• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Stejlt fald i tilskuere siden ny Superliga-struktur: Laveste i 10 år

Stejlt fald i tilskuere siden ny Superliga-struktur: Laveste i 10 år
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Siden den nye Superliga-struktur blev indført, er det gennemsnitlige antal af tilskuere faldet markant og havde i sidste sæson det laveste niveau i over ti år. Til gengæld er det samlede antal af tilskuere steget, fordi der er flere kampe.

Af Anders Dehn

Udviklingen var på vej alligevel, men indførslen af den nye Superliga-struktur har bare forstærket den: I de to seneste sæsoner er der kommet færre og færre tilskuere i gennemsnit til kampene i landets bedste række.

I sidste sæson kom der i gennemsnit 5881, hvilket er det laveste tal i mere end ti år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Læs også: Flere ser Superliga på tv: Strukturen virker - til dels

Tendensen pegede i forvejen mod færre tilskuere, hvilket var en af årsagerne til, at Superliga-klubberne besluttede at lave strukturen om. Tallene viser dog, at gennemsnitstallet er faldet stejlt, siden den blev indført. Det fremgår af den grønne kurve herunder.

Kilde: Danmarks Statistik.

Til gengæld viser samme diagram, at der er kommet flere tilskuere til Superliga-kampene samlet set i de to seneste sæsoner. Forklaringen er slet og ret, at der bliver spillet flere kampe med den nuværende struktur end med den gamle: 198 og 250.

Hvorvidt det primært er godt, at der samlet set kommer flere danskere på landets Superliga-stadioner, eller om det primært er skidt, at der kommer færre til de enkelte kampe, afhænger af øjnene, der ser. Superliga-klubberne har i hvert fald besluttet at skære antallet af hold ned til 12 igen.

Et vigtigt forbehold: Det er ikke ligegyldigt, hvilke klubber der udgør Superligaen. Esbjerg fB, Vejle Boldklub og Vendsyssel FF har eksempelvis til sammen væsentligt højere gennemsnit på hjemmebanerne i denne sæson, end nedrykkerne Lyngby BK, FC Helsingør og Silkeborg IF havde i sidste.

Der er der også tegn på, at tilskuertallene kan stige i denne sæson. Det skrev vi om halvvejs gennem grundspillet.

Uanset hvad er Superligaen den sportsliga i Danmark med klart flest tilskuere: Tættest på kommer herrehåndboldligaen, der har 1883 tilskuere i gennemsnit, altså under en tredjedel af Superligaens.

Superliga

Optakt: Esbjerg fB - OB

Direkte bronzekamp i Esbjerg, hvor OB er på jagt efter den første sejr i mesterskabsspillet.

Mere Superliga

Fokus