• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

SønderjyskE på spillerjagt: Vi vil skære ned i antallet af spillere

SønderjyskE har ikke kunnt håndtere det pres, klubben har lagt på sig selv, og det er Glen Riddersholm nødt til at arbejde med. Men han vil også supplere truppen med spillere med den rette mentalitet. De er bare blevet sværere at finde end tidligere.

Af Anders Dehn

Før denne sæson gjorde de noget nyt i SønderjyskE: De meldt ambitiøst ud. Men også for ambitiøst, viste det sig. Holdet nåede ikke top 6, og ifølge cheftræner Glen Riddersholm var netop forventningerne om det en hæmsko.

- SønderjyskE har bevæget sig ind på nyt territorium og taget top 6 i munden for første gang. Det var modigt, men det lagde også et ”pres”, som truppen ikke har kunnet håndtere. Det er en læring og en erfaring, vi skal tage med videre, hvis vi igen skal tage den målsætning i vores mund, når transfervinduet lukker 31/8, siger han til tipsbladet.dk.

Læs også: SønderjyskE overlever: Sportschefen kalder otte mand til forhandlingsbordet

- Det er ikke uvant for en klub, der forsøger at række ud efter noget større, at det kræver en tilvænning i mentaliteten og en tilvænning i tilgangen i det. De gange, vi har været favoritter, har vi slet ikke været i stand til at håndtere det. Vi har været bedre i de kampe, hvor vi har været underdog. Det er en del af den mentalitetsændring, der skal til, hvis vi skal komme tættere på top 6.

I har jo været i toppen før. Burde de ikke være bedre til at håndtere det pres?

Læs også: SønderjyskE bekræfter: Fire spillere forlader klubben

- Der er en væsentlig forskel på at tage hul på en sæson uden forventninger. De fleste danskere er bedst til at præstere, når forventningerne ikke bliver italesat. Mange klubber i Danmark er eksempler på, at de har svært ved at leve op til de resultatforventninger, der kommer. Det gør noget ved en klub og et hold, når man forsøger at tage nye skridt.

- De resultater, SønderjyskE har skabt, er skabt som underdog. Hvis man skal tage det på sig, kræver det en anden forståelse af at kunne præstere. Det er ikke bare ens egne forventninger, men også omgivelserne: medier, fans, sponsorer, egen ledelse. Det er sværere at leve op til noget, siger cheftræneren.

SønderjyskE's sæson nåede ikke top 6, og derfor var sæsonen skuffende, slog sportschef Hans Jørgen Haysen forleden fast. Glen Riddersholm kom først til klubben i vinter og var kun træner i syv kampe i grundspillet, før top 6 gled holdet af hænde.

Jagter spillere med erfaring fra toppen
Han erkender, at de ikke har samlet nok point, men han har stadig stor tro på sine spillere. Det er dog ikke sikkert, at godt arbejde på træningsbanen alene kan medføre den ændrede mentalitet, som cheftræneren efterlyser, så han og sportschefen er allerede gået på spillerjagt forud for næste sæson.

- Vi skal finde spillere, som har erfaring og rutine med at spille med længere fremme i tabellen. Spillere, der kan påtage sig det ansvar og lederskab. Som ved, hvad der skal til for at tage det næste skridt. I hvert fald hvis det ikke bare være i en enkelt sæson, siger Riddersholm.

- Det er måske at tage munden for fuld at forvente, at vi hvert eneste år deltager i top 6. Med det sagt jagter jeg og min stab hver dag de små ting for at forbedre holdet, men vi kan ikke kun gøre det med god forberedelse og hårdt arbejde. Der skal puttes flere ting på, hvis man vil være en fast bestanddel af toppen.

Du nævner, at danskere har svært ved at præstere under pres. Leder I efter udenlandske spillere?

- Historisk set har spillere som Niels Lodberg, Tommy Bechmann, Nicolaj Madsen, Johan Absalonsen, Janus Drachmann, Sølvi Ottesen og flere andre, jeg sikkert har glemt, været centrale for SønderjyskE. Der er ingen tvivl om, at den slags spillere er sværere at finde nu. Det er ikke den type spillere, man uddanner flest af i talentudviklingen. Den type bliver valgt fra, fordi man vælger andre ting, siger Glen Riddersholm.

- Det er også, derfor vi lægger stor vægt på egen talentudvikling. Skal vi bevare den her SønderjyskE-mentalitet, så skal vi uddanne nogle spillere gennem vores eget talentsystem, som kan træde ind på førsteholdet. Så vi kan bevare det, der i et historisk perspektiv har været kendetegnende for SønderjyskE. Spillere som Peter Christiansen og Rasmus Vinderslev skal vi se, om vi kan få klædt dem på som de nye kulturbærere. 

Færre spillere næste sæson
Johan Absalonsen, som Riddersholm selv fremhæver, og andre efarne folk som Niki Zimling og Eggert Jonsson har kontraktudløb, når juni bliver til juli. Det samme gælder Victor Smedsrud, Ramon Rodrigues, Thomas Juel-Nielsen, Silas Songani, Mads Hvilsom og Nikola Mirkovic. I alt ni spillere, der som udgangpunkt ikke har kontrakt til næste sæson.

Det står allerede klart, at Hvilsom, Smedsrud, Rodrigues og Songani forlader klubben. Nu vil cheftræneren sammen med sportschef Haysen finde ud af, hvem af de øvrige klubben skal forlænge med.

- De ved godt, hvem vi vil have med på rejsen videre, og der foregår løbende forhandlinger, så vi håber, vi finder en løsning med de spillere, vi gerne vil have med til at tage næste skridt. Den kommende tid må afgøre, hvor meget vi lykkes med. Det bliver afafgørende for, hvor travlt et vindue vi får.

- Men én ting helt sikkert: Vi vil skære ned i samlet antal spillere, for vi er 28, og det er for mange. Vi skal have plads til flere af vores egne unge spillere. Det er vigtigt, at for mange spillere ikke lukker for, at egne spillere kan komme op gennem systemet.

SønderjyskE har i denne uge besøg fra et par tyske spillere. Læs mere om det besøg her.

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: OB - AaB

OB har tabt tre kampe i træk og mærker presset i en svær sæson-afslutning, hvor det mandag aften gælder AaB, der ikke har tabt i de seneste tre runder.

Optakt: Brøndby IF - FC Midtjylland

Brøndby var inde i en god periode, men har siden tabt et par kampe i streg. Nu venter så et opgør mod FC Midtjylland, der håber på at kunne trække yderligere fra i toppen af Superligaen.