge hold har dog deres udfordringer. Hjemmeholdet skal rette op efter et svagt forår, mens EfB skal følge op på en sæson, hvor holdet fik det maksimale ud af sine betingelser.

Det er ikke altid nemt, bare spørg i Lyngby, der rykkede ned efter deres bronzemedaljer. Så galt går det måske ikke ligefrem for Esbjerg, men holdet får en svær start på denne sæson og taber 2-1 i Herning. Sådan lyder buddet herfra i hvert fald.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel:

Superliga

Mere Superliga

Fokus