• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Sådan fordeler tv-millionerne sig: AGF er den store højdespringer

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Det er endnu en gang tid til at fordele godt 100 millioner tv-kroner. AGF er den klub, der har forbedret sig mest i forhold til sæsonens første uddeling, mens Randers FC får væsentligt færre penge i denne omgang.

Af Anders Dehn

Superligaens grundspil er forbi, og det er tid til at gøre status. Først og fremmest sportsligt, men i den grad også økonomisk.

Fordelingen af de mange millioner fra tv-penge skal udregnes efter runde 13, 26 runder og efter sæsonen. Dermed kan vi nu se på, hvor mange penge de forskellige klubber kan se frem til at indkassere på baggrund af sæsonens to første tredjedele.

Totalt set indkasserer FC Midtjylland mest med lige knap 29 millioner kroner. Forklaringen er, at 46 procent af tv-pengene fordeles på baggrund af sportslige parametre, og da FCM er suverænt førerhold, opvejer det altså for, at FC København og Brøndby IF scorer flere penge for deres prioritering hos tv-selskaberne.

Helt i bund ligger Esbjerg fB og Silkeborg IF. Rækkens nummer 13 og 14 får hver et fastsat beløb - henholdsvis 3,2 og 2,5 ved hver fordelingsrunde - og de to hold har ligget i bunden det meste af sæsonen.

Totalt set fordeler tv-pengene sig ifølge tipsbladet.dk's beregninger sig således efter 26 spillerunder:

Læs også:Tv-millionerne regner over Superligaen: Dette er på spil

Sammenligner vi med det, klubberne fik tildelt efter 13 runder, kan vi samtidig udpege de store vindere og tabere i grundspillets anden halvdel. AGF kan således se frem til over to millioner kroner mere denne gang end efter 13 runder. Det skyldes ikke mindst, at holdet har fået bedre resultater og ligger højere placeret i tabellen.

Også AC Horsens, som med en slutspurt af en anden verden kravlede op i tabellen, får tildelt flere penge denne gang. Ifølge vore beregninger godt 1,6 millioner mere.

I en anden ende af skalaen har Randers FC, OB og SønderjyskE alle udsigt til væsentlig færre penge baseret på de seneste 13 runder end på de første 13.

Få hele overblikket over, om klubberne får mere eller mindre i tv-penge i denne omgang, her:

Læs også:Superliga-spørgsmål: Hvordan fordeles millionerne?

Sådan gjorde vi:
Tv-aftalen uddeler omkring 317 millioner kroner til Superliga-klubberne over sæsonen. Dermed er der lige over 105 millioner kroner til hver rate. Det ligger fast, at nummer 13 og 14 modtager 3,2 og 2,5 millioner kroner, uanset hvordan de har klaret sig på de forskellige parametre. Pengene til de 12 andre klubber fordeles således:

Solidaritet: Hver klub modtager et fast beløb. Det udgør 30 procent af den samlede aftale.

Placeringer: Hver placering giver et fastsat beløb. Førstepladsen får over 7 millioner, nummer 12 får et par hundredetusinde. Denne del udgør også 30 procent af den samlede aftale.

Tv-valg: Klubberne modtager et kontant beløb ud fra, hvilken rækkefølge tv-kanalerne prioriterer deres kamp i hver enkelt runde. Udgør 24 procent af det samlede beløb.

Resultater: Sejre og uafgjorte udløser kontante beløb. Udgør 16 procent af den samlede aftale.

Tipsbladet.dk har baseret udregningen på informationer fra kilder, tidligere sæsoners beregninger og Superliga-chefers udtalelser i dette og andre medier. Udregningen er derfor udtryk for omtrentlige tal.

Læs også:Fodboldøkonom om Superliga-start: De kan komme i gang med sponsordialog

Læs også:Tv-boss overvejer dåselyd i Superligaen: Det fungerede godt i Tyskland

Læs også:Superligaens hovedstødskonge: Jeg vil gerne spille i udlandet