Bookmaker: Solbakken favorit til næste fyring
2016-03-16 08:15
Foto: Martin Davidsen/tipsbladet.dk

Ståle Solbakken har på to et halvt år sat sit præg på FCK-truppen, så den kun tæller spillere, han har sagt god for. Det ser ud til at kaste et mesterskab af sig.

Magtdemonstration.

Ordet ligger lige for, når man skal beskrive FC Københavns 6-2-sejr over AaB i søndags. FC København var sin nærmeste Superliga-konkurrent i toppen overlegen, og med en fremragende præstation og en tilhørende sejr, sørgede Ståle Solbakkens tropper for et stort forspring i Superligaen.

Der er nu ni point ned til SønderjyskE på andenpladsen, mens forspringet til FC Midtjylland, AaB og Brøndby er på 10 point. Dermed er situationen atter ”som i gamle dage”, hvor FC København nærmest konstant lå i førerposition, og det er en kontrast til sæsonerne 13/14 og 14/15, hvor FC København hele tiden skulle forsøge at indhente et førerhold.

Egentlig er det først nu, at man kan konstatere, at FC København er tilbage, hvor klubben i egen selvforståelse hører til, og det skulle altså tage to et halvt år og 80 Superliga-kampe fra Ståle Solbakkens ankomst i klubben. Det er der flere grunde til, og derfor har tipsbladet.dk talt med manageren om vejen tilbage til toppen.

- I min første sæson tilbage i klubben handlede det mest om at ”steady the ship”. Vi lå i lang tid langt tilbage. Vi lå på et tidspunkt sidst, og jeg tror kun, at vi hentede otte point i de første fem kampe samtidig med at vi spillede Champions League. Men så blev det mere stabilt, og vi vandt alle hjemmekampe, så vi kom oven på igen. Vi fik et brugbart antal point, men vi havde jo ikke fuld kontrol, siger Ståle Solbakken til tipsbladet.dk om sæsonen 13/14, hvor han overtog fra Ariël Jacobs fem kampe inde i sæsonen og hentede FC Midtjyllands 13 point store forspring.

Lige lidt hjalp det. AaB blev dansk mester i 2014, og i sidste sæson var FC Midtjylland en suveræn mester, mens FC København måtte kæmpe med skader og en trup, der skulle spilles sammen efter et sommertransfervindue i sommeren ’14 med 30 spillerhandler, når man tæller alt fra ophørte lejemål og oprykkede talenter til køb og salg med.

- I sidste sæson havde vi forudsætningerne, men da vi fik så mange skader, måtte vi spille på en anden måde. Vi vidste, at vi ikke havde mange målscorere på holdet, fordi de var skadede. Nu har vi flere strenge at spille på, fordi vi har flere muligheder og andre typer. Vi kan lettere komme til målchancer. Det er den store forskel i forhold til i fjor, mener Ståle Solbakken.

Nu er det Solbakkens trup
Han glæder sig over, at FC Københavns offensive styrke er vokset markant.

- Vi er lige så gode og stabile defensivt som tidligere, og vi arbejder lige så hårdt, men vi har flere muligheder offensivt, fordi vi ikke har så mange skader. Vi havde et dilemma i starten af sæsonen, for vi vidste, at vi ikke kunne købe en masse spillere, da de skadede spillere ville komme tilbage. Der er sket det, at de er kommet tilbage lidt efter lidt, så der er kommet en naturlig påfyldning i løbet af sæsonen. Nu er det kun Danny, der mangler det sidste, fordi han er ramt af de to langvarige skader, han har haft. De andre er kommet tilbage lidt efter lidt efter lidt. På den måde er vi naturligt blevet stærkere og stærkere. Flere spillere har haft brug for tid til at komme tilbage, men vi vidste, at de ville komme tilbage på et tidspunkt, siger Ståle Solbakken.

Når snakken falder på truppen, er det værd at bemærke en af årsagerne til FC Københavns aktuelle succes. Det er således først nu, at FC Københavns trup udelukkende består af spillere, som Ståle Solbakken har været med til at skrive kontrakt med. Når man ser bort fra udljede Marvin Pourié og Kris Stadsgaard, der spiller med U/19-holdet, har Ståle Solbakken enten været med til at hente eller forlænge kontrakten med alle spillere i den aktulle FCK-trup.

Det betyder meget for Ståle Solbakken.

- Processen blev forsinket af alle de skader fra sidste år, men vi vidste, at der skulle ske noget, da jeg kom til klubben. I sommeren 2014 lavede vi meget om, for der var en del spillere, som jeg havde arvtaget. Truppen var fuldstændig fejlsammensat af mange forskellige trænere, og det måtte vi gøre noget ved. Det var en forudsætning for, at vi kunne bygge noget op over tid, siger Solbakken og fremhæver den foryngelseskur, truppen har været igennem.

Det yngste hold i 20 år
FC København har i denne sæson spillet med en gennemsnitsalder i startopstillingen på 25 år og 217 dage. Det er det yngste siden 1995/96-sæsonen.

- Det største, vi har gjort, er at vi har forynget holdet med to-tre år i gennemsnit. Det er enormt meget, når man tænker over det. Det er så meget, at det næsten er en ny trup. Kigger man på det samlede beløb, vi har købt og solgt for, når man tæller salgene af Igor Vetokele, Daniel Amartey og alle de andre småsalg med, er det ikke meget, vi har købt for. Det er seks-syv spillere, vil jeg tro.

Solbakken ser derfor også en spændende fremtid for FC København, om end der er udfordringer.

- Det her hold har større potentiale end mange af de hold, der har været her før. Men det er en svær balancegang i forhold til, at vi skal finde nye spillere, fordi nogle af profilerne bliver solgt og er væk. Men nu føler vi, at både jeg, Johan Lange og de andre har god kontrol med truppen. Selvfølgelig ved vi, at der hele tiden kommer udfordringer, fordi vi er en del af skandinavisk fodbold. Man kan ikke styre markedskræfterne – og slet ikke i samme grad som før – for vi må i meget større grad basere noget af driften på at sælge spillere. Sådan er det at leve i skandinavisk fodbold. Vi må se, hvad der sker, siger Ståle Solbakken, der glæder sig over den aktuelle førerposition og store forspring i Superligaen.

- Det er altid positivt, at der er ro på. Det kan aldrig været negativt. Men samtidig er det vigtigt, at man bibeholder koncentrationen og præsterer, så man får point på både gode og mindre gode dage. Det kræver koncentration, siger han og understreger betydningen af et eventuelt dansk mesterskab samt en mulig pokaltitel.

- Det er meget vigtigt for os at komme tilbage på tronen, men vi tager det ikke for givet. Vi arbejder hårdt hver dag, og når vi skal spille pokalkamp mod Randers, er det vigtigt, at der bliver spilletid til nogle af de folk, som har trænet godt og støttet dem, som har spillet. De skal prøve at spille på den store scene og vise sig frem mod et godt hold. Vi kommer til at stille et godt hold mod Randers, men der vil være nogle forandringer i startopstillingen, siger Ståle Solbakken med udsigt til et forår, hvor to et halvt års arbejde kan kulminere med et mesterskab og en pokaltitel.

Her er en grafik over Ståle Solbakkens forvandling af FC København:

SENESTE NYT...
OP | NED

SUPERLIGA-VIDEO